Home » D:News » Cel mai realist braţ robotic controlat cu gândul (FOTO/VIDEO)

Cel mai realist braţ robotic controlat cu gândul (FOTO/VIDEO)

Publicat: 17.12.2012
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au dezvoltat un braţ robotic controlat prin „puterea gândurilor” şi care are o agilitate comparabilă cu cea a unei mâni umane.

Jan Scheuermann, o femeie în vârstă de 52 de ani a fost diagnosticată cu o boală degenerativă acum 13 ani, iar acum aceasta este paralizată de la gât în jos. De curând, ea a putut să opereze un braţ robotic care are un nivel de  control şi o fluiditate nemaivăzute până acum. 

Cel mai realist braţ robotic controlat cu gândul

Experţii susţin că este vorba de un pas înainte pentru dezvoltarea protezelor controlate cu puterea gândului. Alte sisteme le-au permis deja pacienţilor paralizaţi să scrie de mână doar prin exercitarea gândurilor. 

În noul studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburgh au implantat doi microelecrozi în cortexul motor stâng, al doamnei Scheuermann. Apoi, specialiştii au utilizat tehnici de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a găsi cu exactitate regiunea din creierul femeii care se aprindea atunci când acesteia i se cerea să îşi mişte braţele. Ulterior, electrozii au fost conectaţi la braţul robotic prin intermediul unui calculator ce punea în funcţiune un algoritm complex care transforma semnalele ce imită modul în care un creier intact controlează membre sănătoase. 

Cel mai realist braţ robotic controlat cu gândul

Cheia, spun medicii, este tocmai acest algoritm şi modul în care el operează, pentru că, până acum, transmiterea semnalelor cerebrale cu acurateţe a fost cea mai mare provocare. 

Doamnei Scheuermann i-au trebuit două zile ca să reuşească să mişte mâna. Controlul total al braţului a fost deţinut după 2 săptămâni de antrenamente. Cu timpul ea a putut să efectueze sarcini precum ridicarea obiectelor, orientarea lor şi deplasarea acestora. În total, aceste sarcini au fost realizate cu o rată de succes de 91,6. 

Acum, specialiştii se gândesc la încorporarea unei tehnologii wireless astfel încât să nu mai fie nevoie de cablul care să lege capul pacientului şi proteza. 

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase