Home » D:News » Sferele misterioase de pe Marte dau bătăi de cap cercetătorilor de la NASA

Sferele misterioase de pe Marte dau bătăi de cap cercetătorilor de la NASA

Publicat: 17.09.2012
Sferele misterioase de pe Marte dau bătăi de cap cercetătorilor de la NASA
O imagine ciudată surprinsă pe Marte de roverul Opportunity dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă. Fotografia realizată în zona Kirkwood surprinde un număr de formaţiuni sferice a căror existenţă este un mister pentru cercetători.

„Aceasta este o fotografie extraordinară, una dintre cele mai interesante surprinse de-a lungul acestei misiuni”, a comentat Steve Squyres de la Universitatea Cornell, cercetătorul care conduce misiunea roverului marţian. „Zona Kirkwood prezintă foarte multe obiecte sferice precum cele surprinse în această fotografie. Nu am mai văzut o asemenea acumulare densă de sferule în cadrul unui afloriment de pe Marte”, a adăugat Squyres.

Roverul Opportunity, ce a amartizat în ianuarie 2004, se găseşte momentan în zona intitulată Cape York, pe marginea vestică a unui imens crater marţian denumit Endeavour. 

În ciuda vârstei sale avansate, Opportunity continuă să descoperă lucruri noi pe Marte, la mai bine de 8 ani de la sosirea sa pe această planetă. Cercetătorii se aşteptau ca roverul să reziste doar 90 de zile pe Planeta Roşie, însă acesta s-a dovedit mult mai longeviv.

„Sferulele par să fie «crocante» pe exterior şi moi la interior. Avem în faţa noastră un veritabil puzzle geologic”, a explicat Squyres.

Specialistul afirmă că echipa sa a elaborat mai multe teorii pentru a explica modul în care au apărut aceste sfere, însă niciuna nu este convingătoare.

„Va mai dura ceva până când vom înţelege aceste formaţiuni, aşa că momentan trebuie să avem mintea deschisă la toate posibilităţile şi să lăsăm rocile să vorbească”, a concluzionat Squyres.

Sursa: Space

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase