Home » Cultură » Povestiri din inima Macedoniei

Povestiri din inima Macedoniei

Povestiri din inima Macedoniei
Publicat: 27.07.2007
Avem sansa de a locui la mai putin de 1.000 de kilometri de Olimp, muntele pe care zeii se harjoneau cu muritorii. Avem sansa de a fi foarte aproape de Macedonia Centrala, regiune a Greciei in care predomina cea mai de pret caldura: aceea a sufletelor oamenilor locului.

Alexandru cel Mare (356-323 i.Hr.) a fost instruit, in copilarie, de Aristotel. La 12 ani, a fost primul care a incalecat pe Bucefal, un cal salbatic ce-i apartinea tatalui sau, regele Filip al II-lea. La 20 de ani, Alexandru i-a succedat la tronul Macedoniei lui Filip, asasinat din pricina unor incurcaturi amoroase.

Din acel moment, Alexandru avea sa mai traiasca doar 13 ani – timp in care, gratie geniului sau militar, a cladit unul dintre cele mai mari imperii ale Antichitatii, intins din nordul Africii, pana in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si India. Cand puternica cetate a Tebei a refuzat sa-i dea ascultare, Alexandru cel Mare a ras-o de pe fata pamantului.

A crutat, cu acel prilej, doar templele si casa poetului Pindar. Si-a facut un obicei din a lua de sotii pe fiicele capeteniilor infrante, era un luptator de temut si un bautor de forta, a fost barbatul multor femei, dar al unui singur cal. Cand, la anul 326, Bucefal a murit din pricina ranilor capatate in lupta, Alexandru l-a ingropat cu onoruri militare si, in preajma mormantului calului, a intemeiat un oras – Bucefalia –, pentru a nemuri amintirea celui care l-a purtat in sa de-a lungul atator campanii glorioase.

In ordinea istoriei, Alexandru cel Mare a fost primul care a definit conceptul de globalizare ca fiind „fratia tuturor oamenilor de pe Pamant“. Spre sfarsitul vietii, Alexandru a poruncit sa fie adulat in temple. A murit apoi, la numai 33 de ani, rapus nu de dusmani, ci de boala. Mormantul lui Alexandru cel Mare asteapta inca sa fie descoperit – fiecare dintre noi poate, insa, descoperi frumusetea si farmecul Macedoniei Centrale: istorie si modernitate, confort si buna dispozitie, legenda si realitate de vis.

Foto: Guliver, Photoland, Hepta, Mediafax


FACTS


Info util

www.scubadiving.com www.dive-bahamas.com Land Shark Dive Resort: 610 USD/3 nopti (all inclusive) Stuart Cove’s Reservation Office 1044 SE 17th Street Fort Lauderdale, FL 33316 Tel.: Æ 954 524 57 55 Fax: Æ 954 524 59 25


Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase