Home » Cultură » O, ce veste minunata!

O, ce veste minunata!

Publicat: 19.01.2007
O adiere inmiresmata flutura perdeaua camarutei in care se odihnea Maria. Apoi se auzi glasul ingerului Gavriil: „Domnul este cu tine, binecuvantata esti tu intre femei. Vei ramane insarcinata si vei naste un fiu caruia ii vei pune numele Iisus. Copilul pe care il vei naste va fi chemat Fiul lui Dumnezeu.“
Astfel i-a fost anuntat Fecioarei Maria cel mai mare miracol pe care l-a trait omenirea: acela al intruparii Creatorului in Om. Nasterea pruncului Iisus in ieslea de la Betleem a schimbat cursul istoriei, daruind oamenilor o noua credinta si speranta Reinvierii.

Data exacta a nasterii Mantuitorului continua sa genereze controverse. Calugarul Dionisie cel Mic, originar din Scitia Minor (Dobrogea) si intemeietor al calendarului crestin, a luat drept punct de reper al aparitiei lui Hristos in lume anul 754 de la fondarea Romei, care a devenit anul 1 al erei crestine. In realitate, coroborand datele istorice cu textul biblic, mai probabil pare ca Iisus sa se fi nascut candva in jurul anului 5 i.Hr. Astfel Matei, in Evanghelia sa, afirma ca nasterea a avut loc „in zilele imparatului Irod“, suveran al Iudeii, a carui domnie este datata intre 37 si 4 i.Hr. Pe de alta parte, Flavius Josephus, in lucrarea sa Antichitati iudaice, mentioneaza o eclipsa petrecuta in anul 750 al calendarului roman, inainte de moartea lui Irod. Cum masacrul copiilor evrei si Fuga in Egipt au precedat disparitia regelui iudeu, este posibil ca Iisus Hristos sa se fi nascut in anul 749 de la intemeierea Romei sau 5 i.Hr.

Indiferent, insa, de anul nasterii lui Iisus, principala intrebare care se pune este aceea a aderentei, a vitalitatii si a raspandirii cultului crestin. Intr-o epoca in care sufletele oamenilor erau disputate de sute de secte si religii, iar initierile mistice si ceremoniile orgiastice, mult mai atractive decat cumpatarea propovaduita de apostolii crestinismului, erau la moda mai cu seama in Orient, iata ca noua credinta traieste, supravietuieste, rezista, in pofida tuturor persecutiilor, pentru ca, trei veacuri mai tarziu, sa devina singurul cult acceptat in Imperiul Roman.

Crestinismul nu este o credinta facila. El cere practicantilor sai toleranta, echilibru, post si rugaciune, mergand pana la a solicita anihilarea celui mai puternic instinct uman, cel de autoconservare, prin indemnul hristic „Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti“. Si totusi, la aceasta aparent neatractiva si austera religie au aderat milioane de suflete, iar in numele ei s-au daramat imperii, s-au convertit continente si s-au tulburat constiinte. In doua milenii de existenta, crestinismul a modificat nu doar istoria omenirii, ci si substanta interioara a personalitatii umane. Conceptia crestina a avut ca rezultat umanizarea vietii. Invataturile lui Hristos se adreseaza tuturor oamenilor, fara deosebire de rasa, clasa sociala sau sex. Accentul nu mai cade pe ratiune, ca in filosofia greaca, sau pe instinct, ca in religiile orientale, ci pe sentiment. Codul comportamental bazat mai curand pe iubirea fata de aproape decat pe reguli exterioare este rezultatul imbinarii caracterului personalitatii umane cu Hristosul cel rastignit. Mantuitorul nu a lasat nici o biserica organizata ca institutie, nici un sistem de doctrine bine definit, nici carti sfinte. Toate acestea urmau sa fie elaborate de catre apostolii Sai si apoi de catre Pavel.

Cu exceptia vizitei la Templul din Ierusalim, petrecuta la varsta de 12 ani, se cunoaste relativ putin despre viata lui Hristos pana la inceperea misiunii Sale, care a durat trei ani. Probabil ca a primit o educatie biblica in scoala sinagogii si a imbratisat meseria tatalui Sau, Iosif, cea de tamplar. Pildele si predicile Sale ne arata un Iisus profund cunoscator al firii umane, dar si atent observator al naturii. Misiunea Sa in lume a fost precedata de scurta lucrare a varului Sau, Ioan Botezatorul. Limbajul hristic, simplu si accesibil, presarat cu incitante parabole, a facut ca mesajele Mantuitorului sa ajunga usor la sufletele oamenilor, sa le amplifice trairile, sa le tulbure constiintele. Minunile lui Hristos, incepand cu prima, transformarea apei in vin la nunta din Cana Galileii, si sfarsind cu miracolul suprem al Invierii, au fost numeroase si au constituit o parte esentiala a lucrarii Lui. Documentele relateaza aceste miracole ca fapte istorice, ceea ce a facut ca persoana si misiunea Mantuitorului sa fie considerate adevarate inca din timpul vietii Sale. Predicile despre Imparatia lui Dumnezeu si Viata de Apoi, despre posibilitatea fiecarui om de a se mantui prin dragostea fata de Creator ii determina pe multi sa-L identifice pe Iisus cu Mesia cel mult asteptat. In schimb, atacurile la adresa bogatiei si ipocriziei celor avuti il transforma intr-un suspect politic, urmarit inca de la inceputurile activitatii sale de catre mai-marii Templului. A fost arestat, judecat de catre Sinedriu si crucificat in ziua de 15 Nissan a anului 33 d.Hr.

Samanta fusese insa aruncata si misiunea Sa, continuata de catre apostoli si potentata de martirajul miilor de credinciosi, va rodi veacuri mai tarziu. In anul 392, imparatul Teodosiu I a decretat crestinismul drept unica religie a Imperiului Roman.

FACTS


Istoria unor luni

1773
La 17 ianuarie, in cursul celei de-a doua calatorii pe care o intreprinde in jurul lumii, exploratorul James Cook traverseaza, pentru prima data in istoria navigatiei, Cercul Polar antarctic in dreptul meridianului de 39º35’ longitudine estica. Ulterior va atinge, cu nava Resolution, si latitudinea sudica record de 71º31’.

1832
Se naste in Daresbury (Anglia), la 27 ianuarie, Charles Lutwidge Dodgson, matematician si scriitor, cunoscut sub pseudonimul Lewis Carroll. Autorul atat de popularei Alice in Tara Minunilor si-a creat personajul avand-o drept model pe Alice Liddell, fiica decanului de la Christ Church College, Charles Liddell. Celebra carte a aparut in 1865.

1859
La 24 ianuarie, Alexandru Ioan Cuza este ales in unanimitate (64 de voturi din tot atatea exprimate) de catre Adunarea Electiva a Tarii Romanesti domn al Munteniei. Se realizeaza astfel conditiile pentru unirea definitiva a celor doua principate romanesti extracarpatice, Cuza fiind ales anterior, la 5 ianuarie, si domnitor al Moldovei.

1892
In 20 decembrie, se inaugureaza in Bucuresti, pe Splaiul Unirii, Institutul Medico-Legal, conceput si realizat de catre doctorul Mina Minovici (1858-1933). Premiera mondiala la acea data, institutul va primi numele ctitorului sau si va fi demolat in septembrie 1985, in cadrul lucrarilor de sistematizare din zona.

1894
La 9 decembrie este data in folosinta, in Bucuresti, prima linie de tramvai electric – purtand numarul 14 –, pe axa est-vest (Bd. Elisabeta – Bd. Carol I). Initial, in 1892, se construise la Grozavesti Uzina Electrica, in scopul de a furniza energia necesara functionarii tramvaiului. Pana in acel moment, existau in Capitala 12 linii de tramvai cu cai.

1911
Exploratorul norvegian Roald Amundsen devine, la 15 decembrie, primul om care ajunge la Polul Sud. Secretul reusitei sale consta in cei 52 de caini polari special antrenati pentru trasul saniilor. Ajuns la tinta, Amundsen arboreaza drapelul norvegian si ii lasa o scrisoare lui Robert Scott, exploratorul englez cu care se afla in competitie.

1918
Pe 1 decembrie, la Alba-Iulia, in prezenta a 100.000 de participanti si a 1.228 de delegati din toate regiunile Transilvaniei, Vasile Goldis da citire actului de Unire a Ardealului cu Romania. Se constituie un consiliu dirigent condus de Iuliu Maniu, care va gira afacerile curente ale acestei provincii pana la integrarea ei definitiva in tara-mama.

1939
Pe 15 decembrie are loc in orasul Atlanta (SUA) premiera filmului Pe aripile vantului, considerat de multi critici cel mai bun film al tuturor timpurilor, la concurenta cu Casablanca si cu Cetateanul Kane. Bazat pe romanul omonim al scriitoarei Margaret Mitchell, pelicula ii are drept protagonisti pe Vivien Leigh, Clark Gable si Leslie Howard.

1941
Punct final al luptei pentru putere dintre generalul Ion Antonescu si Miscarea Legionara. Din ordinul lui Horia Sima, comandantul Miscarii, la 21 ianuarie sunt atacate mai multe institutii publice, printre care si Presedintia Consiliului de Ministri. Avand sprijinul lui Hitler, Antonescu trece la reprimarea rebeliunii a doua zi la pranz.

1966
31 ianuarie. Vehiculul spatial sovietic Luna 9 ajunge, pentru prima data in istorie, pe suprafata unui alt corp ceresc: Luna. Aceasta performanta stiintifica este dublata de o alta premiera: transmiterea primelor fotografii de pe suprafata selenara catre Pamant.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea