Home » D:News » A fost stabilit topul celor mai afectuoase rase de pisici

A fost stabilit topul celor mai afectuoase rase de pisici

A fost stabilit topul celor mai afectuoase rase de pisici
Publicat: 05.12.2012
Deşi, nu de puţine ori, ele sunt percepute drept nişte animale cu o înfăţişare respingătoare, se pare că pisicile fără blană, din rasa sfinx, sunt cele mai efectuase feline.

Cu toate că, în general, picile au o reputaţie de animale reci şi solitare, un nou studiu vine să demonstreze că această părere este greşită, deoarece nu este valabilă în cazul tuturor raselor.

Noul studiu a analizat gradul de afectivitate exprimat de 129 de pisici din 14 rase. Astfel s-a constatat că pisicile de rasă sunt mai afectuoase decât restul şi că, dintre toate, cele mai prietenoase au fost cele din rasa sfinx. 

La polul opus au fost pisicile fără pedigree, care au părut a fi cele mai puţin iubitoare şi care obişnuiau să îşi ignore stăpânii, ferindu-se de aceştia atunci când ei deveneau afectivi. 

„Când vine vorba de exprimarea prieteniei, există o diferenţă evidentă între pisicile de rasă pură şi cele care nu au pedigree”, susţine cercetătoarea Marie Abitbol.

Motivul pentru care pisicile sfinx au tendinţa de a fi mai prietenoase este acela că ele depind de oameni pentru a se încălzi. De asemenea, „sociabilitatea” de care dau dovadă s-ar putea datora şi faptului că puii stau alături de mame o perioadă mai lungă. 

Studiul a fost realizat pe pisici de vârste diferite, de la pui, până la exemplare în vârstă de 20 de ani. De asemenea, au fost monitorizate atât femele cât şi masculi, dintre care o parte fuseseră sterilizaţi. Unele dintre pisicile studiate locuiau în case cu mai multe animale şi copii, în timp ce altele trăiau doar cu stăpânul. 

Gradul de prietenie exprimat de pisici a fost măsurat pe baza unui chestionar adresat stăpânilor. Întrebările vizau modul în care reacţionau pisicile în contact cu stăpânii sau cu străinii. 

Rezultatele au arătat că, în medie, pisicile sfinx au avut un scor al gradului de prietenie de 22, 83, comparativ cu 18, 93, scorul obţinut de pisicile fără pedigree. 

În funcţie de rezultatele studiului, s-a stabilit cât care sunt cele mai efectoase rase de pisici:

1. Sfinx

2. Maine coon

3. Persana

4. Birmaneza, Somaleza, Siameza

5. Pisicile fără pedigree.

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase