Home » D:News » Mister elucidat: de ce are Rudolph nasul roşu?

Mister elucidat: de ce are Rudolph nasul roşu?

Mister elucidat: de ce are Rudolph nasul roşu?
Publicat: 19.12.2012
Există cărţi, desene animate, cântece şi filme care spun povestea nasului roşu al lui Rudolph. Cu toate acestea, până acum, nimeni nu a oferit nicio explicaţi ştiinţifică cu privire la strălucirea care îi permite celui mai vestit ierbivor să ghideze sania lui Moş Crăciun.

Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă din Norvegia şi Olanda au folosit un microscop pentru a examina mucoasa nazală a cinci oameni clinici sănătoşi, a doi reni şi a alţi şase indivizi care aveau proliferări nazale non-canceroase. 

Nasurile renilor au de 25 de ori mai multe vase de sânge decât cele ale oamenilor. Aceste vase de sânge asigură destul de multe celule care transportă oxigenul şi ajută la reglarea temperaturii cuprului, au arătat cercetările bazate pe realizarea unor imagini cu infra roşu ale unui ren ce tocmai fusese supus la o serie de exerciţii fizice. 

„Nasul lui Rudolph este roşu deoarece este bogat alimentat cu celule roşii, cuprinzând o microcirculaţie extrem de densă şi fiind adaptat, din punct de vedere anatomic şi fiziologic, pentru realizarea sarcinilor de zbor”, au notat cercetătorii în studiul lor. 

Pentru a putea furniza cadouri pentru toţi copiii din cele 100 de milioane de case din întreaga lume în care se sărbătoreşte acest eveniment, el ar trebui să călătorească cu o viteză de 1.000. de kilometri pe secundă, estimează cercetătorii. 

La asemenea viteze, renii, Moşul, elfii cadourile şi sania ar fi vaporizaţi de frecarea cu aerul. De aceea, Rudolph ar trebui să elibereze un scut ionic pentru a se proteja atât pe el, cât şi pe restul tovarăşilor de drum, sau să exploateze găurile din continuumul spaţiu-timp, astfel încât ei să poată să călătorească între dimensiuni şi să livreze cadourile. 

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase