Home » D:News » Serviciile secrete britanice cer ajutorul publicului, pentru a descifra un mesaj misterios

Serviciile secrete britanice cer ajutorul publicului, pentru a descifra un mesaj misterios

Serviciile secrete britanice cer ajutorul publicului, pentru a descifra un mesaj misterios
Publicat: 26.11.2012
Descoperirea mesajului este în sine o poveste destul de ciudată: el a fost găsit ataşat de piciorul unui porumbel mort. Mesajul datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cei mai buni criptografi britanici s-au străduit în zadar să-l decodifice. În disperare de cauză, a fost lansat un apel către public, pentru a cere ajutor în descifrarea enigmaticului mesaj.

Rămăşiţele porumbelului mort au fost găsite în hornul unei case din comitatul Surrey, iar de piciorul păsării era prins un mesaj din vremea celui de-al Doilea Război Mondial, conţinând 27 de blocuri de caractere ce alcătuiesc un text codificat.

Experţii de la agenţia GCHQ au încercat fără succes să îl decodifice. Codul s-a dovedit imposibil de spart, chiar cu ajutorul computerelor, după câteva săptămâni de încercări.

Specialiştii afirmă că mesajul ar putea rămâne neînţeles pentru totdeauna, în lipsa unor informaţii suplimentare, care ar putea, însă, veni din partea publicului.

Asemenea coduri, inventate în timpul operaţiunilor militare, erau adesea alcătuite astfel încât doar cei ce le trimiteau şi cei care le primeau să le poată înţelege. De aceea, ar fi de ajutor să se ştie cine ar fi putut fi expeditorul şi destinatarul mesajului.

Experţii cred că mesajul ar fi putut fi codificat în două moduri.

În unul dintre moduri, ar fi fost aplicată o „cheie” (cifru) special proiectată pentru acest mesaj, folosită în mod non-repetitiv şi cunoscută doar de expeditor şi destinatar. În acest caz, mesajul poate fi imposibil de descifrat.

O altă posibilitate este ca mesajul să fi fost codificat cu ajutorul unui carnet de coduri specifice – probabil distrus de mult – întocmit pentru o anume operaţiune, astfel încât maximum de informaţie despre operaţiune să fi putut fi transmis chiar şi prin mesajele cele mai scurte.

Cele două sisteme ar fi putut fi folosite şi împreună, făcând mesajul cu atât mai greu de descifrat.

Cel mai probabil este ca mesajul să fi fost trimis de o unitate militară aflată în mijlocul operaţiunilor din Europa, unitate care probabil era în curs de deplasare şi nu s-a putut opri pentru a pune în funcţiune staţia radio ca să transmită mesajul pe calea undelor. E posibil ca unitatea să fi fost în mijlocul unui exerciţiu militar important, poate chiar pregătind debarcarea în Normandia.

GCHQ caută acum persoane care ar putea oferi informaţii contextuale ce ar ajuta la identificarea expeditorului sau a primitorului mesajului. 

Aproximativ 250.000 de porumbei au fost utilizaţi în cursul celui de-al Doilea Război Mondial pentru transmiterea de mesaje, iar fiecare avea un număr de identificare. În mesaj apar două astfel de numere NURP.40.TW.194 şi NURP.37.OK.76. – dar nu se ştie care era al păsării găsite în horn. 

Ajutorul din partea publicului s-ar putea dovedi hotărâtor. În Marea Britanie trăiesc încă multe persoane care au lucrat în cadrul serviciilor de comunicaţii în timpul războiului şi care ar putea şti câte ceva despre aceste acţiuni. Altfel, mesajul ar putea rămâne neînţeles pentru totdeauna.

Sursa: BBC News

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase