Home » D:News » Globul pamantesc al lui Hitler s-a vandut cu 100.000 de dolari

Globul pamantesc al lui Hitler s-a vandut cu 100.000 de dolari

Globul pamantesc al lui Hitler s-a vandut cu 100.000 de dolari
Publicat: 14.11.2007
La cateva zile dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, cand Hitler era mort iar resedinta sa din Alpii Bavareziera era deja devastata de soldatii americani, un tanar, John Barsamian, si el component al armatei americane, a intrat in casa si a vazut ca globul pamantesc al dictatorului statea nemiscat. Fara sa stea pe ganduri, acesta a "salvat" obiectul, care, peste mai bine de jumatate de secol, avea sa-i fie "recunoscator".

Acum, la 62 de ani de la eveniment, Barsamian, la varsta de 91 de ani, a facut pasul cel mare si a scos la licitatie globul lui Hitler, care, dupa parerea specialistilor, valora maxim 20.000 de dolari. "Este un fragment inestimabil din istoria lumii", spune Barsamian, care, pana de curand, spusese doar apropiatilor despre glob, insa fara sa polemizeze pe marginea sa: "Globil nu a fost niciodata un subiect de conversatie in familie. Nu l-am expus luminat de un spot sau intr-o vitrina", mai spune veteranul american.

Licitatia, care a avut loc in San Francisco, s-a dovedit un succes, pretul final fiind de 5 ori mai mare fata de cel pe care il estimasera specialistii, insa si datorita documentelor care atesta autenticitatea obiectului.
Despre globul pamantesc, care a fost vandut pentru 100.000 de dolari, Greg Martin, proprietarul casei de licitatii, a declarat ca o asemenea documentatie bogata despre un obiect care provine din al doilea razboi mondial, este o raritate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase