Home » DEXcoperă » Istoria cardurilor de credit: cine este americanul căruia i-a venit ideea inventării lor

Istoria cardurilor de credit: cine este americanul căruia i-a venit ideea inventării lor

Publicat: 03.03.2015
Frank McNamara este "inventatorul" cardurilor de credit.

V-aţi întrebat vreodată când, cum sau de ce au apărut cardurile de credit? Povestea lor începe în anul 1949, graţie unei idei a unui om de afaceri pe nume Frank McNamara, scrie Business Insider. Americanul tocmai luase cina la un restaurant din New York când şi-a dat seama că îşi uitase acasă portofelul.

Mai departe, însă, există două variante ale deznodământului acestei întâmplări. Aşadar, în vreme ce unii spun că McNamara şi-a sunat soţia pentru a-i aduce banii necesari pentru nota de plată, alţii susţin că, de fapt, acesta ar fi negociat cu managerul localului şi semnând un document prin care promitea că va reveni pentru a-şi plăti datoria.

Cert este că, după acest moment, în anul 1950, antreprenorul şi-a înfiinţat prima companie de carduri de credit, denumită Diner’s Club. Ideea din spatele noii afaceri era simplă: „semnezi acum, plăteşti mai târziu”. 27 de restaurante s-au înscris în „club”, iar 200 de clienţi au acceptat să devină, de asemenea, membri.

FOTO: newnumismatics.weebly.com

În acelaşi timp, Alfred Bloomingdale a fondat „Dine and Sign” în Los Angeles, o altă companie de carduri de credit, mai scrie sursa citată.

După nu mult timp, McNamara şi Bloomingdale s-au întâlnit, au purtat o serie de negocieri, după care au decis ca cele două companii pe care le deţineau să fuzioneze. Curând, cei doi au lansat un nou tip de carduri, ce le permitea clienţilor să împrumute credit, să folosească banii, apoi să îşi plătească datoriile.

În primul an, 20.000 de persoane au achiziţionat cardurile puse la dispoziţie de Frank McNamara şi Alfred Bloomingdale. Cel de-al doilea an, The Diner’s Club a făcut un profit de 60.000 de dolari şi şi-a deschis francize în Canada, Cuba şi Franţa.

Opt ani mai târziu, American Express şi Carte Blanche au început, de asemenea, să emită carduri de credit. La fel au procedat şi Bank of America, emiţând cardul Visa.

În anul 1967, patru bănci din California au fondat BankAmericard, cunoscut ca programul MasterCharge. Acesta a devenit, 12 ani mai târziu, MasterCard.

În prezent, mai mult de 75% dintre american deţin cel puţin un card de credit.

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase