Prima pagină Cultura

Numerologia: numere care fascineaza, numere care sperie

Redactia Descopera.ro | 01.31.2010 | ● Vizualizări: 41811
Numerologia: numere care fascineaza, numere care sperie     numerologia, numere, superstitii, vineri 13, 666, satana, simboluri, numar magic, numar blestemate, blesteme, diavol, religie, crestinism, pi + zoom
Galerie foto (6)

In cea de-a paisprezecea zi a celei de-a treia luni a anului, se sarbatoreste, de la o vreme, pe plan mondial ziua numarului pi – 3,14. Prilej pentru tot felul de excentricitati, intre care si prestatia publica a unui japonez fanatic, care recita primele 100.000 de zecimale ale numarului… De cand le-au descoperit, iar viata le-a devenit imposibila in absenta lor, oamenii sunt, deopotriva, fascinati si ingroziti de numere. Ele au ajuns sa le guverneze efectiv viata, de la combinatia pinului care activeaza cardul de credit, la feluritele superstitii ce determina tot felul de spaime colective.

Intre fatalitate si satana

Mjoritatea cladirilor din America nu au etajul 13, iar daca vinerea pica intr-o zi de 13, unii prefera sa nu incheie nici un fel de afacere si sa nu semneze nici un contract. In plus, pe 6 iunie (luna a sasea) 2006 (al saselea an al mileniului), cei speriati de 666 - Numarul Fiarei - s-au temut ca se va declansa Apocalipsa, implinindu-se profetia biblica.

Posedatii de aceasta spaima se numesc hexakosiohexekontahexafobici, iar boala lor se studiaza si se trateaza. Pentru numerologi, aceasta nu este, insa, o boala, ci problema extrem de grava, apta sa afecteze istoria omenirii. Si asta se intampla nu de ieri, de azi. Inca din Evul Mediu, reprezentantii cultelor religioase, de pilda catolicii si luteranii, au purtat teribile razboaie ideologice bazate pe decriptarile sau incriptarile lui 666.

In 1513, bunaoara, Giovanni de Medici a devenit papa luandu-si numele de Leon al X-lea. Numai ca matematicianul luteran Michael Stifel a convertit denumirea latineasca - LEO DECIMUS - in cifre romane - DCLXVI (echivalentul lui 666 in cifre arabe) - pentru a dovedi ca, de fapt, pe tronul papal s-a urcat insusi… Diavolul. In schimb, teologul catolic Peter Bungus nu s-a lasat pana nu a descoperit ca, de fapt, prin deductii numerologice, 666 poate fi obtinut direct din LUTHER. Peste secole, HITLER a dat acelasi rezultat infricosator si, in egala masura, justificator pentru cei care cred in fatalitatea destinului omenirii.

Lumea publicitatii a fost si ea atinsa de acest blestem atunci cand logo-ul vechi de 130 (13x10) de ani al firmei Procter & Gamble a trebuit schimbat, la jumatatea anilor '80, intrucat se raspandise zvonul ca firele de par din barba personajului-emblema al desenului, Omul din Luna, ar fi sugerat numarul 666.

13 – o fascinatie morbida

Ceea ce unora li se pare pura coincidenta pe altii reuseste sa-i puna serios pe ganduri. Cum se explica statistica accidentelor de circulatie inregistrate in lume, care arata ca ziua de 13 a lunii, in special cea care pica vinerea, este cea mai probabila data a unui eveniment rutier tragic? Sau faptul ca, in aceeasi zi, se inregistreaza cele mai multe internari la Urgenta ca urmare a accidentelor de pe austrazile britanice? Sa fie doar teama indusa artificial de aceasta superstitie cea care ii face pe soferi sa greseasca mult mai mult ca de obicei?Exemplele de acest tip - in care granita dintre coincidenta si ocurenta dezastrului determinata de cifra blestemata este una extrem de fragila - pot continua. Dintre toate, cel mai socant este exemplul exploziei de pe Apollo… 13. "Houston, we have a problem!": tragedia s-a intamplat pe 13 aprilie, fix la ora 13.13. In fapt, tot de la teologi ni se trage si fatalismul acestei cifre, fiindca, spun ei, la Cina Cea de Taina au luat parte 13 persoane, argument suficient pentru a crea o noua "secta", cea a triskaidekafobicilor, adica a celor convinsi ca 13 este "cifra neagra". Pentru persoanele care joaca la loto in SUA, chiar este, 13 fiind bila cel mai rar extrasa…

Pentru Shakespeare, insa, numarul de groaza era 46. Asta fiindca el a murit la varsta de 46 de ani, in 1610, anul publicarii Bibliei Regelui Iacob, in care, la Psalmul 46, al 46-lea cuvant de la inceput este shake, in timp ce al 46-lea de la sfarsit este speare!

Mai nou, 13 incepe sa fie detronat din topul nenorocirilor, dovada fiind si pelicula in care joaca actorul Jim Carrey, intitulata "Numarul 23" (dupa titlul cartii care-l obsedeaza pe protagonist, un individ nascut la ora 11.12, adica 11 plus 12 egal 23). In filmul - al 23-lea - regizat de Joel Shumacher si scris de Fernley Philips, abunda intamplarile stranii, premonitorii, finalmente nefaste (o crima cu repetitie). Pai nu intamplator, fiindca, la un loc, atat suma literelor din numele regizorului si actorului principal, cat si suma literelor din numele ambilor actori principali (rolul principal feminin e jucat de Virginia Madsen), dau acelasi rezultat: 23. In plus, nu mai putin de alte 11 coincidente legate de acest thriller conduc tot la 23, inclusiv data lansarii oficiale: 23 februarie 2007.

Numerele de aur

Dar nu toate numerele sunt purtatoare de ghinion. 3 era, printre altele, cifra favorita a lui Hegel (teza - antiteza - sinteza, rationamentul sau filosofic in 3 timpi). 5 trimite la chinta roiala, cea mai buna combinatie la poker. Iar 7 conduce spre o multime de lucruri minunate, printre care cele 7 minuni ale lumii, cele 7 note muzicale, cele 7 culori de baza, ba chiar si, pentru fanii echipei Steaua, numarul de pe tricou al lui Marius Lacatus.Insa nu doar numerele prime sunt purtatoare de felurite conotatii pozitive. Fara pi, adica 3,14 (si asa mai departe, urmeaza un sir infinit de zecimale), geometria nu ar putea defini cercul si sfera, asezate printre simbolurile perfectiunii. Iar phi, sau 1,618 (plus zecimalele de rigoare), este numit chiar numarul de aur, fiindca defineste proportiile armonice ale trupului uman, dar si o serie de alte lucruri, de la raportul dintre laturile si diagonalele unui pentagon, pana la spirala biologica a organismelor vii.

Eseistul si matematicianul roman Matyla C. Ghyka este cel mai cunoscut cercetator al fenomenului numarului mai mic decat patratul sau cu exact o unitate, inaintea lui Ghyka problema fiind tratata de o serie de alte personalitati culturale, intre care filosofii Hegel si Schelling, artistii renascentisti Rafael Sanzio si Leonardo da Vinci, ori astronomul Johannes Kepler, ca sa nu mergem si mai departe in timp, catre Pitagora si Euclid. In 1854, si Alfred Zillinger constata ca phi reprezinta proportia dintre centrul de greutate al trupului uman si inaltimea lui. Practic, tot ce tine de canoanele frumusetii naturale depinde de numarul de aur, inclusiv in interpretarea practicantilor yoga (controversatul Gregorian Bivolaru a scris si el o carte pe aceasta tema).Mai nou, a fost identificat un numar de aur asociat spatiului 3D, dreptunghiul de aur devenind, in consecinta, paralelipipedul de aur, asociat volumului de aur (extensie in 3D a proportiei continue). Pana la urma, se poate discuta despre o veritabila serie a numerelor de aur, determinate pe baza sirului lui Fibonacci. Declinarea artistica poate combina geometria cu mistica, la fel ca in cazul lui Salvador Dali, care il punea in relatie pe Iisus cu un dodecaedru construit pe baza numarului de aur.

La randul sau, nonfigurativul Mondrian se baza pe sectiunea de aur in toate reprezentarile sale geometrice. Iar sculptorul australian contemporan Andrew Roger a amplasat la Ierusalim o lucrare in greutate de 50 de tone intitulata Golden Ratio, volumele componente respectand, dinspre lateral spre centru, primele numere din sirul lui Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8.

Dictionar de… numere

0. Sistemul decimal indian a folosit pentru prima oara acest numar, care a calatorit spre Europa pe filiera sanscrita si babiloniana, fiind finalmente consacrat de Fibonacci, la inceputul secolului al XVIII-lea. In tarot, cartea cu numarul 0 este Nebunul. In general, conotatia e negativa, motiv pentru care calendarele nu includ anul 0, iar compozitorii rareori isi denumesc astfel compozitiile (exceptie face Anton Bruckner, Simfonia 0 in Fa minor). Introducerea marcii Coca Cola Zero in Mexic a generat un imens scandal antiamerican.

1. Are, in general, semnificatie pozitiva, generata, la origine, de caracterul sacrosanct capatat in diferite religii, unde este asociat divinitatii supreme (crestinism, iudaism, sikh, islamism etc.). Filmul-interviu cu Dalai Lama este intitulat One. Vechii indieni, dar si chinezii de azi il notau/noteaza cu o linie orizontala. In limbajul binar al ciberneticii apar doar 0 si 1. In seria Matrix, ultimii oameni sunt salvati de un erou mesianic, Neo, supranumit The One. In 2001, melodia One a formatiei U2 a fost votata cel mai bun cantec din istorie. Unu este cuvantul folosit pentru a desemna numarul in limbile romana si esperanto.

1,618/PHI. Este considerat numarul de aur, pentru ca sta la baza mai multor proportii anatomice si geometrice. Exploatat teoretic de esteticieni, anatomisti si matematicieni, a generat ample studii interdisciplinare si a fost folosit de un numar impresionant de artisti reprezentativi, de la Leonardo si Rafael, la Salvador Dali.

2. Trimiterea la tema Dublului sau a Gemenilor este interpretata diferit de catre religii si culturi. Semnifica perechea complementara (mitul androginului, de extractie platoniciana) si, adesea, antagonica (Janus Bifrons). Zodie duala, Zodia Gemenilor sugereaza duplicitate si versatilitate. Ideea dubletelor umane exponentiale este folosita de mitologie (Castor si Polux) si religie (Cain vs Abel).

3. Simbolizeaza Trinitatea crestina (Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh), dar si structura rationamentului filosofic de tip hegelian. Sfintei Treimi i se opune o Trinitate a Raului, compusa din Diavol, Antichrist si Falsul Profet.

3,14/PI. Numar indispensabil rationamentelor si formulelor geometrice. A generat un veritabil cult. Are, pe 14 martie (luna 3, ziua 14), propria sarbatoare mondiala.

5. Chinta roiala semnifica norocul maxim, fiind cea mai buna combinatie la pocher. Planificarea de tip comunist a discreditat numarul, facandu-l simbolul planurilor cincinale.

7. Are, in general, o acceptie pozitiva, fiind legat de ideea de superlativ (cele 7 minuni ale lumii sau cele 7 arte) ori de set de elemente de baza (notele muzicale, culorile), Exista insa o serioasa contrapondere realizata de morala crestina, care a acreditat ideea celor 7 pacate capitale (cea mai cunoscuta versiune filmica a fost realizata de David Fincher in 1995 - Se7en, cu o distributie remarcabila: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwineth Paltrow, Kevin Spacey).

10. Nota maxima in multe sisteme scolare. La origine, perceptia pozitiva provine pe linie cultica de la cele zece legi ale lui Moise, cu o semnificatie sapientiala si morala profunda. Boccaccio i-a dat lui 10 o contotatie livresca erotica, scriind Decameronul.

13. Simbolul clasic al ghinionului. Este, probabil, cea mai cunoscuta superstitie legata de un numar. Crestinismul a extrapolat semnificatia prezentei a 13 apostoli (inclusiv Iuda) la Cina Cea de Taina, asociind cifra cu ideea de tradare. Pentru evrei, insa, numarul semnifica mila, iar varsta de 13 ani este cea la care se performeaza ceremonia de initiere a baietilor (Bar Mitzvah). De asemenea, pentru religia sikh, 13 este numar divin si aducator de noroc. Exorcizand prejudecatile, mai multi sportivi celebri au purtat pe tricou numarul 13: jucatorul de fotbal american Dan Marino, hocheistul Mats Sundin, baschetbalistii Wilt Chamberlain, Tim Duncan si Shaquille O'Neal.

23. Noul simbol al ghinionului, acreditat de filmul lui Joel Schumacher din 2007 (Number 23), cu Jim Carrey in rolul principal.

24. Numarul orelor dintr-o zi. Ora 24/ora 0 induce un continut tenebros, adesea malefic, intrucat miezul noptii presupune, intre altele, metamorfoza vampirilor in creaturi insetate de sange. In Cenusareasa, la ora 24.00, se sfarseste vraja. 24 de carate atesta puritatea aurului. In Brazilia, 24 este simbolul homosexualilor si cel al Caprioarei in Jocul Animalelor.

42. Numarul este raspunsul codat la marile probleme ale Universului in viziunea lui Douglas Adams, autorul unui Ghid al autostopistului galactic. In viziunea sa, cele doua forte care sustin viata sunt electromagnetismul (determinant pentru biochimie) si gravitatia (care ne predestineaza vietuirii pe o planeta sau alta). Gravitatia este mai mica decat electromagnetismul, factorul de diminuare fiind 10 la puterea 42.

46. Numarul tragic al lui Shakespeare: varsta la care a murit, dar si o identificare numerica premonitorie - in relatie cu Biblia lui Iacob I - a cuvintelor din care se compune numele de familie al Marelui Will. Din acest motiv, Psalmul 46 a fost reinterpretat peste veacuri, de catre unele teorii ale conspiratiei, ca dovada irefutabila a unui complot menit sa duca la asasinarea dramaturgului.

69. Numarul trimite la devenirea reciproca a contrariilor (ying si yang) in cultura chineza, dar si la una dintre cele mai cunoscute pozitii erotice, care induce ideea de satisfactie reciproca prin sex oral (fellatio si cunilingus simultane).

666. "Numarul Fiarei", prevestind, conform Noului Testament, dezlantuirea Apocalipsei (alte surse scolastice propun variantele 616 sau 665). Aceasta identificare cu Raul Absolut a fost folosita de numerologi pentru a demonstra caracterul demonic al unor personaje istorice (Domitian, Nero, Leon X, Martin Luther, Adolf Hitler, Reagan). Pentru Kabbala, 666 este, insa, un numar sacru, venerat ca una dintre cheile Universului. Formatia Black Sabbath a inregistrat The Number of the Beast, iar, recent, Britney Spears si-a tatuat numarul 666.

1.000. Numar legat de spaimele milenariste. Incheierea scurgerii unui ciclu de o mie de ani a produs, de fiecare data, panica si isterii colective. Anul 2000, de pilda, a fost asociat cu o posibila defectare globala (neverificata in practica) a retelelor globale de calculatoare din cauza "virusului mileniului", care exploata trecerea la o noua codare numerica a datei.

1001. Succesul universal al povestilor din 1001 de nopti au facut ca acest numar sa fie considerat un etalon al voluptatii, dar si al retoricii, intruchipat de Seherezada.

CITESTE SI: