Prima pagină D:News

Galaxia vecină găzduieşte un microquasar înfometat

Redactia Descopera.ro | 12.14.2012 | ● Vizualizări: 166
Galaxia vecină găzduieşte un microquasar înfometat     NASA, Andromeda, galaxie + zoom
Galerie foto (1)

Astronomii au anunţat că o explozie de raze X observată în galaxia Andromeda a fost creată de un microquasar, o gaură neagră care a înghiţit materiale de la o stea din apropiere. Descoperirea i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să studieze fizica găurilor negre masive localizate în centrul galaxiilor.

Andromeda este plasată la aproximativ 2,5 milioane de ani lumină de Pământ. noul microquasar, botezat XMMUJ004243.6+412519, are o masă egală cu aproximativ 10 sori şi a fost descoperit primul descoperit înafara Căii Lactee. Iniţial, oamenii de ştiinţă l-au detectat pe data de 15 ianuarie, dar ei au continuat să îl urmărească folosind diferite telescoape. Locaţia microquasarului este una potrivită pentru observaţii deoarece nu există mult praf sau gaz care să îngreuneze vizibilitatea.

În trecut, astronomii au mai observat emisii de raze X similare, în galaxiile apropiate, dar nu pot spune dacă ele proveneau de la quasari sau de la găuri negre masive, precum cele din centrul galaxiilor. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, descoperirea indică faptul că există mult mai multe locuri pe care oamenii de ştiinţă le pot studia pentru a observat fizica microquasarilor sau a quasarilor. la rândul său, o bună înţelegere a quasarilor va oferi detalii cu privire la istoria timpurie a Universului. 

„Credem că este vorba de acelaşi mecanism care funcţionează şi în cazul quasarilor din centrul galaxiilor, acolo unde găurile negre sunt mult mai masive. Totuşi, în sistemele mici, lucrurile se petrec mult mai repede, oferindu-le mai multe informaţii pentru a înţelege modul în care funcţionează fizica din interiorul lor. Este important să înţelegem asta deoarece credem că aceşti quasari au jucat un rol foarte important în redistribuirea materiei şi energiei la începutul Universului”, a explicat autorul raportului, Matthew Middleton. 

Sursa: LA Times