Home » D:News » Eşti pesimist? Felicitări, ai şanse să trăieşti mai mult!

Eşti pesimist? Felicitări, ai şanse să trăieşti mai mult!

Eşti pesimist? Felicitări, ai şanse să trăieşti mai mult!
Publicat: 28.02.2013
Persoanele în vârstă care privesc viitorul cu pesimism şi teamă au mai multe şanse de a trăi mai mult, comparativ cu restul vârstnicilor.

„Pesimismul îi poate ajuta pe oameni să trăiască mai atent, fiind mai precauţi cu sănătatea şi siguranţa lor”, a notat autorul studiului  Frieder R. Lang, de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg din Germania.

Specialiştii au analizat informaţii colectate în perioada 1993-2003 de la aproximativ 40.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 şi 96 de ani. Ulterior, subiecţii au fost împărţiţi în trei grupuri în funcţie de vârstă: un grup alcătuit din oameni cu vârste între 18 şi 39, un altul cu indivizi între 40 şi 64 de ani şi un al treilea grup format din voluntarii care aveau peste 65 de ani. Apoi, fiecare individ a fost intervievat fiind rugat să declare cât de satisfăcut era de viaţa actuală şi cât de satisfăcut crede că va fi în viitor. 

La cinci ani de la primul interviu, s-a constatat că 43% dintre subiecţii din grupul format din vârstnici îşi subestimaseră nivelul de satisfacţie legat de viitor, 25% îşi preziseseră cu exactitate cât de satisfăcuţi vor fi, în timp ce 32 de procente îşi supraestimaseră aşteptările. 
 
În consecinţă, cei care şi-au supraestimat nivelul de fericire pe care urmau să îl atingă în viitor au înregistrat o creştere 9,5 procente a riscului de  de a suferi de dizabilităţi şi un risc al decesului mai mare cu de 10%. 
 
Deoarece o privire mai sumbră asupra viitorului poate fi mult mai realistă, predicţiile vârstnicilor pesimişti pot avea un grad mai mare de acurateţe. În contrast, grupul alcătuit din tineri aveau cele mai mari aşteptări de la viitor, în timp ce prezicerile celui de-al doilea grup, format din adulţi cu vârste între (40 şi 64) aveau cel mai ridicat grad de acurateţe dar şi o tendinţă de a se îndrepta spre o privire mai pesimistă odată cu trecerea timpului.
 
„Deşi nu ne aşteptam, am constatat şi că cei sănătoşi şi cu un statut economic bun erau asociaţi cu un declin mai mare, comparativ cu cei care aveau probleme de sănătate sau care aveau un nivel economic scăzut. Mai mult, am constatat că obţinerea unui venit mai mare este corelată cu un risc mai mare de apariţie a unui handicap”, a mai explicat Lang.
 
Totuşi, realizatorii studiului au explicat că aceste constatări nu vin să contrazică teoriile care susţin că optimismul nerealist îi poate ajuta, uneori, pe bolnavii ce se confruntă cu boli în stadiu terminal. 
Sursa: APA
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase