Prima pagină Cultura

Cele mai dure 10 inchisori din lume

Nicu Parlog 10.08.2008 | ● Vizualizări: 44688
Cele mai dure 10 inchisori din lume     inchisoare, detentie, penitenciar, condamnat, gardian, violenta, viol, crima, carandiru, tadmor, ADX, SIDA, tortura + zoom
Galerie foto (1)

Imaginea colectiva adusa de orice inchisoare este in mod normal una menita sa inspire groaza si repulsie. Pe langa aceste aspecte, folclorul urban abunda in grozaviile care au loc zilnic in celule si dusuri comune. Cu atat mai grave sunt faptele care se petrec in cele mai terifiante inchisori din lume. Aici nu sunt inchisi niste golanasi de duzina care au furat un portofel sau un celular. “Absolventii” celor mai cumplite puscarii sunt ucigasi in serie, violatori in grup, sadici, teroristi si alte asemenea fiinte pentru care lunga serie a infractiunilor nu a incetat odata cu inchiderea lor intre patru pereti…Iar numarul condamnatilor creste continuu!

10. Inchisoarea din Nairobi. Kenia

Unele dintre inchisorile lumii si-au castigat dreptul de a intra in acest top nu numai din cauza violentei condamnatilor sau a gardienilor, ci si datorita conditiilor absolut inumane oferite detinutilor din incina lor. O astfel de inchisoare de cosmar este cea din capitala Keniei. In stabilimentul din Nairobi nu exista celule suficiente pentru numarul mare de detinuti. Prin urmare, in celule proiectate pentru 10 persoane se inghesuie 35-38 oameni. Aceasta este inchisoarea unde se transmit cele mai multe maladii. Oricine intra aici sanatos se alege cu una sau mai multe boli contagioase datorate prizonierilor care sufera de febra tifoida, malarie, varicela si SIDA. Cei mai multi condamnati mor in timpul detentiei deoarece nu primesc nici un fel de asistenta medicala. De asemenea, in inchisoarea din Nairobi, detinutii nu pot face dus sau baie pe perioada detentiei. Putina apa disponibila este folosita strict pentru baut.

9. Inchisoarea Mendoza. Argentina

Conditiile de trai in inchisoarea Mendoza sunt printre cele mai dure din intreaga lume. Inchisoarea a fost proiectata initial pentru detentia a 600 de detinuti. Cu toate acestea, intre zidurile ei sunt inghesuiti circa 3 000 de condamnati. Unul dintre “obiceiurile” acestui loc de cosmar este acela ca fiecare nou detinut sa fie violat de noii sai colegi de camera in decursul primei nopti petrecuta in Mendoza. Daca se opune acestui oribil “ritual de initiere”, regulile nescrise ale acestui loc il condamna la un viol colectiv efectuat de catre toti detinutii de pe culoarul unde este situata celula sa… adica de aproximativ 30-40 de infractori.

8. Inchisoarea San Quentin din California. S.U.A.

San Quentin este una dintre cele mai cunoscute inchisori din lume, si a ajuns faimoasa atat din cauza atrocitatilor petrecute intre zidurile ei cat si din cauza productiilor hollywoodiene care au gasit in astfel de fenomene o reteta rapida a cresterii audientei. Inchisoarea californiana este sinonima cu violenta fara limite, ce executiile si razbunarile duse intotdeauna pana la capat. Aici este locul de intalnire al celor mai periculosi criminali din Statele Unite. Pe langa aceste aspecte deloc incurajatoare, in San Quentin au loc zilnic conflicte intre bandele latino, ale negrilor si ale fratiilor ariene ale albilor. In ciuda celor 1 500 de gardieni inarmati pana in dinti si a sistemului ultraperformant de monitorizare a detinutilor, in fiecare zi au loc violuri, batai, mutilari si injunghieri. Cea mai recenta dovada a faptului ca personalul nu poate controla masa de infractori violenti, este data de revoltele din luna februarie a anului 2006. La acea data, conflictele rasiale au izbucnit fara precedent, ceea ce a dus la ranirea grava a peste 100 de condamnati si moartea a doua persoane.

7. Inchisoarea Diyarbakir. Turcia

Cu siguranta ca mitul inchisorilor turcesti nu este doar o legenda lipsita de temei. Drept dovada, inchisoarea Diyarbakir isi inalta si in zilele noastre zidurile sumbre sub soarele Anatoliei. In acest loc de cosmar sunt inchisi, fara nici o deosebire, detinuti politici alaturi de infractori de drept comun. Odata intrat pe portile groazei din Diyarbakir, orice drept elementar al fiintei umane este lasat la intrare. Practic, viata ta, trupul tau, libertatea ta nu mai sunt ale tale. Ele apartin, in schimb ,gardienilor care au drept de viata si moarte asupra oricarui detinut, fara a fi vreodata trasi la raspundere abuzurile sau crimele de care s-ar face vinovati. Intr-adevar, suna de-a dreptul medieval, dar acesta este adevarul cu privire la Diyarbakir. Fiind o inchisoare cu regim special si adapostind in mare parte prizonieri si opozanti kurzi, gardienii turci sunt liberi sa faca ce vor cu vietile acestora, dupa cum a demonstrat-o atacul organizat al gardienilor din anul 1996. Cu acea ocazie gardienii au ucis 10 condamnati, ranind grav alti 23.

6. Inchisoarea Rikers din New York. S.U.A.

In urma cu doar cinci ani , Rikers era pe locul 1 intr-un top neoficial al inchisorilor din Statele Unite. Insa in urma reformelor ce au avut loc in ultima perioada, situatia s-a schimbat cat de cat. In prezent au loc “doar” 70 de cazuri de injunghiere in decursul unui singur an. Acum cinci ani se inregistrau peste 1000 de tentative de omor, mare parte dintre ele duse la indeplinire de membrii diverselor bande rivale. Violentele din Rikers au atins deja un statut legendar odata ce un institut de cercetare a stresului din Stalele Unite i-a indicat pe gardienii din Rikers drept cei mai stresati americani, acestia temandu-se zilnic pentru siguranta vietii lor. America nu este Turcia…

Citeste continuarea in pagina 2a

5. Inchisoarea La Sabeneta. Venezuela

Tinand cont ca in acesta inchisoarea rata gardieni-detinuti este de doar un gardian la 150 de condamnati, nu este de mirare ca La Sanbeneta este una dintre cele mai periculoase inchisori din lume. Intre aceste ziduri, coruptia si mita din randul gardienilor sunt la ele acasa. Cat despre detinuti, situatia lor este cu adevarat groaznica. In decursul unui singur an, circa 624 detinuti sunt raniti, iar aproximativ 200 dintre acesti mor in urma agresiunilor. In anul 1994, bandele de detinuti s-au razboit intre ele in incinta inchisorii, ambele parti fiind inarmate cu arme automate si pistoale. 104 detinuti au murit in cursul schimburilor de focuri.

4. Inchisoarea La Sante. Franta

Cu toate ca este situata intr-una dintre tarile fondatoare a U.E., inchisoarea La Sante conduce detasat in topul sinuciderilor care au loc in inchisori. Doar in decursul anului 1999, 124 de condamnati au ales sa-si ia zilele intr-un ultim gest disperat, menit a-i scapa de mizeria, violenta, presiunea psihica si depravarea care domnesc in penitenciarul francez. Detinutii au ajuns sa inghita otrava de sobolani si sa se refugieze, astfel, in moarte, decat sa continue viata in acest loc de cosmar. Fenomenul sclaviei si al violurilor intre detinuti este aici la el acasa…Fiecare detinut are voie sa-si paraseasca celula doar 4 ore pe zi. Corpul de cladiri destinat pedepselor nu are apa curenta, iar detinutii sunt inchisi acolo fara apa si lumina timp de zile intregi chiar si pentru ofense minore, cum ar fi refuzul de a saluta politicos un guardian.

3. Inchisoarea ADX, Colorado. U.S.A.

Considerata drept cea mai sigura inchisoare din intreaga lume, ADX este prin definitie locul unde domneste izolarea si lenta tortura psihica. Activistii drepturilor omului scriu zilnic petitii guvernului american in care cer inchiderea acestei inchisori, inca de la inaugurarea sa din anul 1994. Detinutii care intra aici ajung sa innebuneasca in doar 2-3 ani. Nefericitii din ADX au voie sa-si paraseasca celulele doar o ora pe zi si nu au cum sa vorbeasca sau sa intre in contact unii cu altii. De asemenea, nu pot parasi incinta inchisorii pentru plimbarea zilnica. In cladirile ADX nu este nici o fereastra. Iluminatul din interior este asigurat de surse artificiale iar un detinut, odata intrat in ADX, nu mai vede lumina soarelui decat in momentul in care este eliberat.

2. Inchisoarea Carandiru. Brazilia

Carandiru este locul in care se petrec lucruri pe care majoritatea oamenilor nu le pot imagina…Torturi oribile, masacre in masa, proliferarea SIDA, tortura legalizata, violuri in grup, toate grozaviile din lume se regasesc amplificate de zeci de ori in inchisoarea braziliana. Intr-un loc de mizerie maxima, fara apa curenta si toalete in celule, condamnatii sunt obligati sa-si faca nevoile fiziologice intr-un colt al celulei. Unul din cinci detinuti, dintre cei 7 500, este bolnav de SIDA, iar orice detinut nou are sanse sa dobandesca teribila maladie in decursul primului sau an la Carandiru. Daca un detinut este ranit si are nevoie de orice fel de operatie, acesta va decurge fara anestezie. Inca de la deschiderea sa si pana in prezent, centrul medical din Carandiru nu-si poate permite luxul achizitionarii medicamentelor. Revolte, acte de anarhie si conflicte intre gardieni si condamnati au loc saptamanal la Carandiru, iar in timpul acestora mor zeci de oameni. In timpul masacrului din 1992, din cei 111 detinuti ucisi, 102 au fost impuscati in urma interventiei brutale a fortelor armate braziliene.

1. Inchisoarea militara Tadmor. Siria

Cea mai cumplita inchisoare din lume ar trebui sa-si schimbe numele... Tadmor nu mai este un loc detentie ci un lagar de exterminare, o adevarata gura de iad! Nici chiar executiile nu mai capata forma recunoscuta in care condamnatul este ucis prin impuscare sau spanzuratoare. LaTadmor, executiile devin torturi indelugate care au ca scop final moartea chinuitoare a victimei. Exista chiar si un manual de tortura, destinat gardienilor, in care sunt descrise in detaliu toate mijloacele de a suprima in chinuri maxime o fiinta umana. Vinovati sau nevinovati deopotriva sunt pedepsiti pentru orice motiv minor cu o ura bolnava. Detinutii sunt legati de maini, atarnati de tavan si batuti cu tevi de metal. Uneori, bratele si picioarele acestora sunt lovite cu topoare. Apogeul cruzimii umane a avut loc in data de 27 iunie 1980, atunci cand aproximativ 500 de detinuti au fost ucisi fara motiv de gardieni. Acesta este cel mai mare masacru din intreaga istorie a penitenciarelor din intreaga lume.

Sursa: AbaJournal