Home » D:News » Mult mai ieftin decat pana acum

Mult mai ieftin decat pana acum

Mult mai ieftin decat pana acum
Publicat: 15.11.2007
Imagistica prin rezonanta magnetica ar putea deveni in curand mult mai ieftina. O noua metoda, pusa la punct de cercetatorii de la Laboratorul National Los Alamos, din SUA, utilizeaza doar un camp magnetic slab pentru a obtine imagini ale structurii interne a corpului.

Aparatele aflate in uz la ora actuala utilizeaza campuri magnetice puternice, de cativa tesla (unitatea de masura a campului magnetic), adica de 10.000 – 100.000 ori mai puternice decat campul magnetic al Pamantului. Un camp atat de intens nu poate fi obtinut decat prin utilizarea unor magneti de mare putere, foarte costisitori si care sunt periculosi pentru persoanele cu implanturi metalice, putand provoca deplasarea sau supraincalzirea acestora.

Noua metoda, numita imagistica prin rezonanta magnetica in campuri ultra-joase, utilizeaza un camp magnetic de numai 46 militesla (aproximativ egal cu campul magnetic terestru) pentru a capta imagini.
Fata de sistemele actuale, care necesita introducerea pacientului intr-un tub cilindric lung, pentru realizarea investigatiei, sistemul dezvoltat la Los Alamos va permite mult mai multa "liberate de miscare". Cercetatorii afirma ca in interiorul sistemului vor putea fi instalate inclusiv dispozitive robotice pentru realizarea unor interventii chirurgicale.
Ramane ca aparatul sa fie testat in continuare pentru a se constata ce efect are asupra pacientilor cu implanturi metalice in corp. (New Scientist)

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase