Home » Cultură » DALI – intaiul secol de nemurire

DALI – intaiul secol de nemurire

Publicat: 16.08.2007
Salvador Dali a fost un geniu. Salvador Dali a fost un geniu care a avut constiinta propriului geniu. Salvador Dali a fost un geniu care, avand constiinta propriului geniu, a incercat constant, uneori brutal si ostentativ, alteori senzual si mistic, sa-si exhibe genialitatea pana la epuizare. Numai ca Dali nu s-a epuizat niciodata.

Salvador Dali a facut neoimpre­sio­nism, cubism, suprarealism in plastica, cinematografie si literatura. Aproape tot ce ne-a daruit poate fi definit la timpul cand dragostea si moartea se imbratiseaza. Sau, daca ingaduiti, la momentul cand sexualitatea si morbidul copuleaza. Asadar, temele artistului sunt vechi de cand lumea. Maniera in care le-a abordat este insa unica.

Iconografia sa, care transcende programatic realul, se apropie de perfectiune. Dali spunea: „Sa nu ne fie teama de perfec­tiune, pentru ca nu o vom atinge niciodata.“ Poate tocmai pentru ca a ramas fidel acestui crez, Dali a indraz­nit sa ajunga mai departe decat toti contemporanii sai suprarealisti.

Incepand cu aceasta luna, lumea artistica intra in sarbatoare – pe 11 mai 2004 se implineste un secol de la nasterea geniului, iar marile muzee si galerii de arta din lume organizeaza deja ceremonii fastuoase intru comemorarea Marelui Masturbator. Un fast pe care Salvador Felipe Jacinto Dali l-ar fi gasit intru totul pe gustul sau.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase