Prima pagină Cultura

Memoria cosmica – totul despre orice a fost si va sa fie

Alexandru Safta | 09.21.2009 | ● Vizualizări: 12704
Memoria cosmica – totul despre orice a fost si va sa fie     memoria akasha, memoria cosmica, rudolf steiner, teosofie, dumnezeu, religie, judecata de apoi, new age, clarviziune, paranormal + zoom
Galerie foto (11)

Credinciosii, in special cei bigoti, traiesc cu certitudinea ca Dumnezeu este omniprezent si omniscient, iar in ziua judecatii va cantari in talerele balantei sale de aur faptele bune si rele ale fiecarui suflet, pentru a-i decide destinatia intru eternitate. Scepticii, ateii sau pur si simplu aceia care aleg sa gandeasca independent de sisteme si norme religioase, cantaresc premisa ca fiind cel putin improbabila, daca nu ridicola. Totusi, desi poate parea ca tine mai degraba de un oarecare entuziasm naiv al celor care adera la ea, o noua idee, care o frizeaza practic pe cea originala, netezindu-i marginile, se poate dovedi in masura sa ii fidelizeze si pe unii dintre cei sceptici cu privire la inmagazinarea intr-o memorie universala a tuturor lucrurilor spuse sau facute in lumea noastra.

Teosofie si antroposofie

Este vorba despre memoria cosmica sau Akasha, termen acarui insemnatate in limba de origine, sanskrita, desemneazanotiunea de "eter". Formula "memorie akashica" esteutilizata in teosofie si in antroposofie pentru a descrieplentitudinea cunoasterii mistice incifrate intr-un plan non-fizic,paralel al existentei. Adeptii celor doua curente ezoterice sunt deparere ca aceste date contin toata cunoasterea experientei umaneprecum si istoria cosmosului.

Colectia este descrisa metaforic asemenea unei librarii, alteanalogii comune intalnite in discursurile pe marginea acestuisubiect vizand ideea de "computer universal" sau de "MinteDivina". Descrierile memoriei akashe atesta faptul cainformatiile cuprinse aici sunt innoite in mod constant pe masurace viata pe Pamant si Universul insusi evolueaza, ele putand fiaccesate din universul material prin intermediul proiectieiastrale. Conceptul isi are originile in miscarile teosofice alesecolului XIX, ramanand de actualitate si in discursurile de tipNew Age.Conform principiilor teosofice al caror parinte spiritual estefilosoful, esoteristul, artistul si pedagogul de origine austriacaRudolf Steiner, memoria akashicareprezinta un sistem universal care inmagazineaza fidel, ca intr-unfel de biblioteca a destinelor, toate evenimentele petrecutevreodata in acest Univers, orice gand, cuvant si fapta.Amintirile sunt impresionate pe o substanta de natura subtiladenumita akasha (sau eter). In misticismul hindus, akasha esteconsiderata principiul primordial al naturii din care celelaltepatru principii fundamentale (apa, aerul, focul si pamantul) suntcreate. Impreuna, cele cinci principii reprezinta, de asemenea,cele cinci simturi ale fiintei umane.

Se crede despre memoria akashica ca arhiveaza pe "rafturile" ei,in amanunt, trecutul, prezentul si, cred unii, o umbra in plinaevolutie a viitorului nu doar al fiecarei persoane, dar al fiecaruigraunte de materie. Intelepciunea spirituala antica ne invata catoata istoria lumii este cumva incifrata intr-o baza dedate universala. Timp de mii de ani, oamenii au vorbit siau scris despre aceasta cronica extraordinara. Fiecare cuvant,fiecare fapta, gand si sentiment, inregistrate intr-o arhivaintrinseca de tipare energetice. O arhiva ce ne este potentialaccesibila. Hinduismul, budismul si chiar Biblia insasi facreferiri la o astfel de memorie akashica sau Carte aVietii.

Edgar Cayce

Un exemplu al istoriei recente care sugereaza accesarea siintrebuintarea de catre un om a frecventei akashice, il reprezintacelebrul clarvazator american Edgar Cayce. Secrede despre acest personaj misterios, adesea comparat cuNostradamus, ca si-a folosit harul pentru a citi sau a percepeintr-un fel "marea bliblioteca a vietii". Atunci cand era intrebatdespre sursa informatiilor sale, Cayce facea referire la douafenomene. Unul era subconstientul persoanei pentru care executaprocesul de ghicire, iar celalalt, conform propriilor spuse, chiaraceasta baza de date universala, pe care o numea arhivaakashica.

Se pare ca fiecare dintre noi isi scrie povestea vietii pringanduri, fapte si prin interactiunea cu ceilalti. Atuncicand Edgar Cayce facea o "citire", se transpunea intr-o stare detransa si calatorea in sfere mai inalte ale constiintei, asa cum seintampla in vis sau intr-un stadiu avansat de meditatie.Descria aceasta experienta ca pe urmarea unei raze de lumina ce iltransporta intr-un loc similar cu o biblioteca. Acolo eraintampinat de un batran cu carti, ce avea cate un manuscris cunumele fiecarui om de pe Pamant. Acesta ii inmana carteaindividului pentru care clarvazatorul cauta informatii.


Sase miliarde de clarvazatori

Totusi, unii sunt de parere ca nu trebuie sa te numesti EdgarCayce si sa faci in mod regulat previziuni pentru a accesa memoriaakashica. Cel putin la nivel de inconstient, Cayce credea caaccesam cu totii aceste informatii in viata de zi cu zi. Deexemplu, putem deveni constienti in ce privestesentimentele noastre fata de alti oameni, aceasta fiind o forma deaccesare a informatiei. Avem in interiorul nostrusentimente rezervate vis-a-vis de ceilalti; atunci cand intalnimpentru prima oara o persoana putem simti din capul loculuiantipatie sau simpatie fara prea multe justificari. De unde vinaceste porniri? Potrivit lui Cayce, trairile de acest fel pentruoamenii din jurul nostru sunt bazate pe amintiri stocate inpropriul nostru trecut, pe care ni le amintim constant lanivel de subconstient. In acest moment, de exemplu, noi recreamdeja informatii pentru sentimentele noastre fata de oamenii pe careii vom intalni in viitor.

O alta forma de a accesa akasha rezida in oniric, inceea ce visam. Cayce spunea ca visele noastre oferainformatii nu numai despre trecutul nostru, ci si despreactivitatile noastre prezente, furnizand amanunte chiar si inprivinta viitorului. Astfel de date ne sunt trimise in fiecarenoapte, insa nu suntem foarte atenti la ceea ce visam sau uitamatunci cand ne trezim. Un al treilea mijloc este incercarea de aurmari tiparele repetitive din vietile noastre. De multe ori avemde-a face cu experiente si intamplari menite sa ne ajute inevolutie spirituala si dezvoltare personala. Adesea, aceste lectiine vin sub forma relatiilor personale cu alti indivizi.

Principiul Akashei este mentionat in Biblie in mai multeforme. Se mentioneaza adesea o anumita Carte a Vietii sauo carte in care Dumnezeu compileaza o baza de date celesta. Primareferinta din Scripturi la memoria akashica se afla chiar in"Exod". Moise vorbeste cu Dumnezeu despre israeliti, pentrucare pledeaza in virtutea abandonarii de catre acestia a venerariiVitelului de Aur. Iar in schimbul iertarii, Moise se ofera sa i sestearga propriul nume din Carte. In alte imprejurari, inVechiul Testament putem citi ca totul despre viata unei persoaneeste inregistrat intr-o Carte a Amintirilor. David, in Psalmi,mentioneaza ca totul din viata sa este memorat, chiar si faptele pecare urmeaza sa le faca.

In Noul Testament, avem exemple despre o carte care, aparent,contine numele tuturor celor care merita sa fie salvati, iar inCartea Apocalipsei se mentioneaza ca fiecare dintre noi are unvolum pe care Dumnezeu il va deschide si din care ii va "citiviata".

Atlantida

Rudolf Steiner, in lucrarea sa "Din CronicaAkasha", marseaza pe ideea unei indepartari, in timp,a oamenilor de catre contopirea cu sferele mai inalte si implicitcu Akasha, prezentandu-i pe stramosii nostri, atlanteeni, foartediferiti de omul actual. Aceasta deosebire se refera nu numai laaspectul exterior, ci mai ales la facultatile spirituale.Gandirea logica, facultatea de a face calcule sicombinatii, pe care se realizeaza astazi toate realizarile moderne,nuexistau la primii oameni. In schimb, ei aveau omemorie extraordinara, si aceasta constituia una dintrecapacitatile lor spirituale cele mai remarcabile.

De exemplu, ei nu faceau calcule, asa cum facem noi, aplicandreguli invatate in prealabil. Nu aveau ceva cum ar fi o tabla ainmultiri. Nimeni nu isi intiparise in minte ca trei ori patru facdoisprezece: Faptul ca atunci cand se ivea necesitatea uneiasemenea operatiuni omul atlantean rezolva problema, se datoracapacitatii de a-si aminti alte situatii identice sauasemanatoare. Isi reamintea situatiitraite anterior. Este important de retinut ca, de fiecare data candse dezvolta o aptitudine noua o alta, mai veche, pierde din forta.Prin gandirea logica si prin capacitatea de a face calcule,omul actual este superior stravechiului om atlantean; in schimb,memoria noastra a regresat, omul gandeste cu ajutorul ideilor;gandirea omului atlantean se forma cu ajutorul imaginilor.Cand o imagine ii aparea in suflet, el isi amintea perfectnumeroase alte imagini asemanatoare pe care le traise in trecut si,pe aceasta baza, isi forma judecata.

Dar acesta tendinta implica o stagnare indelungata, progresulfiind un lucru greu de obtinut prin repetarea continua a unortipare. Or, atlanteenii au cunoscut o evolutie fulminanta, inainteaprabusirii imperiului lor. Nu s-ar putea datora oare acest lucruunei ridicari a sufletelor lor neintinate, axate pe memorie, lasfera akashica atotstiutoare de lucruri trecute sii viitoare? Uniisuspecteaza acest lucru, in mare masura plauzibil, dat fiindavansul chiar tehnologic al acestei populatii despre care se credeca avea vehicule de zbor.

Paranormal sau Akasa?

Tot Rudolf Steiner spunea ca "tot ceea ce apare in timp,isi are originea in eternitate". El si adeptii teoriilorsale cred ca viitorul a fost de fapt trait si ca acesta estepastrat in acea Memorie Cosmica in care este inregistrat chiarUniversul. De vreme ce timpul insusi este o componenta a acestuiunivers, tot ceea ce se va fi intamplat vreodata in raport cu el,este deja continut in memoria Akasha.

Unele persoane care afirma ca au suportat rapiri OZN vorbeau degloburi luminoase eterice despre care li s-a spus careprezinta "depozite de cunostinte si inteligenta", in care sememoreaza "tot ce este in Univers". Poate administratoriiacestei supermemorii de tipul realitatii virtuale, in care ar ficopiati oamenii cu intreaga lor viata, au ajuns, dupa milioane deani de evolutie, sa poata conferi fiecarei copii si o anumitaautonomie, initiativa sau liber arbitru; ori poate chiar constiintafaptului ca traieste si dupa moarte. Aceste entitati ar puteadeveni vizibile celor care pot intra in contact cu respectivarealitate virtuala. Asa s-ar putea interpreta multe istoriiparadoxale, cum ar fi intalnirile cu stafiile unormorti. Am avea si un sprijin pentru intelegereafenomenului de channelling.

Contactele unor persoane cu o astfel de supermemorie ar explicacum de ele pot vorbi uneori in limbi nicicand invatate(xenoglosia), ar putea explica "luarea in posesiune","reincarnarile", "reamintirea" unor vieti trecute etc. Nu trebuiesa ignoram ca toate aceste fenomene - altminteri inexplicabilestiintific, deci respinse oficial - dispun totusi de numeroasemarturii, unele foarte bine documentate.

Pana acum, singurele dovezi prezentate ale datelor akashice aufost declaratiile celor care pretind ca obtin informatii de la ele.Aceste afirmatii nu pot fi testate prea usor si de aceea nu au cumsa imbrace forma unei chestiuni serioase de natura stiintifica.Nici traditiile crestine si nici cele vedice sau hinduse nurecunosc radacina scripturilor si a credintelor lor in memoriaAkasha, desi anumite grupuri de indivizi adera la aceastaconvingere. Totusi, in credinta islamica, sub conceptul deQadar, exista o notatie a unei asa-numite "Carti aDecretului" sau "Al-Lawh-Mahfud" ce este, de asemenea, definita cao tableta sfanta ce retine amintiri ale tuturor evenimentelorpetrecute si nepetrecute inca.

Credinciosi sau nu, entuziasti ai Akashei sau nu, ceea ce totioamenii ar trebui sa observe din existenta acestei notiuni si artrebui sa inteleaga, este ca toti suntem la fel, credintele noastresunt la fel si nu ne deosebim decat in forma, avand acelasi fond,exprimat diferit. Akasha nu este, la urma urmei, decat unalt cuvant pentru ideea de Divin, de etern, de zeitate si de taramspiritual. Fie ca alegem sa credem sau nu in explicatiileoferite, ar trebui sa invatam lectia solidaritatii si a ideii de"toti suntem unul" din aventura Akashica.

CITESTE SI: