Prima pagină Cultura

Cercetasii in actiune

Mihaela Stanescu | 05.31.2007 | ● Vizualizări: 326
Cercetasii in actiune     Cercetasii in actiune + zoom
Galerie foto (3)

In urma cu 100 de ani, un aristocrat englez cu idei progresiste a avut un moment de inspiratie de la care au pornit o carte si o tabara experimentala. In cativa ani, initiativa a triumfat, depasindu-i asteptarile. Indemnul sau inspirat este valabil si pentru vremurile de astazi: "Incercati sa lasati lumea un pic mai buna decat ati gasit-o."

Cine a fost B-P? Un aristocrat englez. Unmilitar de cariera. Un om excentric pentru vremea sa. Un om cuidei. Un scriitor extrem de prolific (compulsiv, zic gurile rele).Lordul Robert Baden-Powell a intrunit toate aceste trasaturi, dar aramas cunoscut mai cu seama ca intemeietor al miscariicercetasilor. De la initialele numelui sau, B-P, deriva devizacercetasilor: "Be prepared!" (Fii pregatit!).

In 1907, Baden-Powell a avut ideea de a incerca ceva nou. De multavreme era obsedat de problema educatiei tinerilor. Ca militar (inpostura generalului care aparase, la 1899, in timpul razboiului cuburii, orasul asediat Mafeking din Africa de Sud), fusese neplacutimpresionat de tinerii soldati pe care-i comandase. Ii gasea slabiatat fizic, cat si psihic, inapti pentru viata ostaseasca siincapabili de a lupta asa cum se cuvine pentru idealurile cestateau la temelia Imperiului Britanic. B-P considera ca gasise siradacina problemei: observase ca tinerii din marile orase britaniceaveau toate sansele sa ajunga rau. Coplesiti de tavalugulindustrializarii, care dusese la o crestere a somajului, baietiilipsiti de ocupatie capatau apucaturi proaste: isi pierdeau vremeafumand la colturile strazilor, band excesiv si dezvoltandu-si omorala dubioasa. Sanatatea lor fizica - erau prost hraniti si-siduceau viata in atmosfera poluata a oraselor industriale - lasamult de dorit. Adultii din jurul lor nu-i puteau invata ceva maibun, prin urmare tinerii duceau lipsa de modele, cum am spuneastazi. Toate aceste evidente erau alarmante. Pentru un militar decariera, pentru un ofiter englez imperialist, erau semneingrijoratoare ale slabirii natiei, ale degenerarii populatieibritanice.

Baden-Powell a inceput nu prin a scrie, nu prin a teoretizaprincipiile sale despre educatie, asa cum ar fi facut cei maimulti. A inceput cu practica. 20 de baieti londonezi, proveniti dindiferite paturi sociale, au fost adunati de B-P intr-o tabara(camp), pe insula Brownsea. Tinerii au dormit in corturi, au taiatlemne si au invatat sa aprinda focul, au navigat pe mare, au facutdrumetii, au stat in jurul focului de tabara, cantand si spunandpovesti. Au invatat sa se descurce fiecare pe cont propriu, dar sisa se bazeze unii pe altii, au invatat valoarea prieteniei sibucuria aventurii.

Nimeni n-ar fi putut prevedea ca ideea avea sa prinda atat deputernic: in numai doi ani, in Marea Britanie erau 100.000 decercetasi. Douazeci de ani mai tarziu, cercetasii lumii erau innumar de doua milioane, iar organizatia se extinsese in 78 de tari.Disciplina, nu militarie Succesul a fost amorsat de aparitia cartiiScouting for Boys (Cercetasie pentru baieti), scrisa deBaden-Powell si aparuta in 1908. Cartea avea la baza un manualmilitar al aceluiasi autor (dupa cum am spus, omul scria mult) sifusese gandita ca un indrumar pentru folosinta unor organizatii detineret, cum existau multe in acele vremuri, destule dintre eleavand, in mod declarat, un caracter crestin si militarist. Insa B-Pse gandea mai degraba la un mod de educatie vizand dobandirea unuicorp sanatos, a unui spirit viu, a unei morale solide, a unui simtal rostului social al omului - toate elemente absolut necesarepentru propasirea Imperiului Britanic.

Canada, Australia si Noua Zeelanda - toate colonii britanice - aufost, in mod explicabil, primele care au adoptat modelul, practicfara modificari. Dar ideea s-a raspandit incredibil de rapid si inrestul lumii, luandu-l prin surprindere pana si pe fondatorulei.

Cum a fost posibil? Erau cateva elemente de atractie care ii puteauimpresiona pe copiii acelor vremuri: tentatia aventurii, oschimbare fata de viata sufocanta din orase - aglomerate siinsalubre -, ritualuri incitante, tovarasia unor copii de aceeasivarsta, chiar sentimentul placut al datoriei implinite. Cercetasiase sprijina pe doua elemente traditionale. Unul este Promisiunea(un fel de legamant privind modul in care fiecare cercetas isi vaindeplini treaba); celalalt este Legea - un ansamblu de catevaprincipii de gandire si purtare ce caracterizeaza viata decercetas. Cum copiilor le plac ritualurile, solemnitatile pe carele implica invatarea Promisiunii si a Legii i-au atras intotdeauna,iar tendinta de a se organiza in grupuri, pe criterii de varsta,exista oricum in firea oamenilor. Poate ca, in paralel, baietiiasimilau si alte lucruri - cele la care se gandise B-P. El avusesein vedere, probabil, inculcarea unor idealuri ce caracterizauAnglia edwardiana: loialitate fata de tara si de autoritati siacceptarea senina a realitatii, a ordinii lumii asa cum era ea. B-Pprefera, de altfel, un om supus unuia istet - ramasita a educatieimilitare, care valoriza supunerea in fata ordinelor comandantului.E paradoxal, daca stam sa ne gandim: cercetasia urma­rea sa formezetineri descur­careti, capabili sa gandeasca independent, dar inacelasi timp supusi si sustinatori ai ordinii socialeexistente.

Cu toate acestea, ea nu era o miscare orientata spre o educatiemilitarista a tinerilor. Desi ideile lui B-P au fost preluate sipuse in practica de organizatii cu un mai accentuat caractermilitar si religios, precum Boys' Brigade (fondata in 1883), ChurchLads' Brigade si Boys' Empire League (1900), cercetasia a fostinfiintata cu un alt scop.

Primul-ministru britanic Winston Churchill - care a condus MareaBritanie in timpul celei de-a doua Conflagratii Mondiale - a fostunul dintre cei care se asteptau ca tinerii cercetasi sa seinroleze de indata ce atingeau varsta recrutarii. Cu toate ca B-P,in cariera sa militara, a antrenat trupe prin metode ce implicauactivitati si abilitati specifice cercetasiei, s-a opus totusiintroducerii pregatirii militare in randul cercetasilor. Si, desicercetasii si-au adus contributia in primul si al doilea RazboiMondial in activitati sani­tare, de paza si de transmitere demesaje, B-P a de­plans militariza­rea lor si a sustinut mereuintoarcerea la cercetasia "de pace".

Modelul american
Pe vremea cand B-P lucra la cartea sa Scouting for Boys, a primitprin posta, din America, o carte insotita de o scrisoare.Scrisoarea purta, in chip de iscalitura amprenta unei labe dema­mifer - definitorie pentru preocuparile autorului misivei.Acesta era Ernest T. Seton, un american nascut in Anglia, daremigrat in Canada si stabilit ulterior in Statele Unite. Seton aveao adevarata pasiune pentru felul de viata al "pieilor rosii",pentru felul in care izbuteau nativii americani sa vietuiasca inarmonie cu natura, luandu-si din ea toate cele necesare vietii sidevenind astfel capabili de supravietuire in cele mai dificileconditii. Lui Seton i se datoreaza puternica influenta a culturiiindienilor din SUA asupra miscarii americane a cercetasilor, BoyScouts of America.

Cartea lui - Sulul de scoarta de mesteacan al indienilor padurii -descria o organizatie similara celei propuse de B-P, desi centratamai ales pe modul de viata in sanul naturii, si care nu avea catuside putin de-a face cu vreun ideal de viata in slujba ImperiuluiBritanic. Cateva aspecte de ordin organizatoric erau deosebit deinteresante, de pilda diferitele ecusoane sau insigne (badges) sibotezarea detasamentelor de baieti cu numele unor animale. Tocmaiacestea l-au captivat si pe B-P.

Seton a venit la Londra in 1906, l-a cunoscut pe B-P, iar acesta nus-a jenat sa imprumute unele dintre ideile lui Seton,incorporandu-le in cartea care l-a facut celebru, Scouting forBoys. Ceea ce a dus, evident, la neintelegeri cu autorul american.B-P a fost acuzat de plagiat, dar e mai probabil ca (asa cum sustinunii dintre biografii sai) nu a facut-o inadins. Stand indelung devorba cu Seton despre subiecte de mare interes pentru amandoi, B-Pa introdus pur si simplu in carte elemente din convorbirile lor,fara a se sinchisi de dreptul de proprietate intelectuala, desprecare, probabil, nici nu stia prea bine ce inseamna.

In cele din urma, totusi, a inteles, se pare, ca avea oresponsabilitate: intr-un acces de imensa generozitate, atransferat organzatiei Boy Scouts of America toate drepturile deautor ale cartii Scouting for Boys - o avere, de vreme ce cartea sevindea ca painea calda -, desi nu avusese personal nici ocontributie la infiintarea organizatiei americane. Seton acontinuat, insa, sa sustina ca el este adevaratul fondator almiscarii cercetasilor.

Totusi, desi in privinta amanuntelor organizatorice modelulamerican si cel european se aseamana, conceptiile celor doi - B-Psi Seton (foto medalion) - au fost de la bun inceput diferite.Seton era obsedat de supravietuirea in natura si de modul de viataal indienilor americani, de soarta carora era profund preocupat, intimp ce B-P avea o viziune mai larga, vazand in scouting un modelde educatie si o conceptie de viata destinate formarii de bunicetateni britanici, perfect adaptati si integrati in societateatimpului.

Dar fetele?
Asa cum se vede, cercetasia a luat fiinta ca o "treaba a baietilor"si asa a ramas ani buni. Printre organizatiile de cercetasi aparutein lume, cateva detasamente acceptasera si fete dar, probabildatorita educatiei sale militare, B-P nu prea se impacase cuideea.

Cercetasia era o treaba menita se faca, din baieti, barbatiadevarati, motiv pentru care fostul militar de cariera deplangeaceea ce el considera a fi "efeminarea" adolescentilor britanici.Insa erau vremurile de glorie ale feminismului insular, apogeulmiscarii sufragetelor - care militau pentru acordarea dreptului devot femeilor -, asadar un intreg context social in care segregareaimplicata de insusi titlul cartii lui B-P, Cercetasie pentrubaieti, suna suspect. In cele din urma, B-P s-a convins denecesitatea de a admite si fete, in cadrul unor organizatiisimilare celei a cercetasilor, dar separate. In 1910, a fostinfiintata Girl Guides (Asociatia Fetelor-Ghizi) condusa de soralui B-P, Agnes, careia insa i-a luat curand locul - dupa cat separe, ca urmare a unor neplacute discutii intre cumnate - sotia luiB-P, Olave.

De la cei 20 de baieti care, in 1907, si-au schimbat pentru catevazile felul de a trai sub indrumarea unui om care spera sa leschimbe astfel intrega viata si modul de a gandi, efectivelegruparilor de cercetasi au crescut cu un spor incredibil. In 1929,erau patru milioane. Astazi, la un secol de la infiintare, numarullor ar impresiona pe oricine: 28 de milioane de cercetasi, in 216tari ale lumii.

Cercetasii Romaniei
La numai cativa ani de la publicarea cartii Scouting for Boys,Romania capata propria organizatie cercetaseasca. "Autorul" ei afost Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de stiinta roman care, aflatin vizita in Anglia, lua contact cu cercetasia "modelBaden-Powell", iar odata intors in tara, avea sa infiinteze si saconduca primele grupuri de cercetasi romani.

"Ziua de nastere" a fost 12 mai 1914, data la care AsociatiaCercetasii Romaniei a fost infiintata si recunoscuta in mod oficialin tara noastra.

In timpul primului Razboi Mondial, cercetasii romani au dat o manade ajutor in spatele frontului, ingrijind bolnavii sau slujinddrept calauze, curieri ori telegrafisti. Multi dintre ei si-aupierdut viata, iar in memoria lor, la Tecuci, a fost ridicat unmonument, primul de acest fel din lume.

Incepand din 1937, din cauza unor presiuni politice, Asociatia si-asuspendat activitatea. Cercetasia de la noi a renascut insa dupa1990, cand Asociatia Cercetasii Romaniei si-a reinceput activitateasi, sub numele de Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, adevenit singura miscare cercetaseasca din tara noastra reacceptatade OMMC (Organizatia Mondiala a Miscarilor Cercetasesti), in 1993,la cea de-a treizeci si treia Conferinta Mondiala. Deviza "Beprepared!" a fost preluata la noi sub forma "Gata oricand!"Principiile traditionale de organizare si ideea autoeducatiei si aintrajutorarii, bazate pe Promisiune si Lege, se regasesc si inorganizatia romaneasca. Astazi, Organizatia Nationala CercetasiiRomaniei se afla in plina activitate. Iar anul acesta, agitatia emai mare ca oricand: ONCR se pregateste sa participe, cu idei sirealizari proprii, la sarbatorirea centenarului cercetasiei.Asadar, fiti pregatiti!

Foto: Photoland, Northfoto

EXPERTS
De vorba despre cercetasii nostri cu...

Iuliana Rada, coordonator de programe, OrganizatiaNationala Cercetasii Romaniei

Desi, in Romania, cercetasia e mai putincunoscuta decat in alte tari si, in tot cazul, mult mai putincunoscuta decat ar merita, exista totusi la noi o organizatie derang national: Cercetasii Romaniei. Cum arata ea, in cateva cifre?Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei - ONCR, pe scurt - estecea mai mare organizatie educativa din tara: are, la ora actuala,aproximativ 2.500 de membri, repartizati in 65 de filiale.Cercetasia propune un sistem de valori care adesea vine incontradictie cu ceea ce vad copiii in jurul lor, in viata de zi cuzi. Cum izbutesc, totusi, acestia, sa accepte ceea ce ii invatacercetasia? Copiii asimileaza aceste valori in modul cel mai simplusi mai eficient: traindu-le. Ei participa la diverse activitati,unde intalnesc copii de aceeasi varsta, si invata. Invata ceinseamna empatia, invata sa fie solidari, sa nu aiba prejudecati;merg in natura, participa la campuri - asa numim noi taberele -,merg si in strainatate, cunosc alte culturi, alte moduri de viatasi toate aceste lucruri sunt, pentru ei, extrem de atractive.Captivant pentru un copil e, in primul rand, faptul ca se aflaimpreuna cu alti copii; apoi, aceste activitati ii scot pe ceifoarte tineri din rutina zilnica (dominata, de multe ori, detelevizor si calculator) si ii pun in fata a ceva nou; or, astareprezinta intotdeauna o provocare pentru ei. O miscare dedicatatineretului implineste o varsta matura: 100 de ani. Cum sarbatoresccercetasii aniversarea? In Anglia, unde a luat nastere miscareacercetasilor, va fi organizata o jamboree - termenul desemneaza otabara la care ia parte un mare numar de cercetasi -, dar una de oamploare neobisnuita. La Jamboreea Mondiala va participa un numarimpresionant de membri ai miscarii cercetasilor: aproximativ50.000. Dar cercetasii vor celebra aniversarea si in alte tari,prin evenimente nationale. Cum va sarbatori, asadar, ONCR?Organizand, la Bucuresti, Rasaritul Cercetasiei. Ne propunem saadunam toti cercetasii din Romania - dar si prieteni de-ai lor dinstrainatate, de ce nu? -, impreuna cu parinti, bunici si altimembri ai familiilor lor, in vecinatatea cladirii Parlamentului, pecare il vom inconjura cu un lant uman. Incercam sa intram in CarteaRecordurilor cu aceasta actiune: practic, cercetasii vor saformeze, in jurul celei mai mari cladiri din Europa, cel mai marelant uman realizat vreodata. Ne asteptam sa fie acolo peste 2.000de cercetasi. Evenimentul va avea loc la 1 august 2007. Si, tot inaceasta zi, cercetasii vor organiza o manifestare expozitionalaampla: Targul Organizatiilor Neguvernamentale din Romania - cadruperfect pentru a prezenta numeroase optiuni educative nonformale sia promova voluntariatul ca pe o metoda de a crea o lume mai buna.Paralel, vor fi organizate campuri - la Sinaia pentru cercetasii cuvarsta de 6-10 si 11-14 ani si la Sibiu, unde vom organiza un campcu reprezentanti ai diverselor etnii din zona, incercand sarealizam legaturi cat mai stranse intre acestea si sa refacem,astfel, o istorie. Daca vreti sa aflati mai multe despre miscareacercetasilor, accesati www.scout.org, www.scout.ro, www.scouting2007.ro,cercetasii.ong.ro

Tag-uri: Cercetasi |