Home » D:News » Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul

Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul

Autor: Marius Comper 02.27.2013
Descoperire surprinzătoare: persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc mai mare de a avea probleme cu alcoolul
Cercetătorii au descoperit că persoanele care adoră mâncărurile picante prezintă un risc sporit de a suferi de probleme cu alcoolul.

Oamenii de ştiinţă afirmă că mâncărurile picante şi alcoolul stimulează receptorii opioizi din creier, stimulând eliberarea unor endorfine ce sunt produse în mod natural.

Sung-Gon Kim, un profesor de psihiatrie de la Universitatea Naţională Busan din Coreea de Sud, a descoperit că legătura dintre alimentele picante şi alcool se datorează modului în care ambele produse stimulează sistemele de recompensă din creierul uman.

Cercetătorul a descoperit că persoanele care sunt dependente de alcool au şanse mai mari de a fi fani ai alimentelor picante şi că medicamentele care tratează problemele cu alcoolul sunt mai eficiente în rândul persoanelor care preferă alimentele picante.

„În cazul oamenilor care preferă mâncăruri picante, sistemul opioid din creier este foarte uşor de activat de alcool sau de elemente picante”, a explicat profesorul în cadrul întrunirii anuale a organizaţiei Australian Neuroscience Society.

Atunci când cercetătorul a testat un medicament cunoscut sub numele de naltrexone pe două grupuri de persoane consumatoare de alcool, rezultatele au arătat că medicamentul era eficace în rândul persoanelor care preferau mâncăruri picante, însă nu avea efecte în cazul celorlalţi consumatori de alcool.

„Naltrexona blochează activarea sistemului opioid din creier, ce este iniţiată de consumarea băuturilor alcoolice; consumatorii nu mai simt nicio plăcere în cazul în care consumă acest medicament”, a explicat cercetătorul.

În cea de-a treia parte a studiului, profesorul Kim a descoperit că şobolanii care fuseseră modificaţi genetic să aibă probleme cu alcoolul consumau mai puţine băuturi alcoolice în cazul în care erau injectaţi cu ingredientul activ din ardeiul iute chili.

Injecţiile păreau să amplifice reacţia de recompensă din creier, indicând că şobolanii nu mai consumau alcool deoarece obţineau stimularea dorită de la ardei.

Peter Dodd, un profesor la Universitatea Queensland care a coordonat şedinţa în care profesorul Kim a prezentat rezultatele cercetărilor sale, afirmă că aceastea sunt „fascinante”. „Oamenii pot avea forme diferite ale receptorilor opioizi, unele persoane fiind mai sensibili, alţii mai puţin sensibil, reacţia la opiacee diferind ca urmare a moştenirii genetice. Aşadar, unii au o reacţie mai puternică la alimentele picante, dar totodată resimt un efect mai puternic şi în cazul medicamentelor care blochează reacţia opiacee din creier”, explică profesorul.

Sursa: SMH

Cele mai noi articole
Facebook își lansează servicul de dating și în România
Facebook își lansează servicul de dating și în România
Android 11 are un bug care împiedică folosirea modului full-screen
Android 11 are un bug care împiedică folosirea modului full-screen
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria
O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria
Pagubele majore cauzate de incendiile de vegetație din California pot fi văzute din spațiu
Pagubele majore cauzate de incendiile de vegetație din California pot fi văzute din spațiu
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Alphabet, compania care deține Google, construiește un robot fermier
Alphabet, compania care deține Google, construiește un robot fermier
Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea
Betelgeuse nu e nici pe departe atât de mare pe cât se credea
Aspretele, o fosilă vie și cea mai rară specie de pește din Europa, a fost redescoperit într-un râu din România
Aspretele, o fosilă vie și cea mai rară specie de pește din Europa, a fost redescoperit într-un râu din România
Leucemia ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor de laborator – studiu
Leucemia ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor de laborator – studiu
Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19
Cea mai mare parte a companiilor iși schimbă strategia de securitate cibernetică din cauza COVID-19
Apple a lansat în mod oficial iOS 14.1 și iPadOS 14.1
Apple a lansat în mod oficial iOS 14.1 și iPadOS 14.1
Aproape 500 de monede vechi, furate din casa unui specialist din Caraș-Severin, au fost recuperate
Aproape 500 de monede vechi, furate din casa unui specialist din Caraș-Severin, au fost recuperate
Trei orașe din România sunt în top 5 al poluării cu emisii de la mașinile vechi și diesel
Trei orașe din România sunt în top 5 al poluării cu emisii de la mașinile vechi și diesel
Atacurile cibernetice au devenit mai sofisticate, mai direcționate și mai răspândite – raport
Atacurile cibernetice au devenit mai sofisticate, mai direcționate și mai răspândite – raport
România a semnat „Declarația de la Bonn”, privind libertatea științei
România a semnat „Declarația de la Bonn”, privind libertatea științei
Un posibil tratament pentru COVID-19, descoperit de o adolescentă din SUA. A câștigat 25.000 de dolari pentru invenția sa
Un posibil tratament pentru COVID-19, descoperit de o adolescentă din SUA. A câștigat 25.000 de dolari pentru invenția ...
Alte zeci de sarcofage, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în Egipt
Alte zeci de sarcofage, vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în Egipt