Home » Descopera in Romania » Staţiunea Slănic Moldova va fi readusă la viaţă de artiştii din Brazilia

Staţiunea Slănic Moldova va fi readusă la viaţă de artiştii din Brazilia

Staţiunea Slănic Moldova va fi readusă la viaţă de artiştii din Brazilia
Publicat: 28.06.2017
Artiştii brazilieni vor crea, timp de o lună, lucrări inspirate de istoria, geografia şi tradiţiile staţiunii din judeţul Bacău.

Proiectul este iniţiat şi coordonat de artista Alina Georgiana Teodorescu, născută în localitate şi cu studii la Milano şi Londra, care după ce a expus în Marea Britanie, Liban, Thailanda, China, Brazilia şi Grecia, şi-a propus să încurajeze creaţia contemporană şi schimbul internaţional şi acasă, prin implicarea publicului în practici artistice ce au ca subiect natura. Prima ediţie a programului de rezidenţă se numeşte „Sursa” şi are drept motto un citat al biologului marin american Sylvia Earle: „No blue, no green” – „Fără albastru nu există verde”.

Staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută pentru izvoarele sale minerale comparate cu cele de la Karlovy Vary şi Vichy, şi premiate la expoziţiile internaţionale de la Paris, Viena sau Frankfurt pe Main, are o identitate distinctă definită de munţii Nemira şi pădurile de fagi şi brazi care o înconjoară, oferind astfel un cadru natural favorabil artiştilor interesaţi de concepte precum impactul activităţilor umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, spirit comunitar, spiritualitate. În acelaşi timp, ca cele mai multe dintre staţiunile de tratament din România aproape abandonate după anii 1990, cu o demografie în scădere, oraşul are nevoie de investiţii economice care să-i revitalizeze potenţialul geografic şi turistic, să-l redinamizeze socialşi cultural, scrie Mediafax.

„Programele de rezidenţă artistică sunt incubatoare pentru experiment, creaţie, interacţiune şi participare colectivă. Prin iniţierea acestui proiect urmăresc să contribui la crearea unui context cultural de durată pentru oraş, prin aşezarea lui pe harta internaţională a centrelor creative ale lumii. Totodată, programul are un scop educaţional, de suscitare a interesului tinerilor de aici pentru arta contemporană.” –Alina Teodorescu

Pe durata a patru săptămâni, artiştii brazilieni Felippe Moraes, Gabriela Gusmão, Ricardo Càstro, Renato Maretti, Liana Nigri, Patricia Francisco şi curatorul invitat Daniel Kraichete vor lucra în ateliere amenajate în clădirea istorică a Cazinoului construit în 1894 după planurile arhitectului ieşean George Sterian, folosind materiale locale precum lemn, piatră, sare, apă, precum şi obiecte reciclate. Atelierele vor fi deschise publicului, iar artiştii vor susţine prezentări în care îşi vor explica practica şi procesele creative. Pentru documentare, artiştii vor vizita şi Muzeul Naţional George Enescu-Tescani, tabăra de creaţie Colonia 21 de la Tescani, Salina Târgu Ocna şi oraşul Moineşti, locul natal al lui Tristan Tzara. Rezidenţa se va încheia cu o expoziţie desfăşurată în mai multe locuri cu vernisajul pe 22 iulie, cuprinzând lucrările create în staţiune, şi cu un performance în aer liber, în colaborare cu elevii de la cinci şcoli gimnaziale din zonă, pe data de 25 iulie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un loc din România este printre cele mai curate şi nepoluate din lume. Foarte mulţi turişti vizitează acest loc

Salina de la Slănic Prahova, închisă după ce un lift s-a prăbuşit în gol, a fost redeschisă vizitatorilor (GALERIE FOTO)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase