Prima pagină Cultura

Holi, marea sarbatoare a culorilor (fotografii senzationale)

Nicu Parlog 03.28.2010 | ● Vizualizări: 2159
Holi, marea sarbatoare a culorilor (fotografii senzationale)     fotografii, cele mai frumoase fotografii, fotografii senzationale, galerie foto, india, holi, festivalul holi, sarbatoare, traditii, religie, hinduism + zoom
Galerie foto (36)

Pe data de 1 martie, India, laolalta cu toate comunitatile hinduse si sikh de pe mapamond, a celebrat, cu mare fast, Holi, probabil cea mai vibranta si asteptata sarbatoare a stravechii civilizatii hinduse.

Focul si Prahlada

Festival a carui vechime se pierde in praful mileniilor, Holi are loc la inceputul fiecarei primaveri, ca un tribut de culoare, veselie si extaz vizual al unei Indii altminteri cenusii, trista si apasata de povarara mizeriei generalizate si a miliardului de furnici umane care se lupta sa supravietuiasca pentru o noua zi.

In esenta, Holi este celebrata ca o victorie mistica a Binelui impotriva Raului. Sute de milioane de credinciosi isi arunca inhibitiile si se alearga pe strazi si in jurul templelor batranului Hindustan, aruncandu-si unul asupra celuilalt adevarate jerbe de praf viu colorat. Spre sfarsitul zilei, oamenii aprind focuri care comemoreaza povestea lui Prahlada, un erou al mitologiei hinduse, devot al zeului Visnu.

Focurile aprinse readuc in memoria colectiva focul din care Prahlada a scapat in mod miraculos, viu si nevatamat, dupa ce Holika, un demon feminin, l-a prins si s-a aruncat cu el in brate intr-un rug funerar. Holika a murit arsa de flacari, pe cand Prahlada a fost protejat de focul devotiunii sale fata de Visnu, zeu al trinitatii hinduse care a vegheat asupra credinciosului sau. Oceanul de culori cu forma umana prezinta un spectacol care nu poate fi transpus in cuvinte. Imaginile fotoreportajului de mai jos, vorbesc de la sine. Vizionare pacuta!

Holi 2010 - fotografii senzationale

Sursa foto

Credite foto: AP Photo/Rafiq Maqbool, REUTERS/Utpal Baruah, AP Photo/Anupam Nath, AP Photo/Rafiq Maqbool, REUTERS/K. K. Arora, REUTERS/Rupak De Chowdhur, Daniel Berehulak/Getty Images, REUTERS/Ajay Verma, REUTERS/Krishnendu Halder, Daniel Berehulak/Getty Images, REUTERS/Andrea De Silva, AP Photo/Rajanish Kakade, AP Photo/Manish Swarup, REUTERS/Reinhard Krause, AP Photo/Sucheta Das, REUTERS/Babu, AP Photo/Bikas Das, AP Photo/Manish Swarup, AP Photo/Rajesh Kumar Singh, AP Photo/Biswaranjan Rout, REUTERS/K.K. Arora, AP Photo/Rafiq Maqbool, REUTERS/Amit Dave, REUTERS/Krishnendu Halder

CITESTE SI: