Home » D:News » Polaris – vehiculul care ne-ar putea ajuta să colonizăm Luna

Polaris – vehiculul care ne-ar putea ajuta să colonizăm Luna

Polaris – vehiculul care ne-ar putea ajuta să colonizăm Luna
Publicat: 11.10.2012
Un rover selenar, special proiectat pentru a căuta şi studia gheaţa de pe Lună, urmează să fie lansat în octombrie 2015. Dacă pe Lună există gheaţă în cantitate suficientă, aceasta ar putea reprezenta sursa de apă, combustibil şi oxigen care ar putea susţine o viitoare bază selenară.

Roverul este construit de compania americană Astrobotic Technology şi este primul vehicul proiectat anume pentru a fora în gheaţa selenară. 

Pentru a realiza acest lucru, roverul trebuie să opereze cât mai aproape de polii Lunii, unde temperaturile sunt foarte scăzute, iar lumina este slabă. Observaţii realizate de NASA şi de o sondă spaţială indiană sugerează că în aceste regiuni ar exista cantităţi însemnate de apă îngheţată. Polaris urmează să verifice existenţa gheţii; în cazul în care o descoperă, va putea fora până la un metru adâncime pentru a obţine mostre ce vor fi analizate de instrumentele de la bordul său.

Roverul va avea o înălţime de cca. 1,70 m, o lăţime de 2 m şi o lungime de 2,40 m; va cântări 150 kg şi va putea suporta o încărcătură de 70 kg, urmând să se deplaseze cu o viteză de cca. 1,2 km/h.

Vehiculul va fi alimentat cu energie solară şi este echipat cu 3 panouri solare mari, aşezate vertical pentru a capta cât mai multă lumină, deoarece la Polul Nord al Lunii, Soarele se află aproape de orizont, astfel că razele sale se propagă orizontal. Panourile solare pot astfel furniza, în medie, 250 waţi. Roverul este dotat şi cu un software special, care controlează poziţia vehiculului faţă de Soare pentru a maximiza producţia de energie solară şi ajustează contribuţia bateriilor pentru a menţine vehiculul în stare de funcţionare în mediul specific de la poli, cu lumină slabă şi mari zone umbrite  (umbrele sunt foarte lungi din cauza poziţiei Soarelui).

O zi selenară durează cât aproximativ 14 zile pământene, din care doar un interval de vreo 10 zile este potrivit pentru căutarea de apă la poli. În acest interval, Polaris ar putea realiza 10-100 de foraje, pentru a localiza şi analiza depozitele de apă îngheţată.

Dacă Polaris va „supravieţui” nopţilor lungi şi cu temperaturi extrem de scăzute de la polii selenari, atunci misiunea s-ar putea extinde pentru o perioadă nedefinită.

Polaris este unul dintre cele două vehicule selenare cu care Astrobotic va participa la Google Lunar X Prize (o competiţie organizată pentru a stimula construirea unor vehicule selenare performante) , sperând să câştige marele premiu în valoare de 20 milioane USD.

Sursa: Mail Online

Sursa foto: Astrobotic Technology

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase