Home » D:News » Metoda simplă prin care toţi oamenii îşi pot reduce considerabil riscul de cancer şi de boli cardiovasculare

Metoda simplă prin care toţi oamenii îşi pot reduce considerabil riscul de cancer şi de boli cardiovasculare

Metoda simplă prin care toţi oamenii îşi pot reduce considerabil riscul de cancer şi de boli cardiovasculare
Publicat: 13.12.2012
În ultimii ani, un număr tot mai mare de ţări se confruntă cu problema costurilor din ce în ce mai ridicate ale serviciilor medicale. David B. Agus, un profesor de medicină la University of Southern California, argumentează că una dintre cauze este faptul că dezbaterile pe temele medicale se concentrează mai ales mijloacele prin care pot fi obţinute fondurile pentru a plăti facturile tot mai mari şi nu asupra metodelor prin care pacienţii ar putea deveni mai sănătoşi, reducând astfel cheltuielile.

Doctorul afirmă că există anumite măsuri care ar duce atât la îmbunătăţirea stării de sănătate a publicului cât şi la reducerea costurilor medicale. De aceea, argumentează Agus, autorităţile ar trebui să încurajeze publicul să adopte obiceiurile sănătoase, care salvează vieţi, aşa cum încurajează vaccinarea copiilor.

Un obicei sănătos despre care doctorul crede că ar trebui să fie încurajat de autorităţi este consumul zilnic de aspirină. Descoperită în 1897 de chimistul german Felix Hofmann, aspirina şi-a demonstrat, în timp, utilitatea ca analgezic. Hipocrate, părintele medicinei, folosea la rândul său acum 2.000 de ani coaja de salcie pentru a trata durerile şi febra.

În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă au înţeles mecanismul biologic şi efectele acestui compus chimic. Numeroase studii au confirmat că folosirea aspirinei reduce substanţial riscul de a suferi de afecţiuni cardiovasculare. Dovezile sunt atât de clare, subliniază doctorul, încât în 2009 comisia United States Preventive Services Task Force a recomandat tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani şi femeilor cu vârste între 55 şi 79 de ani să ia zilnic o doză mică de aspirină, cu excepţia persoanelor ce prezintă un risc mare de sângerări gastrointestinale şi care nu reacţionează bine la medicamentele anticoagulante (aspirina creşte riscul de sângerare).

Noi cercetări arată că aspirina ajută, de asemenea, la prevenirea cancerelor. În 2011, cercetătorii britanici au analizat datele colectate de la 25.000 de pacienţi în cadrul a opt studii pe termen lung şi au descoperit că o doză mică de aspirină, de 75 de miligrame, luată zilnic timp de 5 ani, reduce riscul de a muri de cancer cu 21%.

În luna martie, prestigiosul jurnal ştiinţific The Lancet a publicat alte două cercetări care atestau puterile extraordinare ale acestui medicament. Primul studiu, ce analiza cinci cercetări pe termen lung la care au participat peste 17.000 de pacienţi, a arătat că o doză mică de aspirină luată zilnic reducea riscul de a suferi de adenocarcinoame – cancere maligne care se dezvoltă în plămâni, colon şi prostată – cu 46%. În cadrul celui de-al doilea studiu, cercetătorii de la Oxford şi de la alte centre au comparat pacienţii care au consumat aspirină cu cei care nu au luat acest medicament, analizând 51 de studii diferite. Concluzia a fost că riscul de a muri de cancer era cu 37% în cazul pacienţilor care au consumat aspirină zilnic pentru cel puţin 5 ani. De asemenea, pacienţii care au luat aspirină zilnic timp de 3 ani prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de cancer în comparaţie cu grupul de control.

„Datele «urlă» la noi”, afirmă cercetătorul. „Aspirina, unul dintre cele mai vechi remedii de pe Terra, ajută la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare cu ajutorul unor mecanisme variate, prevenind totodată formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, experţii cred că ajută la prevenirea cancerului prin reducerea inflamaţiei”, explică profesorul Agus.

„Aşa cum descurajăm fumatul prin diferite metode, în acelaşi mod ar trebui să încurajăm oamenii de vârstă mijlocie să consume aspirină – desigur, consultând înainte doctorul”, concluzionează Agus.

Sursa: New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase