Home » D:News » Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite
Publicat: 27.03.2013
Un mic dejun bogat în proteine ajută la controlarea apetitului de-a lungul zilei, confirmă un nou studiu. Prin urmare, iată un motiv bun pentru care merită să ne începem ziua cu iaurt, ouă sau nuci.

Tinerii au tendinţa să „sară” peste masa de dimineaţă, însă de-a lungul timpului mai multe cercetări au observat o corelaţie între renunţarea la mic dejun şi obezitate. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au realizat un studiu în care au urmărit efectele pe care le are micul dejun bogat în proteine asupra apetitului zilnic în rândul a 20 de adolescente supraponderale sau obeze, care avea tendinţa de a renunţa la masa de dimineaţă. 

În studiu, fetele, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au urmat, timp de 6 zile, unul dintre cele trei regimuri: unul cu un mic dejun bogat în proteine care presupunea consumul unei mese de 320 de calorii provenite din ouă, carne de vită, cu 35 de grame de proteine, un altul cu un aport mediu de proteine în care se consumau tot 350 de calorii dar masa consta în cereale, cu 13 grame de proteine şi un al treilea regim care nu presupunea consumul de alimente la micul dejun. 

În cea de-a şaptea zi, toate participantele au urmat un program de testare de 10 ore în care au completat chestionare privind apetitul,  le-a fost prelevat sânge pentru analize şi le-a fost scanat creierul cu tehnici de imagistică funcţională pentru a li se observa răspunsul la stimulii alimentari înainte de cină. 

Rezultatele au arătat că participanţii care consumaseră micul dejun se simţeau mai puţin înfometaţi la sfârşitul săptămânii, comparativ cu cei care renunţaseră la el. De asemenea, în cazul lor s-a observat o activare mai redusă a zonelor din creier cunoscute pentru controlul motivaţiei alimentare. 

Mai mult, cei care au consumat un mic dejun bogat în cereale se simţeau mai sătui decât cei care avuseseră un aport normal de proteine în timpul mesei de dimineaţă. Doar aportul ridicat de proteine a dus la o reducere a nivelurilor de hormon grelină, care are rol de a stimula foamea, la o creştere a nivelului de hormon PYY, care promovează saţietatea şi la o reducere a consumului de alimente bogate în grăsimi seara. 

„Consumul unui mic dejun bogat în proteine stopează impulsul de a mânca spre sfârşitul zilei, atunci când oamenii au şanse mai mari de a consuma alimente bogate în grăsimi sau zahăr. Acest studiu sugerează că micul dejun bogat în proteine ar putea fi o potenţială strategie de prevenire a consumului excesiv de alimente şi de îmbunătăţire a calităţii regimului alimentar”, a declarat coordonatorul studiului, Heather Ledy. 

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Avertisment: Rețeaua subterană care susține viața pe Pământ are nevoie urgentă de conservare
Avertisment: Rețeaua subterană care susține viața pe Pământ are nevoie urgentă de conservare
Dieta neobișnuită a neanderthalienilor. De unde și-o procurau?
Dieta neobișnuită a neanderthalienilor. De unde și-o procurau?
Studii: Multe teste medicale folosite acasă sunt neadecvate și impun reglementare strictă
Studii: Multe teste medicale folosite acasă sunt neadecvate și impun reglementare strictă
Mersul pe jos, aliatul împotriva bolilor grave. Câți pași trebuie să facem pe zi?
Mersul pe jos, aliatul împotriva bolilor grave. Câți pași trebuie să facem pe zi?
Schimbările climatice duc la apariția unor noi anotimpuri, spun cercetătorii
Schimbările climatice duc la apariția unor noi anotimpuri, spun cercetătorii
Ce au descoperit cercetătorii în cel mai lung sistem de peșteri din lume?
Ce au descoperit cercetătorii în cel mai lung sistem de peșteri din lume?
O întreagă țară trebuie evacuată din cauza schimbărilor climatice
O întreagă țară trebuie evacuată din cauza schimbărilor climatice
Oamenii de știință au creat fibră de carbon pentru aeronave folosind alge
Oamenii de știință au creat fibră de carbon pentru aeronave folosind alge
Oamenii de știință folosesc praful cosmic pentru a reconstrui istoria atmosferică a Pământului
Oamenii de știință folosesc praful cosmic pentru a reconstrui istoria atmosferică a Pământului
La ce să te gândești ca să rămâi motivat? Cercetătorii au găsit răspunsul
La ce să te gândești ca să rămâi motivat? Cercetătorii au găsit răspunsul
Test de cultură generală. Din ce este făcută Statuia Libertății?
Test de cultură generală. Din ce este făcută Statuia Libertății?
O veche dispută între Albert Einstein și Niels Bohr, în sfârșit rezolvată. Cine a greșit?
O veche dispută între Albert Einstein și Niels Bohr, în sfârșit rezolvată. Cine a greșit?
Un vulcan a erupt în Orientul Îndepărtat Rus în urma cutremurului de 8,8
Un vulcan a erupt în Orientul Îndepărtat Rus în urma cutremurului de 8,8
În urmă cu 18 ani se stingea din viaţă fondatorul letrismului
În urmă cu 18 ani se stingea din viaţă fondatorul letrismului
2,5 miliarde de oameni din lume primesc alerte seismice prin sistemul de avertizare de la Google
2,5 miliarde de oameni din lume primesc alerte seismice prin sistemul de avertizare de la Google
Mark Zuckerberg vrea ca fiecare persoană să aibă propriul asistent cu „superinteligență artificială”
Mark Zuckerberg vrea ca fiecare persoană să aibă propriul asistent cu „superinteligență artificială”
Invazie de tarantule în mai multe state americane
Invazie de tarantule în mai multe state americane
Explozie de tulburări digestive după pandemie. Ce au observat cercetătorii?
Explozie de tulburări digestive după pandemie. Ce au observat cercetătorii?