Home » Cultură » Cărți vechi și manuscrise prețioase, congelate pentru a putea fi salvate

Cărți vechi și manuscrise prețioase, congelate pentru a putea fi salvate

Cărți vechi și manuscrise prețioase, congelate pentru a putea fi salvate
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.06.2023

Mii de cărți vechi și manuscrise importante, unele care datează din secolul al XVI-lea, sunt conservate în congelatoare pentru a fi salvate.

Acestea au fost afectate de inundațiile devastatoare din nordul Italiei, care au omorât peste 10 oameni și au lăsat câteva mii fără case.

Voluntarii au fost cei care au transportat în provincia Cesena volumele și alte documente importante, acestea fiind complet scufundate în apă și nămol, din cauza inundațiilor produse în zona Emilia Romagna.

Fenomenele extreme  din această zonă au afectat și bibliotecile.

Cărți importante, salvate la -25 de grade Celsius

În provincia Cesena, cărțile vor fi așezate pe rafturile unor congelatoare industriale, unde vor fi păstrate la o temperatură de -25 de grade Celsius. Echipamentul este furnizat de o companie din industria alimentară.

„În mod normal, noi folosim această tehnică de conservare pentru fructele și legumele coapte, pe care le congelăm în 3 ore de la recoltare. Dar nu m-am așteptat niciodată ca această procedură rapidă să fie utilă și pentru moștenirea noastră culturală. Am primit această cerere surprinzătoare de la librăria din Forli și suntem bucuroși să reorganizam spațiul în depozitele noastre”, a spus Bruno Piraccini, președintele companiei Orogel, care a furnizat congelatoarele.

15 oameni au murit și alte mii au rămas fără locuințe după ce furtunile puternice de acum câteva zile, din nordul Italiei, au provocat inundații și alunecări de teren. Cele mai mari pagube au fost produse în biblioteca din subsolul seminarului catolic San Benedetto, din provincia Forli, notează The Guardian.

Metoda congelării, eficientă doar dacă se intervine rapid

Obiectivul congelării este acela de a elimina apa pătrunsă în cărți, pentru a preveni deteriorări și mai mari, înainte de a uscare și restaurare (acolo unde este posibil). Ca metoda să funcționeze, este nevoie ca volumele să fie congelate cât se poate de rapid.

Bruno Piraccini a spus că oferă gratuit echipamentul deținut de compania Orogel „pentru binele întregii comunități”.

„Fabrica noastră este obișnuită să mențină cea mai bună calitate”, a spus el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Copia perfectă a unei cărți controversate, scrisă de Nicolaus Copernic, va fi scoasă la licitație

Bram Stoker, autorul uneia dintre cele mai populare cărți din toate timpurile

Câți români mai împrumută cărți de la bibliotecă? Mai puține spectacole și vizite la muzee

Exemplar al primei cărţi cu piese scrise de William Shakespeare, vândut pentru o sumă record

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase