Home » Cultură » Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care a murit sărac

Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care a murit sărac

Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care a murit sărac
Wolfgang Amadeus Mozart, portret, circa 1780. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.03.2023

Mozart este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute nume din istoria muzicii clasice, maestru incontestabil, „este cel mai măreț, punctul culminant al întregii muzici”.

„Muzica ar fi trebuit să dispară după Mozart, deoarece nimic mai impresionat nu se mai poate imagina!”, spunea despre Mozart un alt titan al muzicii clasice universale, Ludwig van Beethoven.

„Muzica lui Mozart are un efect profund și de durată asupra ascultătorului. Compozițiile sale sunt o mărturie a posibilităților nelimitate ale creativității și imaginației umane.”, îl descria pe Mozart Robert Schumann, iar omul de știință Alfred Einstein spunea atât de frumos că „muzica lui Mozart este ca o oglindă care reflectă sufletul umanității, surprinzându-i speranțele, temerile, bucuriile și durerile într-un mod care transcende timpul și spațiul”.

Ce spunea Einstein despre Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) este considerat unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile.

Copil de geniu, a început să compună muzică de la o vârstă fragedă și a continuat să producă o vastă operă care include peste 600 de lucrări, inclusiv simfonii, opere, muzică de cameră și piese pentru pian solo.

Tatăl său a fost un violonist de succes

Mozart s-a născut în Salzburg, Austria, la 27 ianuarie 1756, într-o familie de muzicieni. Părinții lui Wolfgang Amadeus Mozart au fost Leopold Mozart și Anna Maria Pertl, Leopold, la rândul său, un compozitor și violonist de succes al vremii în care a trăit și director muzical al prințului-arhiepiscop de Salzburg. Mama lui, Anna Maria, era fiica unei familii proeminente din orașul austriac St. Gilgen. Împreună, Leopold și Anna Maria au avut șapte copii, dar numai doi au supraviețuit copilăriei: Wolfgang Amadeus și sora sa, Maria Anna, care a fost poreclită „Nannerl”, o cântăreață și o claviaturistă talentată care deseori îl însoțea pe fratele ei în turneele europene pe care le făceau în copilărie. Deși cariera  muzicală a lui Nannerl a fost întreruptă odată ce aceasta a ajuns la vârsta căsătoriei și a trebuit să se concentreze pe îndatoririle casnice, ea a rămas apropiată de Mozart pe tot parcursul vieții lui și a fost o sursă de sprijin constant pentru el.

Este demn de remarcat faptul că deși nu erau bogați după standardele contemporane, soții Mozart erau membri ai clasei medii superioare și se bucurau de un stil de viață confortabil în raport cu populația generală a vremii lor, dar salariul pe care-l avea Leopold nu făcea mereu față necesităților întregii familii.

Mozart a avut șase frați, cinci dintre ei murind prematur

Pe lângă dificultățile financiare pe care le mai aveau uneori, soții Mozart s-au confruntat și cu numeroase eșecuri și provocări de-a lungul vieții lor, inclusiv boli, moartea a cinci dintre copii și încercările eșuate ale lui Wolfgang de a-și asigura o poziție stabilă la un patron bogat.

Cu toate acestea, în ciuda acestor obstacole, cei doi au rămas apropiați sprijinindu-se și încurajându-se reciproc.

Primul spectacol l-a susținut la 6 ani

Mozart a început să compună muzică la vârsta de cinci ani, demonstrând un talent excepțional. A susținut primul său spectacol public la vârsta de șase ani și, la scurt timp după aceea, a început să facă turnee în Europa fiind considerat un copil minune, cântând pentru membrii familiilor regale europene și primind laude din partea publicului de pretutindeni.

În 1770, pe când era încă adolescent, Mozart a fost decorat cu Ordinul Papel al Spurului de Aur. Tatăl său l-a obligat să-și semneze compozițiile cu termenul „Cavaliere Amadeo” pentru o vreme, dar Mozart a renunțat curând la această formalitate.

Compozițiile lui Mozart sunt diverse și acoperă o gamă largă de stiluri, de la opere și simfonii la muzică de cameră și piese pentru pian solo. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără operele „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni” și „Flautul fermecat”; simfoniile nr. 40 în sol minor și nr. 41 în do major (Jupiter); și concertele pentru pian nr. 20 în re minor și nr. 21 în do major. Aceste lucrări sunt considerate capodopere ale epocii clasice și continuă să fie interpretate și înregistrate și astăzi.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale muzicii lui Mozart este profunzimea sa emoțională. Mozart a fost capabil să transmită o gamă largă de emoții prin muzica sa, de la bucurie și spirit ludic, la tristețe și dramatism, compozițiile sale fiind cunoscute pentru frumusețea, măiestria tehnică și capacitatea de a exprima stări complexe într-un mod simplu și direct.

Căsătoria

La 4 august 1782, Mozart a-a căsătorit cu Constanze Weber, sora mai mică a Aloysiei Weber, care a fost una primele iubiri ale compozitorului.   În ciuda opoziției inițiale a tatălui său, Leopold Mozart, care spera la o partidă mai avantajoasă pentru fiu, Wolfgang și Constanze s-au căsătorit și au rămas împreună până la moartea lui Mozart, în 1791.

Constanze și Mozart au avut împreună șase copii, dar numai doi au supraviețuit copilăriei. Relația dintre Mozart și Constanze, o poveste de dragoste profundă, a fost subiectul multor speculații și romanțări, căsnicia lor fiind descrisă în diferite forme în cărți, filme și opere muzicale.

Geniul sărac

În ciuda geniului său, Mozart a trăit o mare parte din viață în sărăcie. S-a luptat pentru a-și găsi un loc de muncă stabil, iar situația sa financiară a fost adesea precară. Dar cu toate astea, Mozart a continuat să compună și să creeze muzică pe tot parcursul vieții sale, lăsând în urmă o operă vastă care a avut un impact profund asupra lumii muzicii clasice.

Wolfgang Amadeus Mozart a murit la 5 decembrie 1791, la vârsta de 35 de ani, cauza exactă a morții rămânând necunoscută, deși au fost avansate diverse teorii, printre care se numără boala, otrăvirea (de către unii dintre rivalii săi, invidioși pe talentul lui Mozart) și surmenajul.

În momentul morții, Mozart avea o stare de sănătate precară și datorii destul de mari. În anii care au precedat moartea sa, a lucrat neobosit pentru a finaliza mai multe comenzi și pentru a produce noi lucrări și este probabil ca stresul legat de problemele financiare, boala și munca excesivă să fi contribuit la moartea prematură a compozitorului.

Wolfgang Amadeus Mozart a fost înmormântat într-o groapă comună, fără cruce, în cimitirul St. Marx din Viena, la data de 7 decembrie 1791, pe o vreme îngrozitor de urâtă, cu ploaie și ninsoare, la slujbă participând familia și prietenii săi cei mai apropiați. Până în ziua de azi, locul exact în care a fost înmormântat Mozart a rămas necunoscut.

Surse:

https://www.readersdigest.co.uk/culture/music/10-things-you-didnt-know-about-mozart

https://www.britannica.com/biography/Wolfgang-Amadeus-Mozart

Vă mai recomandăm să citiți și:

Portretul lui Mozart din copilărie s-a întors la Verona sub formă de clonă 3D

O sonată scrisă de Mozart produce un efect calmant pentru creierul epilepticilor. Iată de ce

Test de cultură generală. Care compozitor clasic era surd?

Frédéric Chopin, magicianul pianului

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase