Home » D:News » Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul

Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul

Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul
Publicat: 27.02.2013
Cercetătorii au descoperit că persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc sporit de a suferi de probleme cu alcoolul.

Oamenii de ştiinţă afirmă că mâncărurile picante şi alcoolul stimulează receptorii opioizi din creier, stimulând eliberarea unor endorfine ce sunt produse în mod natural.

Sung-Gon Kim, un profesor de psihiatrie de la Universitatea Naţională Busan din Coreea de Sud, a descoperit că legătura dintre alimentele picante şi alcool se datorează modului în care ambele produse stimulează sistemele de recompensă din creierul uman.

Cercetătorul a descoperit că persoanele care sunt dependente de alcool au şanse mai mari de a fi fani ai alimentelor picante şi că medicamentele care tratează problemele cu alcoolul sunt mai eficiente în rândul persoanelor care preferă alimentele picante.

„În cazul oamenilor care preferă mâncăruri picante, sistemul opioid din creier este foarte uşor de activat de alcool sau de elemente picante”, a explicat profesorul în cadrul întrunirii anuale a organizaţiei Australian Neuroscience Society.

Atunci când cercetătorul a testat un medicament cunoscut sub numele de naltrexone pe două grupuri de persoane consumatoare de alcool, rezultatele au arătat că medicamentul era eficace în rândul persoanelor care preferau mâncăruri picante, însă nu avea efecte în cazul celorlalţi consumatori de alcool.

„Naltrexona blochează activarea sistemului opioid din creier, ce este iniţiată de consumarea băuturilor alcoolice; consumatorii nu mai simt nicio plăcere în cazul în care consumă acest medicament”, a explicat cercetătorul.

În cea de-a treia parte a studiului, profesorul Kim a descoperit că şobolanii care fuseseră modificaţi genetic să aibă probleme cu alcoolul consumau mai puţine băuturi alcoolice în cazul în care erau injectaţi cu ingredientul activ din ardeiul iute chili.

Injecţiile păreau să amplifice reacţia de recompensă din creier, indicând că şobolanii nu mai consumau alcool deoarece obţineau stimularea dorită de la ardei.

Peter Dodd, un profesor la Universitatea Queensland care a coordonat şedinţa în care profesorul Kim a prezentat rezultatele cercetărilor sale, afirmă că aceastea sunt „fascinante”. „Oamenii pot avea forme diferite ale receptorilor opioizi, unele persoane fiind mai sensibili, alţii mai puţin sensibil, reacţia la opiacee diferind ca urmare a moştenirii genetice. Aşadar, unii au o reacţie mai puternică la alimentele picante, dar totodată resimt un efect mai puternic şi în cazul medicamentelor care blochează reacţia opiacee din creier”, explică profesorul.

Sursa: SMH

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Tradiții și ritualuri pentru a sărbători solstițiul de iarnă
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ADHD în viața de zi cu zi: ce îngreunează concentrarea și ce ajută, concret
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor noastre
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?