Prima pagină Cultura

Top 20 – cele mai populare articole in 2008

Alexandru Safta 12.24.2008 | ● Vizualizări: 72
Top 20 – cele mai populare articole in 2008     Descopera, online, aniversare, articole, best of, 2008, 2009, sarbatori + zoom
Galerie foto (21)

Sfarsitul de an este aproape, moment ce marcheaza incheierea unei prime etape din existenta virtuala a proiectului Descopera, proiect nascut in urma cu mai bine de sase ani la tipar. Acelasi sfarsit de an aduce, insa, si vesti mai putin imbucuratoare caci, dupa 64 de numere, editia tiparita a revistei Descopera urmeaza sa se inchida. Echipa se angajeaza, insa, sa continue cu si mai multa pricepere traditia de popularizare a stiintelor si, beneficiind de avantajele oferite de proiectul online, sa faca tot mai vizibila dimensiunea educativa a presei. Prin urmare, Descopera.ro promite un 2009 plin de initiative indraznete si isi propune, ca o reeditare in linii mari a parcursului sau prin anul 2008, o trecere in revista a celor mai citite, a celor mai comentate si a celor mai votate articole publicate pe site in anul care se incheie. Retrospectiva placuta!

20. Povestea lui Pazvante Chioru’

Viata si ispravile celui care a dat limbii romane una dintre cele mai vechi expresii, des uzitata si in prezent, sunt atipice pentru majoritatea pasalelor care au servit de generatii intregi interesele Inaltei Porti. Pentru istoricii pasionati, Pazvante este si astazi o personalitate greu de etichetat. Diplomat, egocentrist, maniac, fanatic, lingusitor, sadic, prieten fidel, nostalgic, invatat, vizionar, haimana, arivist, complexat, depresiv, ambitios, misogin, razbunator, el intruchipeaza perfect figura dusa pana la extrem al unui slujbas de rangul doi din Balcanii inceputului de secol 19. Pazvante Chioru, denumit astfel pentru ca haiducul roman Iancu Jianu i-a scos unul dintre ochi in timpul unei inclestari armate, a intruchipat unul dintre cele mai urate episoade care s-au abatut dinspre Poarta otomana asupra Tarii Romanesti.

Click aici pentru a citi articolul

19. Ivan cel Groaznic si crimele in numele Domnului

Ivan al IV-lea Vasilyevici a fost primul Tar al Rusiei, din 1533 si pana in anul 1584. Sub conducerea sa, Rusia cunoaste o apropiere de Anglia si de Germania, precum si o serie de reforme ample care vor ajuta la dezvoltarea ulterioara. Ivan este, insa, si autorul a numeroase executii indreptate impotriva nobililor si a taranilor, actiuni ce i-au atras eticheta de “cel Groaznic”. In timpul domniei sale Rusia anexeaza Siberia, teritoriu imens care devine pentru totdeauna teritoriu rusesc. Unii istorici s-au grabit sa il asemene pe Ivan al IV-lea cu nu mai putin celebrul imparat roman din dinastia iulio-claudina, Caligula.

Click aici pentru a citi articolul

18. Boxul Tiganesc – Lupta nu ramane de caruta

Se poate considera pe buna dreptate ca boxul fara manusi a intrat in mileniul trei odata cu postarea pe Internet a numeroase confruntari din zona “gri” a societatilor irlandeze si engleze. Boxul tiganesc tine insa de acea realitate care bate filmul. Se pare ca boxul tiganilor Pavee a fost stramosul pe linie directa al boxului practicat in zilele noastre. ry. Englezii, fascinati la inceput de forma dura si periculoasa in care se intreceau tiganii irlandezi, au adoptat modul lor de lupta, chiar daca mai apoi l-au transformat in sportul cu manusi atat de cunoscut astazi.

Click aici pentru a citi articolul

17. Legiunea straina – Legio Patria Nostra

Legiunea Straina nu este cunoscuta doar pentru ca este o unitate militara de elita. Celebrul sau “Esprit de Corps” este insusi creuzetul care uneste si anima acesta originala armata. Sub simbolul Legiunii Straine, reprezentat de o grenada inconjurata de saisprezece flacari, au luptat mii de oameni de-al lungul istoriei. Pentru toti acestia Legiunea a fost casa, masa, si de multe ori chiar ratiunea de a trai. Aici un om nu era foarte mult judecat pentru trecutul sau, cat pentru calitatile de soldat si dupa capacitatea de a-si indeplini misiunile ce i se incredinteaza.

Click aici pentru a citi articolul

16. Homosexualitatea in lumea antica

Poate cea mai apriga si mai controversata disputa privitoare la homosexualitatea in lumea antica este cea referitoare la Grecia elenistica. Istoricii contemporani sustin astazi, in majoritate, existenta relatiilor sexuale intre persoane de acelasi sex ca o realitate comuna in vechea Elada. Numerosi invatati antici, printre care Herodot, Platon, Aristotel, Xenofon, Aristofan, Atheneus sau Eschil, mentioneaza un obicei cel putin scandalos pentru conceptiile moderne, asa numitul „paiderastia”, termen din care deriva, doua milenii mai tarziu, conceptul de pederastie. Comparativ cu lumea elenistica, in care dezbaterile privind relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex sunt inca aprinse, Roma antica ne ofera, prin multitudinea de documente pastrate de-a lungul timpului, o imagine mai mult decat clara asupra moravurilor latine. O conceptie diferita de cea europeana, cu privire la relatiile homosexuale, se nastea inca din primele secole ale erei noastre in China si Japonia.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 2a

15. Despre berserkeri si alte mituri vikinge

Primele mentiuni despre temutii razboinici nordici apar in creatiile medievale scandinave, asa numitele saga, opere eroice sau istorice aparute, cu precadere, la sfarsitul primului mileniu si inceputul celui de al doilea. Poate cel mai vechi document cunoscut, in care sunt pomeniti berserkerii, este Haraldskvaedi (Hrafnsmal).Aici este mentionat grupul luptatorilor de elita al lui Harald, Ulfheonars – cei acoperiti de blanuri de lup -, denumire din care se pare ca a derivat si cea de berserker, insemnand „cel care poarta blanuri de urs”. De altfel, se pare ca legatura totemica dintre razboinicii nordici si cele doua salbaticiuni era una extrem de puternica, atata vreme cat, pe campul de lupta, berserkerii imprumutau ferocitatea si comportamentul acestora, pana acolo incat erau confundati cu animalele salbatice.

Click aici pentru a citi articolul

14. Experimentul Frankenstein: Transplantul de cap

In perioada anilor ’50, in plin Razboi Rece, Stalin si-a indreptat atentia spre medicina cu intentia de a stimula un avans stiintific accelerat si a propulsa URSS deasupra puterilor occidentale. Pentru a face acest lucru, liderul sovietic a pus bazele unui complex secret de laboratoare medicale la marginea Moscovei. Coordonator al proiectului a fost numit doctorul Vladimir Demikhov, un veteran in medicina militara inca din al doilea Razboi Mondial. Intr-o noapte din 1954, Demikhov, impreuna cu echipa sa de chirurgi, opereaza un caine de talie mare si un caine de talie mica pe perioada unei intregi nopti. In dimineata urmatoare prezinta publicului o creatura “viabila” desprinsa parca dintr-un roman science-fiction. Demikhov cususe capul si partea superioara ale cainelui mic la gatul cainelui mare, conectandu-le vasele de sange si traheele.

Click aici pentru a citi articolul

13. Anaconda – Sarpele zeu al Amazonului

Anaconda nu este cel mai lung sarpe din lume. Cercetatorii au descoperit in jungla Malaeziei pitoni reticulati mai lungi decat orice anaconda. Cu toate acestea, un sarpe anaconda de aceeasi lungime cu un piton este de trei ori mai greu, are o circumferinta a corpului aproape dubla, iar forta sa de constrictie este incomparabila cu a oricarui sarpe din lume. Ciclurile vietii celui mai puternic sarpe sunt inca invaluite in mister, in ciuda faptului ca exista inca echipe de cercetatori care il studiaza prin junglele umede ale Amazoniei. Capacitatile si adaptarile sale perfecte la mediu sunt secretul prin care marele sarpe verde al mlastinii a reusit sa supravietuiasca si sa prospere in cea mai mare aglomeratie de vietati si plante din lume.

Click aici pentru a citi articolul

12. Misterioasa mostenire a sumerienilor

In urma cu peste opt milenii, in rodnicul tinut al stravechii Mesopotamii, lua nastere prima civilizatie a lumii, civilizatia sumeriana. In Sumerul antic erau inventate : scrierea, roata, matematica, astronomia, calendarele, sistemele de irigatii, armura, carul de lupta, sabiile, barcile, harnasamentul cailor, cuiele, morile, sandalele, roata olarului, harponul, dalta, inelele, seile sau acul, precum si prima religie politeista despre care ne-au parvenit informatii detaliate. In fapt, istoria omenirii incepe cu sumerienii. Ei sunt cei care, practic, au facut trecerea de la preistorie catre istorie, prin inventarea scrisului si mentionarea, in premiera, a tuturor cunostintelor si credintelor pe care le aveau. Chiar daca s-a dovedit ca in Orientul Mijlociu au existat orase locuite permanent de peste 10.000 de ani, majoritatea istoricilor considera Sumerul drept prima mare civilizatie a lumii.

Click aici pentru a citi articolul

11. Zilele vor avea 25 de ore

Cercetarile efectuate de catre geofizicienii britanici de la Universitatea Durham au dus la o concluzie socanta: zilele isi maresc durata constant, de sute de milioane de ani, din cauza incetinirii miscarii de rotatie a Pamantului. Aceeasi opinie apare si intr-un studiu realizat de catre savantii germani, in care cercetatorii ofera o posibila explicatie a misteriosului fenomen. In urma cu 530 de milioane de ani, atunci cand proto-animalele populau pamantul, o zi nu avea mai mult de 21 de ore; pentru ca in era dinozaurilor, acum circa 100 de milioane de ani, sa nu fie decat 23 de ore intr-o singura zi. Masuratorile executate prin intermediul satelitilor confirma si ele teoria oamenilor de stiinta britanici ; aceea ca Pamantul isi incetineste miscarea de rotatie in jurul propriei axe desi, aceleasi masuratori au demonstrat si faptul ca anumite evenimente pot grabi aceasta miscare.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 3a

10. Virusul HIV a fost invins

Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina din Texas au anuntat descoperirea asa-numitului „calcai al lui Ahile” in armura virusului imunodeficientei umane (HIV). Punctul slab al virusului a fost descoperit in armura acestuia, mai precis in proteina numita gp120 in limbajul de specialitate. In mod normal, organismul uman are capacitatea de a produce proteinele numite anticorpi, cele responsabile de anihilarea potentialilor virusi. HIV este, insa, un agent patogen atipic, aflat in continua schimbare si capabil sa produca sute de mutatii, motiv pentru care este imposibil de contracarat de sistemul de aparare uman. Din acelasi motiv, niciun vaccin care sa stimuleze aparitia unor antivirusi capabili sa distruga virusul HIV nu a putut fi pus la punct pana in prezent. Punctul slab al agentului patogen a fost insa descoperit dupa mai bine de 25 de ani de cercetari.

Click aici pentru a citi articolul

9. Haremul – inchisoarea placerilor

Haremul a poposit de-a lungul timpului nu doar in societatea musulmana, ci si in cea crestina, tribala, persana, ebraica, egipteana si chineza. Haremul exista si in prezent in cadrul unor triburi africane sau in palatele potentatilor multimilionari arabi. Ultimele studii aduc noi informatii, unele nebanuite si inedite, despre aparitia si dezvoltarea acestui fenomen. Conform descoperirilor unor autori de prestigiu, precum Rufus C. Camphausen, Deena Metzger, Alan Ramsdale, Peter Redgrove si Alice Stockham, haremul si-ar avea originea in perioade ale istoriei mult mai vechi decat des pomenita civilizatie musulmana cu care haremul este cel mai adesea asociat. In China si in ale parti ale lumii, haremul avea origini diferite, insa functiona dupa legi asemanatoare celor din Arabia sau Imperiul Otoman.

Click aici pentru a citi articolul

8. Aselenizarea – marea farsa a secolului XX?

20 iulie 1969. Peste 500 de milioane de oameni urmaresc cu sufletul la gura cea mai mare realizare de pana atunci a omenirii, aselenizarea primei nave cu echipaj uman. “Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire”, celebra expresie a astronautului american, Neil Armstrong, facea inconjurul lumii intr-o fractiune de secunda. Umanitatea pasea alaturi de echipajul american intr-o noua era. Si totusi, suspiciunea isi facea loc in inimile martorilor acelui eveniment odata cu primele analize amanuntite ale imaginilor selenare, si o intrebare incoltea in mintea tuturor. A ajuns Armstrong pe Luna sau totul a fost doar o farsa uriasa cu implicatii planetare?

Click aici pentru a citi articolul

7. Cum ne vad extraterestrii?

Cu ajutorul puternicelor instrumente care scruteaza cerul, astronomii au gasit peste 240 de planete in ultimele decade, insa nici una nu indeplineste toate conditiile necesare vietii, intalnite pe Terra. Dar daca extraterestrii sunt in cautarea vietii din afara propriei lor planete? Te-ai intrebat vreodata cum ne-ar vedea ei pe noi ? “Este foarte probabil ca planeta noastra sa le apara doar ca un pixel, in locul unei imagini clare. Dar chiar si asa, asta ar trebui sa le fie de ajuns pentru a identifica Terra ca fiind o planeta cu nori si cu oceane care contin apa lichida.”, este de parere Eric Ford, profesor de astronomie la Universitatea Florida.

Click aici pentru a citi articolul

6. Cum functioneaza calendarul Maya?

Originar din zona Mezoamericana, cuprinsa intre Mexic si America de Sud, poporul maias si-a dus existenta in teritorii ce astazi poarta denumiri ca Belize, Honduras, Guatemala, El Salvador, Yucatan, sau Chiapas. Primul calendar folosit de populatia Maya a fost Tzolk’in, ce cuprindea o perioada ciclica de 260 de zile. Tzolk’in nu putea insa masura un an solar, adica perioada necesara Pamantului sa faca o miscare completa de revolutie. Din acest motiv, ei au pus bazele unui calendar capabil sa-i “poarte” peste sute si chiar mii de ani, calendar pe care l-au denumit “Marea Numaratoare”. Durata pe care o reprezinta se numaste Marele Ciclu si consta din aproximativ 5.125 de ani si patru luni.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 4a

5. Ursul din cosmarul mamutilor

In urma cu 12 mii de ani, natura si-a trimis una dintre cele mai cumplite fapturi sa opreasca exodul primilor oameni catre regatul sau de tundre inghetate. Arctodus simus a fost fara indoiala cel mai mare si mai teribil mamifer carnivor care a trait vreodata pe Terra. Un mascul adult de Arctodus masura in medie 1,80 metri la nivelul umarului, adica aproximativ inaltimea medie a unui barbat din zilele noastre. Ridicat pe labele din spate pentru a adulmeca departarile si a infrunta un mamut sau un lenes gigant, putea atinge inaltimea halucinata de aproape 5 metri. Printre prazile sale se enumerau reprezentanii de seama ai Megafaunei: pui si exemplare tinere de mamuti si mastodonti, bizoni diluviali, cai salbatici, lenesi giganti, camile, cerbi giganti si elani.

Click aici pentru a citi articolul

4. Large Hadron Collider – experimentul care poate aduce Apocalipsa

Large Hadron Collider (LHC), experimentul care a pus pe jar intreaga planeta a avut loc in data de 10 septembrie 2008, in ciuda protestelor venite din toate colturile lumii. S-a crezut despre acest proiect ca este capabil sa aduca Apocalipsa, fapt mult trambitat in presa internationala. Opiniile raman, insa, impartite chiar si dupa 14 ani de la demararea proiectului, o idee care a aparut inca din anii ‘80. CERN (Organizatia Europeana de Cercetare Nucleara) a fost prima institutie care si-a propus sa construiasca acel mecanism care sa repete, la o scara redusa, inceputul Universului asa cum a fost acesta in prima sa microsecunda de existenta. Poate cea mai mare realizare a oamenilor de stiinta implicati in proiectul LHC se vreadovedirea existentei particulei Higgs, asa numita „particula a lui Dumnezeu”, element ipotetic, imposibil de dovedit pana in prezent, despre care se crede ca ar inzestra cu masa toate particulele din Univers, exceptie facand fotonii si neutrinii.

Click aici pentru a citi articolul

3. Enigmaticul Triunghi al Bermudelor

Fenomenele misterioase care au loc in asa numitul Triunghi al Bermudelor, zona situata intre Florida, Puerto Rico si insulele Bermude, nu mai constituie de multa vreme un subiect tabu pentru oamenii de stiinta. Si totusi, in ciuda numeroaselor teorii emise pana in prezent, enigma disparitiilor continua sa persiste. De aceste avenimente bizare s-a preocupat scriitorul american Charles Berlitz, cel care in insemnarile sale, care acopera o perioada de 26 de ani, mentioneaza peste 100 de cazuri de disparitie ale unor vase, avioane sau submarine si a peste 1000 de victime umane, fara ca vreodata sa fi fost recuperat vreun cadavru. USS Cyclops, Anita, Spray, Zborul 19 sunt numai cateva denumiri de cazuri care s-au soldat cu fenomene extrem de bizare in Triunghiul Bermudelor.

Click aici pentru a citi articolul

2. Cine a descoperit, de fapt, America?

Cine a descoperit America? – ne intrebam impreuna in urma cu trei luni. Aceasta disputa s-ar purta, la o prima vedere , exclusiv intre Cristofor Columb si Amerigo Vespuci. Anumite documente stau insa marturie a faptului ca exploratorul venetian Marco Polo ar fi strabatut in preajma anului 1271, stramtoarea Bering, dintre Rusia si Alaska. Acest lucru l-ar fi transformat in cel care a zarit America mult timp inainte ca ea sa fie aflata de Columb. De asemenea, amiralul chinez Zeng He pare sa fie unul dintre candidatii la titlul de descoperitor al Americii. Teoriile merg insa si mai mult inapoi in timp si aflam ca de fapt, coasta Americii de Nord ar fi fost atinsa in jurul anului 1.000 de catre Leif Erikson si armata sa de vikingi. Si mai mult impinge in trecut descoperirea Americii teoria ca populatia sud-americana a olmecilor, prima din Mezoamerica, ar fi populat acest teritoriu, venind din Africa, ca urmare a unei asemanari izbitoare dintre artefactele olmece si cele africane. Cea mai veche este teoria ca populatiile din Europa ar fi ajuns in America cu circa 20.000 de ani in urma.

Click aici pentru a citi articolul

1. Davai ceas, davai palton! Davai ursul campion!

In perioada anilor 1945 – 1958, Romania, aflata sub conducerea presedintelui Gheorghe Gheorghiu Dej, a avut de intampinat un episod istoric sumbru: ocupatia armatei sovietice. Timp de mai multi ani, diferiti oameni din stat, ministri si diplomati, au incercat sa schimbe pe cale amiabila aceasta situatie, dar “colosul” sovietic nu a fost de clintit. In anul 1957, lui Dej insusi ii vine ideea salvatoare iar in anul 1958, sovieticii incep sa paraseasca in numar mare teritoriul tarii.

Click aici pentru a citi articolul