Home » D:News » De ce este muştarul galben?

De ce este muştarul galben?

De ce este muştarul galben?
Publicat: 15.03.2013
Avem tendinţa să credem că muştarul este galben din cauza seminţelor din care este făcut. În realitatea însă, lucrurile nu stau aşa. Mai exact, seminţele de muştar au o culare gri-maronie. Culoarea galbenă a alimentului este dată de un portaltoi al unei plante numite curcuma. Însă istoria muştarului este mult mai lungă şi mai complicată de atât.

Curcuma este originară din pădurile tropicale din Asia de Sud şi de secole ea este utilizată drept colorant alimentar. Planta curcuma este culeasă anual pentru rizomul ei. Acesta este fiert, uscat şi măcinat până ia forma unei pudre. Pentru a obţine tradiţionalul muştar galben, pudra de curcuma se amestecă cu pudra obţinută din seminţele de muştar, oţet, apă şi sare.

De asemenea, curcuma este un ingredient tradiţional folosit în multe feluri de mâncare indiene, oferindu-le alimentelor un gust uşor amar. Dar nu doar pudra din rizomul de curcuma este utilizată în industria alimentară, ci întreaga plantă poate face parte din mâncare. Graţie gustului lor înţepător şi frunzele plantei sunt utilizate în multe reţete indoneziene. 

Mai mult, încă de acum multe generaţii, oamenii din regiune au descoperit că planta are şi multe calităţi medicinale. În mod tradiţional, curcuma a fost utilizată în tratamentul antiinflamator, antiseptic şi împotriva leziunilor hepatice. De fapt, Societatea Americană împotriva Cancerului a declarat că ingredientul activ din curcuma, curcuminul, este un atioxidant care, în studii de laborator, s-a dovedit capabil să distrugă celule canceroase. Mai mult, cercetările realizate pe animale au scos la iveală faptul că acest ingredient reduce dezvoltarea a mai multor forme de celule canceroase şi tumori. 

În ceea ce priveşte istoria muştarului, primii creatori ai acestui aliment au fost romanii. Ei combinau seminţele cu suc de struguri nefermentat pentru a crea ceea ce ei numeau „ mustum ardens” (sucul care arde). Popularitatea muştarului a crescut în Roma şi în teritoriile cucerite de romani. 

În regiunea franceză Burgundia, într-un mic orăşel numit Djon nu numai că muştarul a devenit popular, dar locuitorii de aici au creat propria lor varietate de astfel de topping-uri, înlocuind sucul de struguri nefermentat cu oţetul. Din acea perioadă până în zilele nostre, Dijon este cunoscut drept capitala muştarului. 

Muştarul galben, însă, nu a fost creat până în secolul XX. În 1884, doi fraţi numiţi Robert şi George French au adus o moară în Rochester, New York, după ce moara anterioară arsese într-un incendiu. După moartea lui Robert, un al treilea frate, pe numele său Francis a venit să ajute familia să dezvolta afacerea. Aşa se face că în 1904, George a început să experimenteze cu „muştarul cremos pentru salată” şi a decis să adauge curcumă la reţeta tradiţională a muştarului pentru ai da un aspect mai atrăgător. În final, muştarul galben şi-a făcut premiera la târgul din 1904, St. Louis World’s Fair, fiind prezentat ca un condiment potrivit pentru hot dog. 

Sursa: Today I Found Out

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum îți ceri scuze corect: greșelile de evitat și pașii care chiar contează
Cum îți ceri scuze corect: greșelile de evitat și pașii care chiar contează
Epava unei nave portugheze, capturată de pirați acum 300 de ani, a fost descoperită lângă Madagascar
Epava unei nave portugheze, capturată de pirați acum 300 de ani, a fost descoperită lângă Madagascar
O „piele” nouă permite roboților să simtă de la atingeri, până la răni adânci
O „piele” nouă permite roboților să simtă de la atingeri, până la răni adânci
Cercetătorii chinezi au găsit „un comutator genetic” pentru regenerarea de organe
Cercetătorii chinezi au găsit „un comutator genetic” pentru regenerarea de organe
O „bulă” de apă rece sfidează încălzirea oceanelor. Care este explicația?
O „bulă” de apă rece sfidează încălzirea oceanelor. Care este explicația?
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie misterele unei civilizații enigmatice
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie misterele unei civilizații enigmatice
Condamnați la moarte, dar nevinovați. Ce se întâmplă atunci când justiția greșește fatal
Condamnați la moarte, dar nevinovați. Ce se întâmplă atunci când justiția greșește fatal
Louis Pasteur și vaccinul său împotriva rabiei – 140 de ani de la triumful științei și al compasiunii
Louis Pasteur și vaccinul său împotriva rabiei – 140 de ani de la triumful științei și al compasiunii
Cât de importantă este durerea în timpul exercițiilor fizice
Cât de importantă este durerea în timpul exercițiilor fizice
Gen. Emil Străinu dezvăluie secretele Zonei 51 / Joi, 10 iulie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
Gen. Emil Străinu dezvăluie secretele Zonei 51 / Joi, 10 iulie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
Ce se știe despre Zona 51: teoria conspirației sau ceva mai mult?
Ce se știe despre Zona 51: teoria conspirației sau ceva mai mult?
Este adevărat că toți suntem, de fapt, intoleranți la lactoză?
Este adevărat că toți suntem, de fapt, intoleranți la lactoză?
Test de cultură generală. Ce animal poate fi văzut pe Lună?
Test de cultură generală. Ce animal poate fi văzut pe Lună?
Avem sau nu liber arbitru? Un mister de sute de ani, mai aproape de rezolvare
Avem sau nu liber arbitru? Un mister de sute de ani, mai aproape de rezolvare
Somnul neregulat accelerează îmbătrânirea mușchilor și reduce forța fizică
Somnul neregulat accelerează îmbătrânirea mușchilor și reduce forța fizică
Creatorul Twitter a lansat o aplicație de mesagerie care funcționează fără internet
Creatorul Twitter a lansat o aplicație de mesagerie care funcționează fără internet
Cercetătorii din Canada au găsit sursa reacțiilor la gluten în organism
Cercetătorii din Canada au găsit sursa reacțiilor la gluten în organism
Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice
Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice