Prima pagină Cultura

Wicca - misterioasa religie a vrajitoarelor

Marc Ulieriu | 02.26.2009 | ● Vizualizări: 12582
Wicca - misterioasa religie a vrajitoarelor     Wicca, magie, vrajitorie, Wicca, Gerald Gardner, Scire, Dorothy, Sabat, mistere, paranormal, vraji + zoom
Galerie foto (11)

“Witch candle, witch candle / bright with fire / summon the Spirits / to bring my desire.” Magia renaste in epoca digitala! Mai mult de atat, miscarile oculte sunt astazi mai numeroase decat oricand. Si nu ne referim la triburi izolate din Amazonia, Africa sau Noua Zeelanda, ci la un adevarat curent, denumit neo-paganism, care infloreste in sanul societatilor sofisticate si postmoderne, in Vestul Europei, in Marea Britanie si in Statele Unite ale Americii. Cel mai raspandit exponent al acestui curent este Wicca, o straveche si misterioasa religie despre care unii cercetatori spun ca ar avea radacini precrestine...

Restaurarea Magiei

Nu putem intelege ce este Wicca fara a plasa, cu multa atentie,aceasta miscare in timp: corpusul de credinte al vrajitoarelor desecol XX isi extrage seva ezoterica din explozia demisticism si obscurantism care a erupt in epocavictoriana, intre 1830 si 1900. Aceasta perioada ainsemnat, mai ales, o schimbare radicala si dramatica amodului in care omul se raporteaza la lume si la propriaexistenta. Pe masura ce influenta Bisericii asupraStatului s-a stins, Europa a fost cutremurata de reformepolitice si sociale, iar ideile ostracizate si interziseale ganditorilor din trecut au inceput sa circule fara oprelisti.De asemenea, s-au format noi scoli de gandire care au pus bazelesocietatii democratice moderne. Vorbim aici de filosofi precumJean-Jacques Rousseau (1712-1778), Immanuel Kant (1724-1804),Jeremy Bentham (1748-1832), John Stuart Mill (1806-1873), SørenKierkegaard (1813-1855) sau Karl Marx (1818-1883), ganditori careprin cartile pe care le-au scris au popularizat o serie deidei revolutionare care au schimbat ireversibil legatura dintreindivid si societate, precum si pe aceea dintre condusi siconducatori. Pe scurt, toate principiile ideatice siaspirationale ale filosofilor s-au tradus inLibertate, o libertate uitata, pe care oamenii nuo mai cunoscusera din zorii umanitatii. Iar urmarile acesteilibertati nu s-au lasat asteptate.

Ganditorii secolelor XVII si XVIII - adevaratiiparinti ai societatii moderneIn primul rand, spiritele luminate au fost eliberate de aproapeorice constrangere - artistii, oamenii de stiinta siinventatorii au avut posibilitatea sa cerceteze, sa creeze si sainoveze fara nicio opreliste. Aceasta este epocamarilor izvoditori, articulata de Alexander Graham Bell(1847-1922, inventatorul telefonului), Ludwig Boltzmann (1844-1906,parintele mecanicii si termodinamicii), Marie Curie (1864-1937,pionierul radiocativitatii), Thomas Edison (1847-1931, inventatorulbecului), Sigmund Freud (1856-1939, parintele psihanalizei), CarlFriedrich Gauss (1777-1855, parintele astronomiei si statisticiimoderne), Robert Koch (1843-1910, pionierul bacteorologieimoderne), Gregor Mendel (1822-1884, parintele geneticii), DmitriMendeleev (1834-1907, inventatorul tabelului periodic alelementelor), Louis Pasteur (1822-1895, pionierul microbiologiei),Nikola Tesla (1856-1943, parintele electricitatii si almagnetismului) sau Charles Darwin (1809-1892, cel mai cunoscutpromotor al evolutionismului).

In al doilea rand, apare o noua "specie" deexploratori care, spre deosebire de cei din Evul Mediu(subventionati de catre diverse regate sau imperii si trimisi inmisiuni aproape exclusiv in scopuri mercantile), calatorescdupa bunul plac, manati de pasiuni puternice si completeazapuzzle-ul descoperilor geografice si naturaliste careformeaza imaginea completa a Pamantului. Ei sunt scotianulAlexander MacKenzie (1764-1820), care a traversat Oceanul Arctic,prusacul Alexander von Humboldt (1769-1859), care a exploratintreaga America Latina, britanicul Mungo Park (1771-1806), care acutreierat Africa sau irlandezul Thomas Coulter (1793-1843), care adezvaluit Mexicul si Arizona.

Nu in ultimul rand, majoritatea miscarilor spirituale si asocietatilor secrete care s-au ascuns de furia si de prejudecatileclericilor pe intreg parcursul Evului Mediu, ies dinobscuritate si se implica activ si vizibil in mersulsocietatii. Masoneria este promotorul unei seriide miscari de emancipare si de revolutii atat in America, cat si inEuropa, urmasii diverselor ordine oculte se reorganizeaza si suntredescoperite o multime de practici pagane. Paradoxal, in plinaepoca industriala, are loc o adevarata restaurare aMagiei. Transcedentalismul lui Kant intra in simbioza cuTeosofia Helenei Blavatsky, iar din ciocnirea filosofiei germane cuesoterismul ortodox se naste o adevarata pleiada de miscarispirituale. In acest urias sincretism de credinte si miscari, inplina efervescenta mistica, spre sfarsitul secolului XIX, undeva inAnglia se infiinta o mica organizatie care isi propunea sarevigoreze stravechile practici vrajitoresti din RegatulUnit. Numele ei era Sabatul PadureaNoua.Marea Preoteasa (dreapta) si Maestrii SabatuluiPadurea Noua din zilele noastre

De la grupul batranei Dorothy la confreeria Wicca

Initial, la inceputul secolului XX, Sabatul Padurea Noua erao adunatura pestrita de magicieni, ocultisti, fratirosacrucieni, simpatizanti ai antroposofiei si teosofiei si grupurifrancmasonice - numitorul comun al membrilor fiindafinitatea pentru religiile pagane, folclorul siritualurile vrajitoresti medievale din Anglia. Se pare cagrupul a fost finantat de trei mari familii aristocratice - careaveau in arborele genealogic ascendente oculte - si deDorothy Clutterbuck, o misterioasa burghezanascuta in India, fiica a unui capitan din armata britanica. Odatacu sinteza numeroaselor culte si practici magice din cadrulSabatului, miscarea isi defineste o linie ideologica coerenta carecapata numele de Wicca. Spre 1930, Dorothy ajunge Mare Preoteasa aSabatului sau Daffo (staveche denumire adruizilor), iar in 1939, intr-o ceremonie antologica, initiaza insecretele ezoterice un barbat pe nume GeraldGardner, performand un ritual stravechi din care nulipsesc incantari, personificari si chiar acte de magie sibotezandu-l cu numele ocult Scire.

La acea vreme, Gardner, in varsta de 55 de ani, era deja uninitiat. Antropolog, arheolog si scriitor,englezul isi petrecuse prima jumatate a vietii in Ceylon, Borneo,Malaezia, Palestina, Cipru si Turcia, colectand numeroaseinformatii despre diversele practici vrajitorestidin aceste locuri. Inclinatia sa pentru magie este naturala -bunicul sau, Joseph, fusese vrajitor, precum si una dintrestramoasele sale de origine scotiana, Grissell Gairdner care, in1610, la Newburgh, fusese arsa pe rug pentru vrajitorie. Deasemenea, Gardner leaga stranse prietenii cu numerosiocultisti din toata lumea, precum englezul Ted Surgenson,care dezvoltase teoria ca zanele ar fi o populatie staveche siuitata, americanul John Cornwall, prin intermediul caruia inMalaezia cunoaste numerosi samani pigmei sau EdwardAlexander (Aleister) Crowley care-l introduce inHermetic Order of the Golden Dawn (Ordinul Hermetic alZorilor de Aur), o organizatie secreta francmasonica sirosacruciana. Odata cu moartea tatalui sau, Gardner incepesa aiba viziuni profetice si, in urma unorexperiente paranormale terifiante, sa creada in spiritism.Daca la inceput, profesorul britanic se raporta la stiintele oculteprin curiozitatea si neincrederea cercetatorului stiintific, in adoua parte a vietii, Gardner incepe sa creada din ce in cemai mult in diversele practici magice pe care le-aintalnit in calatoriile sale.

Reprezentare grafica a Cercului Magical vrajitoarelorIn 1938, englezul se intoarce pentru totdeauna in Anglia, iar un anmai tarziu adera la o societate secreta numita FratiaRosacruciana Crotona. Cu toate acestea, profesorul estedezamagit de multe dintre credintele si practicile grupului. Spreexemplu, in cadrul unei ceremonii fastuoase desfasurate intr-ocripta, i-a fost prezentat liderul Fratiei, un anume Aurelius care,pe o voce groasa si seriosa, s-a recomandat ca fiindreincarnarea lui Pitagora, Cornelius Agrippa, Francis Baconsi a persoanei anonime care ar fi scris de fapt piesele luiShakespeare. Imediat, Gardner l-a intrebat ironic daca nueste cumva si reincarnarea Evreului Ratacitor. De asemenea, cand cumulta piosenie membrii grupului i-au prezentat una dintre lampilecu gaz care luminau cripta drept o Sfantul Graal,englezul nu s-a putut abtine si a ras. Cea mai mare dezamagire aavut-o insa cand, in cadrul unui Sabat, MareaPreoteasa a grupului, despre care se spunea ca este oextraordinara vizionara, a profetit cum ca Marea Britanie nu vaintra niciodata in razboi, iar apoi, prilej de bucurie, toata lumeaa participat la o petrecere cu vin si bucate alese care a tinutpana spre dimineata. Chiar a doua zi, pe 1 septembrie 1939, Angliadeclara razboi Germaniei naziste.

Cu toate acestea, in cadrul Fratiei Crotona, GeraldGardner a legat o prietenie foarte stransa cu cativamembrii care, desi ii impartaseau scepticismul vizavi de practicilegrupului, aveau un pronuntat interes in ocultismul serios. Intr-onoapte din septembrie 1939, acesti prieteni il duc in Casa"Batranei Dorothy", unde este initiat chiar de proprietara,Marea Preoteasa Dafo in Sabatul PadureaNoua. In timpul ceremoniei, desfasurata in limba latina siin engleza veche, englezului i se reveleaza faptul cagruparea urmareste sa renasca Wicca (vrajitorie, inengleza veche), stravechiul cult religios al vrajitoarelorbritanice medievale. Gardner este fascinat de acest cult,urca repede in ierarhia organizatiei, iar in 1940, participa launa dintre cele mai mari si mai puternice ceremonii magicea acesteia, Conul Puterii, prin care toti vrajitorii dinMarea Britanie au blestemat Germania nazista si auimpiedicat-o printr-o bariera magica sa invadeze Anglia.In cartea sa Witch, Gardner povesteste "Intr-o noaptene-am dus intr-un loc secret din padure, unde am trasatMarele Cerc al Maestrilor - element care nu seinvoca decat in cazuri de urgenta exceptionala. Si Marele Con alPuterii a fost ridicat si indreptat spre Hitler, iar porunca care afost data este: nu poti trece marea, nu poti trece marea, nu potitrece marea, asemenea cum in vechime a fost facut cu Napoleon saucu Armada Spaniola."

In 1946, Gerald Gardner se muta impreuna cu sotia sa in sudulregiunii Hertfordshire, langa oraselul St. Albans. Desi, pana lamoartea lui Dorothy Clutterbuck, pastreaza stranse legaturi cumembrii Sabatului Padurea Noua, englezul, care era deja respectatsi recunoscut drept mare initiat si vrajitor, isiinfiinteaza propria organizatie, Sabatul Padurii Bricket.In anii care urmeaza, aceasta se transforma intr-o foartepopulara si uriasa pepiniera de ocultisti, vrajitori sivrajitoare - foarte multi membri ai organizatiei luiGardner ajungand la randul lor Maestri sau Mari Preotese anumeroase alte organizatii Wicca care se raspandesc in intreagaAnglie, iar apoi in toata lumea. Pana la moartea sa, survenita in1964, Gardner este un fervent promotor alvrajitoriei, scriind numeroase carti, organizand intalnirisi evenimente, infiintand chiar si un Muzeu al Magiei siVrajitoriei si devenind o celebritate de can-can aRegatului Unit. Tocmai din aceste ratiuni, spre sfarsitul vietiieste repudiat de multi dintre fostii sai frati, maestri sauchiar discipoli, acestia acuzandu-l ca a discreditat ArtaMagiei prin prea multa publicitate si ca in interviurilesi cartile sale a dezvaluit prea multe secrete care ar fi trebuitsa ramane ascunse de publicul profan. Cu toate acestea, nimeni nu-icontesta meritul - Gardner este recunoscut de toata suflarea ocultadin Marea Britanie drept "Tatal Wicca" (desi, el insusi avea saafirme de nenumarate ori ca nu a inventat Wicca, ci doar aredescoperit-o). Si, totusi, ce inseamna Wicca?

Gerald Gardner, Scire, "Tatal Wicca" (1884-1964),cel mai fervent promotor al miscarii Wicca

Religia vrajitoarelor

Marea vanatoare a vrajitoarelor a inceput lasfarsitul secolului al XV-lea si a durat pana in secolul XVII, inaceasta perioada, in Europa iar mai apoi in Statele Uniteale Americii, peste 150.000 de persoane fiind torturate cubestialitate si omorate sub acuzatia de vrajitorie.Potrivit inchizitorilor, vrajitoarele il venerau pe diavolsi comiteau acte diabolice, de la blesteme si magieneagra, la canibalism si pangarirea celor mai importante simbolurisi sarbatori crestine. Astazi, cei mai multi cercetatoriconsidera ca asa-zisele vrajitoare au fost in fapt biete victimeale isteriei in masa a diverselor comunitati needucate detarani medievali sau a prejudecatilor clericilor si ca nu ar fiexistat niciodata o religie a vrajtoarelor. Cu toate acestea, inepoca victoriana s-a format si un curent minoritar contrar, care alansat ipoteza cultului vrajitoarelor, potrivit careiaacestea erau membrele unui cult pan-european pagan siprecrestin. Aceasta ipoteza o expune cu titlu de faptistoric si Gerald Gardner in lucrarea CarteaUmbrelor, o culegere de ritualuri care ar fi datatdin antichitate.

Cartea Umbrelor, culegerea de vraji, farmece sidescantece a oricarui vrajitor wiccan. Traditia spune ca fiecareucenic mosteneste Cartea de la Maestrul sau, iar apoi - cand larandul sau ajunge un Mare Initiat - este liber sa o modifice, sa oschimbe sau sa adauge material magic aditional. Astfel, pestedecenii, Cartea Umbrelor ajunge sa fie practic un neintreruptjurnal de vrajitorie.

Potrivit Cartii Umbrelor, wiccanii cred ca in universexista o forta creatoare, un Prim Motor denumitUnul sau Totul, insa foarte putine lucruri se stiu desprenatura acestuia. Pe Pamant, Unul se manifesta precum yin si yang,prin intermediul unui Zeu si a unei Zeite imanente siantagonice. Zeita poate lua trei forme:Fecioara, Mama si Batrana inteleapta - adicaarhetipul devenirii Marii Preotese Wicca, iar Zeul se manifestaprin Zeul Incornorat, Regele-Zeu si ZeulSacrificiului - idealul Marelui Preot. Gardner noteaza ca"Zeul Incornorat al vanatorii, mortii si magiei care guverneazapeste un paradis post-mundan si Zeita, Marea Mama care regenereazapamantul, invie sufletele mortilor si aduce dragostea celor viisunt zeitatile ancestrale ale britancilor, precum egiptenii aveaudrept zei tribali pe Isis si Osiris, iar evreii pe Elohim." Infapt, Wicca este o religie politeista, animista, panteistasi extrem de toleranta - absolut toti zeii pagani dinEuropa, de la Zeus la Odin, suntvazuti drept diversele manifestari ale Zeului sau a Zeitei wiccane.In bogatul pantheon Wicca, desi exista zei si spirite in esentarele, nu intalnim vreo zeitate echivalenta cu diavolul. Un aspectfoarte important al Wicca este respectul deosebit pentrunatura: Wicca este o religie naturista si animista,potrivit ei, toate lucrurile (stelele, planetele, oamenii,animalele, plantele, rocile) au suflet, motiv pentru care trebuierespectate. De altfel, multe ritualuri wiccane au ca scopreaducerea armoniei sau vindecarea Naturii. Un alt principiuimportant al wiccanilor este egalitatea intresexe, care, in viziunea lor, porneste de la caracterulpolar al naturii: de exemplu, ploaia este un simbol al principiuluimasculin, in vreme ce pamantul care este udat si rodeste reprezintafemeia. Si, desigur, mai este magia

Simbolul Zeitei (sau Tri-Zeitei Fecioara, Mama,Batrana) este o luna plina inconjurata de douasemiluni

Ritualuri magice moderne

Desi wiccanii folosesc numeroase simboluri, de la crucifixe lasteaua lui David, cel mai important element al acesteireligii este pentagrama, fiecare dintre cele cinci puncteale acesteia reprezentand unul dintre cele cinci elemente clasice,dimpreuna cu ideea ca omul, cu cele cinci extremitati ale sale,este un microcosmos in Univers. Asadar, wiccanii cred in cele 5elemente clasice - aer, foc, apa, pamant si eterul(sau spirit) care le uneste pe toate; cu toate acestea, spredeosebire de grecii antici, se raporteaza la aceste elemente insens mai mult simbolic decat ad litteram. In modtraditional, fiecare element este asociat cu un punctcardinal: aerul cu estul, focul cu sudul, apa cu vestul,pamantul cu nordul, iar spiritul cu centrul. Cele cinci elementesunt invocate in foarte multe ritualuri magice wiccane, insa joacaun rol deosebit in consfiintirea Cercului Magic.Numai o mica parte a vrajitorilor batrani si foarte experimentatipot face vraji in lipsa cercului magic; asadar acesta este unelement central al practicilor vrajitoresti, precum si a diverselorsarbatori si festivaluri wiccane. De cele mai multe ori,sabatul de vrajitori si vrajitoare se strange si invocaGardienii celor patru puncte cardinale, dimpreuna cu cele cincielemente. Numai dupa ce cercul magic a fost trasat si esteactiv, wiccanii isi pot incepe ritualurile, de obicei prinrugaciuni adresate Zeului si Zeitei.

Pentagrama wiccana reia in totalitate bogatasimbolistica pe care alchimistul, ocultul, astronomul si teologulHeinrich Cornelius Agrippa von Netteshein (1468-1535) a definit-oin lucrarea De occulta philosophia libritres (Cele trei carti despre FilosofiaOculta).

Wiccanii cred ca magia este o lege a naturii,neinteleasa de stiinta contemporana, dar care poate fi manipulataprin vrajitorie. In timpul numeroaselor ritualuri,wiccanii traseaza cercul magic care le confera putere si apoi incepsa produca vraji de dragoste, de fertilitate sau pentru alungareainfluentelor negative. Desi marea majoritate a wiccanilor nu suntvrajitori, toti cred in magie, pretinzand ca auvazut cum aceasta functioneaza si chiar produce schimbari in lumeainconjuratoare. Ei vad magia drept arta de a provocaschimbari prin puterea vointei sau stiinta de a controlafortele secrete ale naturii. Pe vremea lui Gardner, pentru a seferi de prejudecati si de controverse, multi wiccani, printre careAlex Sanders si Doreen Valiente isi defineau vrajitoria dreptmagie alba, in contrast cu cea neagra, asociata inmod traditional cu diavolul si satanismul, insa astazi foarteputini mai tin la aceste titulaturi.

New Moon Come To Us, incantatie wiccana adresataTri-Zeitei

Pentru a-si duce la capat ritualurile, wiccanii se folosesc de oserie de instrumente magice, printre care un cutit(cunoscut drept athame), o bagheta, o figurina, un potir,o coada de matura (numita besom), o caldare, lumanari,tamaie si o secera. In interiorul Cercului, se construieste unaltar pe care aceste unelte sunt dispuse intr-o ordina anume,dimpreuna cu statuete ale Zeului si Zeitei. Un aspect mai picant alWicca este ca o mica parte a sabaturilor din ziua de astazi, inspecial cele care i-au ramas fidele lui Gardner, se desfasoaraexclusiv in pielea goala. Desi Gardner a invocatniste obscure traditii samanice celtice cand aimpus aceasta regula, multi alti wiccani il acuza de faptul ca nu afacut decat sa-si instaureze propria preferinta (Gardner era unnudist convins!) cu caracter de lege. Cei maimulti wiccani participa la ceremonii in robe sau in haineobisnuite.

Ceremonie wiccana din Sabatul lui ScireGardner

De-a lungul unui an, wiccanii au 6 mari ritualurimagice:

 • ESBATUL se desfasoara in fiecare noapte culuna plina si este, mai mult, un prilej de distractie sisocializare.
 • MARELE RIT presupune o acuplare sexualasimbolica (sau reala) intre Marele Preot si Marea Preoteasa, dupace primul introduce cutitul athame in cupa cu vin tinutade femeie, in incantatiile in cor ale celorlalti - moment cesimbolizeaza uniunea dintre Zeita Fecioara si Zeu.
 • ADUCEREA LUNII - Marea Preoteasa a Sabatuluiintra in transa si o roaga pe Zeita, simbolizata de Luna, sa-iintre in trup si sa o posede. De-a lungul intregii transe, MareaPreoteasa vorbeste si se comporta precum Zeita.
 • SARUTUL DE CINCI ORI, cum ii spune si numeleeste un ritual prin care se saruta cinci parti ale corpului si sefac binecuvantari:Binecuvantate fie-ti piciorele care te-aupurtat pe aceasta Cale
  Binecuvantate fie-ti genunchii care au ingenunchiat pe AltarulSacru
  Binecuvantat fie-ti uterul / falusul fara de care nici unul dintrenoi n-am fi
  Binecuvantati fie-ti sanii care te-au facut frumoasa / Binecuvantatfie-ti pieptul care te-a facut puternic
  Binecuvintate fie-ti buzele care rostesc Numele Sacre.
 • WICCANAREA este echivalentul botezuluicrestin. Parintii prezinta pruncul celor doi preoti, iar acestia ilbinecuvanteaza si la randul lor il prezinta Zeului si Zeitei,cerandu-le acestora protectie. In conformitate cu principiulliberului-arbitru, foarte sanatos in randul Wicca, copilul cupricina nu devine wiccan, iar cand creste nu se asteapta de la elsa urmeze neaparat religia parintilor.
 • ROATA ANULUI (vezi foto) este un ciclu de 8festivaluri sabatice care impart anul calendaristic in mod egal. Cuaceste ocazii se fac profetii, se primesc noi ucenici si au loccomemorari specifice fiecarei perioade.

Wicca in secolul XXI

Wicca nu este o religie unitara: in prezent, inintreaga lume, exista peste 50 de forme distincteale acestei miscari. De asemenea, nici macar intr-o tara in careexista mai multe grupuri care apartin aceleiasi ramuri, nuexista vreo structura ierarhica sau vreo ascendenta devreun anume fel. In majoritatea Sabaturilor Wicca existatrei grade: ucenic, initiat si maestru. Inmomentul in care cineva ajunge maestru, el poate parasi grupulpentru a-si crea singur unul nou si independent. Poate tocmaidatorita acestui ciudat tip de organizare foarte laxa,Wicca s-a raspandit spectaculos in ultimul timp.Nu exista date exacte pentru o evidenta globala, insa se estimeazaca astazi in lume traiesc in jur de 1 million decredinciosi Wicca. Pentru a va face o idee despre gradulde raspandire al Wicca, ganditi-va ca in 1990, in SUA, unde avemstatistici exacte, traiau 8.000 de wiccani. Astazi numarul lor estede 201.000. In Marea Britanie, sunt 80.000 de wiccani, iar inAustralia 20.000. Wicca este recunosca ca religie in SUA si inMarea Britanie, in Anglia avand loc, in 2004, si primacasatorie in ritual wiccan (foto).

Multa vreme, Wicca a fost vazuta precum o secta deciudati. Insa, intre 1990 si 2000, pe masura ce numaruladeptilor a sporit, miscarea s-a integrat in cultura populara delarg consum, fiind subiectul a numeroase filme si carti, printrecare serialul TV Buffy, spaima vampirilor sau romanul luiPaulo Coelho Brida. De asemenea, pentru ca inrandurile Wicca nu sunt primiti tineri sub 18 ani, inultimii ani au aparut numeroase carti care popularizeaza miscareain randurile adolescentilor, iar aceste lucrari se bucura de unsucces deosebit, explicatia fiind ca Wicca trateaza ideilesi problemele de care sunt interesati adolescentii intr-un mod incare celelalte religii nu o fac. Este greu de spus dacaWicca este o religie, o miscare spirituala, un compediu defestivaluri si ceremonii campenesti stravechi sau doar osocietate secreta prefabricata, o bazaconie inventata de nisteoculto-entuziasti. Astazi, un procent semnificativ dewiccani se indoiesc serios de autenticitatea performantelorvrajitoresti ale lui Gardner sau Dorothy Clutterbuck, cutoate acestea respecta Wicca ca pe o straveche traditie britanicasi celtica, angajandu-se mai degraba in acte de reenacment(comemorari si reconstituiri istorice), decat in autenticeritualuri si credinte oculte.

CITESTE SI: