Home » D:News » A fost dezlegat misterul obiectului bizar din Marea Baltică (VIDEO)

A fost dezlegat misterul obiectului bizar din Marea Baltică (VIDEO)

A fost dezlegat misterul obiectului bizar din Marea Baltică (VIDEO)
Publicat: 01.09.2012
Un enigmatic obiect descoperit în decursul verii trecute pe fundul Mării Baltice, de către o echipă de căutători de comori suedezi, face din nou valuri în mass media internaţională.

Ultimele apariţii din media conţin un interviu de peste o oră cu Peter Lindberg, conducătorul echipei Ocean X Team, care a făcut descoperirea. În interviu, Lindberg vorbeşte despre posibilele origini ale obiectului.

„Prezintă nişte formaţiuni foarte ciudate în formă de scară, iar dacă este un obiect construit, atunci a fost construit cu mii de ani înainte de ultima glaciaţiune”, susţine Lindberg în cadrul interviului difuzat la radio.

Ultima glaciaţiune şi-a atins punctul culminant acum circa 20.000 ani.

„Dacă este Atlantida, ar fi o descoperire cu adevărat uluitoare”, continuă Lindberg. El recunoaşte totuşi că misteriosul obiect poate fi, la fel de bine, o formaţiune naturală, precum un meteorit care a străpuns stratul de gheaţă, sau un vulcan subacvatic; cu toate acestea, lasă impresia că oamenii de ştiinţă sunt confuzi în privinţa naturii obiectului. Geologii, spre exemplu, , spune el, i-au declarat că obiectul „nu poate fi un vulcan.”

În ciuda acestor speculaţii, scafandrii au reuşit să preleveze mostre de rocă din obiect, pe care le-au înmânat lui Volker Brüchert, profesor asistent de geologie în cadrul Universităţii din Stockholm. Tabloidele suedeze l-au citat pe Brüchert declarând: „Am fost surprins când am studiat mostrele şi am descoperit o piatră neagră mare, care ar putea avea origini vulcanice. Părerea mea este că această structură, acest obiect, a apărut în timpul ultimei glaciaţiuni”.

În aparenţă, prin această declaraţie expertul dă apă la moară teorilor conform cărora e vorba despre un obiect de natură misterioasă, posibil parte dintr-un ansamblu de clădiri în genul Atlantidei.

Dar declaraţia a fost, se pare, scoasă din context. Pentru a risipi misterul odată pentru totdeauna, cei din cadrul Life’s Little Mistery i-au mai cerut odată părerea lui Volker Brüchert.

„Este bine că mai aud opinii critice la adresa aşa-zisului obiect misterios din Marea Baltică. Cei din echipa Ocean X Team au ignorat faptul că majoritatea mostrelor pe care le-au adus de pe fundul mării constau în granite, gnaisuri şi gresii. Exact rocile care mă aşteptam să fie descoperite într-un fost bazin glaciar, unde în prezent este Marea Baltică”, afirmă profesorul Brüchert.

Alături de aceste roci, scafandrii au mai adus la suprafaţă o singură bucată de rocă bazaltică, care provine din lava pietrificată. Este posbil ca această bucată de rocă să fi fost transposrtată acolo de gheţari. Gheţarii au deseori roci prinse în interiorul lor. La sfârşitul ultimei glaciaţiuni, când gheţarii din nordul Europei s-au topit, rocile din interiorul lor au rămas la suprafaţa solului, formând astfel de aglomerări geologie în cele mai diverse locuri.

În imaginea creată de un artist, formaţiunea arată, într-adevăr, ca un obiect construit, dar în imaginea originală înregistrată cu ajutorul sonarului apare mult mai puţin clar.

„Imaginile obţinute cu ajutorul sonarului prezintă numeroase artefacte şi descifrarea lor este foarte dificilă; din acest motiv, nu am încredere în nicio interpretare înainte de a se face o procesare mai bună a imaginilor şi a a primi detaliilor despre tipul de sonar folosit. Sunt de părere că datelor obţinute le lipsesc rezoluţia, detaliile şi cuantificarea acestora”, este de părere şi Dan Fornari , expert în sonare de mare adâncime şi geolog marin în cadrul Institutului Oceanografic Woods Hole din Massachusetts, SUA.

Analizele experţilor sugerează că echipa Ocean X Team a descoperit, cu ajutorul unui sonar cu rezoluţie scăzută, doar un depozit glaciar. Au urmat o avalanşă de apariţii în mass media, celebritatea şi discuţii foarte ample pe internet. Pe de altă parte, Lindberg se plânge că nicio organizaţie nu-i sponsorizează investigaţiile şi cere ajutorul publicului în acest sens.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase