Home » D:News » Pământul se încinge mai repede decât a făcut-o de-a lungul întregii civilizaţii umane

Pământul se încinge mai repede decât a făcut-o de-a lungul întregii civilizaţii umane

Publicat: 08.03.2013
Pământul este mai călduros decât a fost în 70%-80% din timpul scurs de la ultima Epocă Glaciară, arată un nou studiu efectuat de cercetători de la universităţile Oregon State şi Harvard. Aceştia au analizat date colectate din peste 73 de situri aflate de-a lungul întregii planete.

Cercetarea mai arată că ritmul în care temperaturile se modifică este în curs de accelerare, subliniază Shaun Marcott, unul dintre autorii studiului publicat în prestigiosul jurnal ştiinţific Science.

Studiul reprezintă cel mai amplu efort ştiinţific de a reconstitui temperaturile înregistrate la nivel global în ultimii 11.300 de ani, oferind rezultate similare studiilor care au acoperit ultimii 2.000 de ani. Cercetarea oferă noi dovezi împotriva argumentelor care susţin că „ceea ce trăim astăzi este ceva firesc, parte a unui proces natural de variabilitate a climei”, afirmă Marcott.

Marcott şi ceilalţi cercetători care au realizat acest studiu au analizat numeroase surse, de la dovezile colectate în inelele copacilor, fosile şi alte cercetări asupra temperaturilor realizate de alţi oameni de ştiinţă. 

„Ştiam deja că, la nivel global, Pământul este astăzi mai cald decât a fost în ultimii 2000 de ani. Acum studiul nostru arată că Terra este, de fapt, mai călduroasă decât a fost în cea mai mare parte a ultimilor 11.300 de ani. Acest lucru este foarte interesant, căci Holocenul se întinde de-a lungul întregii civilizaţii umane”, a comentat Marcott.

„Dacă ne uităm la perioada cuprinsă între 1900 şi 2000, observăm că pornim de la partea friguroasă a spectrului şi ajungem în cea călduroasă, viteza cu care este realizată această tranziţie fiind fără precedent. Ar trebui ca temperatura să scadă, dar nu se întâmplă acest lucru”, explică cercetătorul.

„Climatul Pământului este complex şi răspunde la mulţi factori. În ultima sută de ani, însă, creşterea cantităţii de CO2 din atmosferă ca rezultat al activităţilor umane a fost extraordinară. Este singura variabilă care poate explica creşterea bruscă şi rapidă a temperaturilor globale”, concluzionează cercetătorul.

Conform modelelor climatice evaluate de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), temperaturile ce vor fi înregistrate în 2100 vor depăşi cele mai mari temperaturi înregistrate în ultimii 11.300 de ani.

Surse: Bloomberg, Phys.org, Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase