Home » Cultura » Enciclopedia moderna a boabei de cafea

Enciclopedia moderna a boabei de cafea

Autor: Cecilia Stroe 02.12.2007
Espresso (in forma sa clasica, adica 8 grame de cafea proaspat macinata supusa, timp de 22 de secunde, asediului unui jet de apa incalzita la 88 de grade Celsius si unei presiuni de 9 bari) sau capuccino (desertul inecat in lapte si frisca, eventual pudrat cu scortisoara ori ciocolata fin razuita), desi in continuare cele mai populare modalitati de preparare a cafelei,sunt tot mai frecvent concurate de retetele derivate din modele clasice.

FACTS


CofFee Books. Top 5 carte

Fictiune
1. David Liss – The Coffee Trader: roman istoric despre inceputurile comertului cu cafea in portul Amsterdam (sec. XVII)
2. Z.Z. Packer – Drinking Coffee Elsewhere: antologie de povestiri despre America de azi, intr-un stil comparat de critici cu un „triplu espresso“
3. Chuck Martin – Coffee at Luna’s: un om de afaceri foloseste discutiile de la cafenea ca model de terapie psihanalitica
4. Eric Jerome Dickey – Milk in My Coffee: poveste de dragoste interrasiala, metafora din titlu fiind explicita
5. Angie Cruz – Let It Rain Coffee: povestea unei emigrante dintr-o tara a cafelei – Republica Dominicana

Non fictiune
1. Gregory Dicum, Nina Luttinger – The Coffee Book. Anatomy of an Industry
2. Mark Pendergrast – Uncommon Grounds: History of Coffee and How It Transformed Our World
3. Stewart Lee Allen – The Devil’s Cup: A History of the World According to Coffee
4. Kevin Knox – Coffee Basics
5. Timothy James Castle – Perfect Cup: A Coffee Lover’s Guide

Dictionar

A – Arabica
Este cea mai veche varietate de cafea, cultivata initial in Peninsula Arabica, la altitudini cuprinse intre 700 si 2.000 de metri; astazi, 75% din productia mondiala de cafea se realizeaza din soiuri derivate din aceasta varietate.

B – Bentz (Melitta)
Gospodina din Dresda care, presata de necesitati casnice, inventeaza primul filtru de cafea, patentat in 1908.

C – Capuccino
Varianta de cafea italiana, pentru care – in reteta originala – una sau doua cescute de espresso sunt turnate intr-o cana ce contine cantitati egale de lapte condensat si frisca; denumirea provine de la asemanarea bauturii cu robele bicolore, alb-negre, ale calugarilor din Ordinul Capucinilor.

D – Decafeinizare
Proces de extragere a cafeinei, in procentaj de 97-98%, din boabele verzi.

E – Espresso
Modalitate tipic italieneasca de preparare, prin turnarea sub presiune a apei fierbinti peste cafeaua prajita, rezultatul fiind o bautura tare si amaruie.

F – Florian (Cafe)
Una dintre cele mai faimoase cafenele din lume, inaugurata la Venetia, in piata San Marco, in anul 1720.