Home » D:News » De ce este muştarul galben?

De ce este muştarul galben?

De ce este muştarul galben?
Publicat: 15.03.2013
Avem tendinţa să credem că muştarul este galben din cauza seminţelor din care este făcut. În realitatea însă, lucrurile nu stau aşa. Mai exact, seminţele de muştar au o culare gri-maronie. Culoarea galbenă a alimentului este dată de un portaltoi al unei plante numite curcuma. Însă istoria muştarului este mult mai lungă şi mai complicată de atât.

Curcuma este originară din pădurile tropicale din Asia de Sud şi de secole ea este utilizată drept colorant alimentar. Planta curcuma este culeasă anual pentru rizomul ei. Acesta este fiert, uscat şi măcinat până ia forma unei pudre. Pentru a obţine tradiţionalul muştar galben, pudra de curcuma se amestecă cu pudra obţinută din seminţele de muştar, oţet, apă şi sare.

De asemenea, curcuma este un ingredient tradiţional folosit în multe feluri de mâncare indiene, oferindu-le alimentelor un gust uşor amar. Dar nu doar pudra din rizomul de curcuma este utilizată în industria alimentară, ci întreaga plantă poate face parte din mâncare. Graţie gustului lor înţepător şi frunzele plantei sunt utilizate în multe reţete indoneziene. 

Mai mult, încă de acum multe generaţii, oamenii din regiune au descoperit că planta are şi multe calităţi medicinale. În mod tradiţional, curcuma a fost utilizată în tratamentul antiinflamator, antiseptic şi împotriva leziunilor hepatice. De fapt, Societatea Americană împotriva Cancerului a declarat că ingredientul activ din curcuma, curcuminul, este un atioxidant care, în studii de laborator, s-a dovedit capabil să distrugă celule canceroase. Mai mult, cercetările realizate pe animale au scos la iveală faptul că acest ingredient reduce dezvoltarea a mai multor forme de celule canceroase şi tumori. 

În ceea ce priveşte istoria muştarului, primii creatori ai acestui aliment au fost romanii. Ei combinau seminţele cu suc de struguri nefermentat pentru a crea ceea ce ei numeau „ mustum ardens” (sucul care arde). Popularitatea muştarului a crescut în Roma şi în teritoriile cucerite de romani. 

În regiunea franceză Burgundia, într-un mic orăşel numit Djon nu numai că muştarul a devenit popular, dar locuitorii de aici au creat propria lor varietate de astfel de topping-uri, înlocuind sucul de struguri nefermentat cu oţetul. Din acea perioadă până în zilele nostre, Dijon este cunoscut drept capitala muştarului. 

Muştarul galben, însă, nu a fost creat până în secolul XX. În 1884, doi fraţi numiţi Robert şi George French au adus o moară în Rochester, New York, după ce moara anterioară arsese într-un incendiu. După moartea lui Robert, un al treilea frate, pe numele său Francis a venit să ajute familia să dezvolta afacerea. Aşa se face că în 1904, George a început să experimenteze cu „muştarul cremos pentru salată” şi a decis să adauge curcumă la reţeta tradiţională a muştarului pentru ai da un aspect mai atrăgător. În final, muştarul galben şi-a făcut premiera la târgul din 1904, St. Louis World’s Fair, fiind prezentat ca un condiment potrivit pentru hot dog. 

Sursa: Today I Found Out

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la Bucureşti”
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția