Home » Cultură » August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și al civilizației”

August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și al civilizației”

Publicat: 25.02.2024

August Bebel (1840 – 1913) a fost un politician socialist german proeminent și co-fondator al Partidului Social-Democrat din Germania (SPD).

Angajamentul lui August Bebel în favoarea drepturilor muncitorilor, a drepturilor femeilor și a idealurilor socialiste a făcut din el o figură importantă în istoria socialismului german și internațional, prin activitatea pe care a exercitat-o  contribuind la modelarea politicilor și a direcției Partidului Social-Democrat German, care va deveni unul dintre cele mai influente partide politice din Germania, dar și una dintre cele mai importante figuri din istoria socialismului vest-european.

August Bebel s-a născut la 22 februarie 1840, în Deutz, lângă Köln, în Regatul Prusiei, provenind dintr-un mediu modest și fiind crescut în sărăcie.

Influențat de ideile lui Karl Marx și Friedrich Engels

Educația formală a lui Bebel a fost limitată din cauza constrângerilor financiare ale familiei. A urmat pentru scurt timp cursurile școlii primare pe care a fost nevoit să o abandoneze la vârsta de 13 ani pentru a lucra ca ucenic strungar. Dar în ciuda educației sale formale limitate, Bebel a fost un cititor pasionat și un autodidact. S-a autoeducat în diverse domenii, inclusiv în filosofie, istorie și politică.

August Bebel a devenit activ din punct de vedere politic în anii 1860, fiind influențat de ideile lui Karl Marx și Friedrich Engels. În aceeași perioadă, s-a alăturat asociațiilor muncitorești și a început să ia cuvântul la întâlnirile din cadrul acestor asociații.

Eliberat din închisoare, și-a continuat activismul politic

În 1869, Bebel a fost arestat pentru implicarea sa în organizarea unei demonstrații muncitorești în Leipzig. A fost condamnat la doi ani de închisoare, în pușcărie petrecându-și timpul citind și aprofundând înțelegerea principiilor și teoriilor socialiste. Tot în timpul perioadei petrecute în închisoare, August Bebel a scris împreună cu Wilhelm Liebknecht, un alt lider socialist, o cartea intitualtă „Die deutsche Arbeiterfrage” (Problema muncitorilor germani) care a devenit influentă în mișcarea sindicală germană.

După ce a fost eliberat din închisoare, Bebel și-a continuat activismul politic, jucând un rol crucial în fondarea Partidului Muncitoresc Social-Democrat (SDAP) în 1869, care ulterior a devenit SPD. A cofondat partidul alături de Wilhelm Liebknecht, cei doi fiind recunoscuți ca membri de bază ai partidului.

Un apărător puternic al drepturilor femeilor

Experiențele din copilărie, educația formală precară și expunerea timpurie a lui August Bebel la ideile socialiste l-au transformat într-un lider socialist dedicat și influent, devenind o figură importantă în mișcările socialiste germane și internaționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Adept al ideilor și filozofiilor lui Karl Marx și ale lui Friedrich Engels, în timpul activismului său, Bebel a pledat mereu pentru punerea în aplicare a principiilor marxiste, crezând cu tărie în necesitatea luptei de clasă pentru a obține schimbări sociale.

Bebel a fost un apărător puternic și al drepturilor femeilor și al egalității de gen, susținând că femeile ar trebui să aibă acces egal la educație, oportunități de angajare și implicare politică.

August Bebe, care era un adversar ferm al militarismului și imperialismului, a criticat politicile expansioniste ale Imperiului German și a făcut apel la dezarmare și la rezolvarea pașnică a conflictelor.

„În domeniul politicii, țintim spre republicanism”

De asemenea, în calitate de membru al Reichstagului nord-german, parlamentul german, din 1871 și până la moartea sa în 1913, și-a folosit poziția pentru a milita pentru drepturile muncitorilor, reformele sociale și principiile democratice. În 1867, August Bebel a protestat împotriva „Prusiei mari” bismarckiene, considerând că aceasta însemna „transformarea Germaniei într-o mare cazarmă”, continuând protestul din Parlament chiar și după fondarea Imperiului German, Bebel și susținătorul său și ale ideilor lui politice fiind singurii care s-au pronunțat împotriva împrumutului de război votat în Reichstag la 21 iulie 1870, fapt care a determinat judecarea lor și acuzarea de înaltă trădare. Procesul a avut loc la Leipzig, în martie 1872.

„În domeniul politicii, țintim spre republicanism; în cel al economiei, spre socialism, iar în domeniul a ceea ce astăzi se numește religie, spre ateism”. (August Bebel)

Cauza morții lui August Bebel

Bun orator și autor al mai multor cărți care au promovat socialismul, printre care și „Femeia și socialismul” (1879) (pe care a scris-o împreună cu Clara Zetkin), care a devenit o lucrare fundamentală pentru teoria feministă în cadrul mișcării socialiste, Bebel a jucat un rol important și în mișcarea socialistă internațională. A participat la congrese și conferințe internaționale, promovând ideile socialiste și colaborând cu lideri socialiști din alte țări.

August Bebel, politicianul socialist și co-fondatorul Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), a murit la 13 august 1913. S-a stins din viață la Passugg, în Elveția, la vârsta de 68 de ani.

Cauza morții lui August Bebel a fost insuficiența cardiacă. Bebel suferea de probleme de sănătate legate de inimă de mai mulți ani înaintea decesului său. Deteriorarea stării de sănătate a lui Bebel poate fi urmărită până la un atac de cord avut în 1902, care i-a slăbit semnificativ sistemul cardiovascular. În anii care au urmat atacului său de cord, sănătatea lui Bebel a continuat să se deterioreze, dar a reușit să rămână activ în politică, continuând să pledeze pentru social-democrație până în ultimele sale zile.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/August-Bebel

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naționale a României. „Pentru o Românie liberă oricând, oricum, cu oricine şi contra oricui”

Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei și fondatorul Republicii Turcia. „Tot ceea ce vedem în lume este opera creativă a femeilor”

Hermann Oberth, unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii. Avea origini românești!

Larry Page, cofondatorul Google, al 8-lea cel mai bogat om din lume. „Niciodată nu pierzi un vis, el doar ia forma unui hobby”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase