Home » D:News » Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite
Publicat: 27.03.2013
Un mic dejun bogat în proteine ajută la controlarea apetitului de-a lungul zilei, confirmă un nou studiu. Prin urmare, iată un motiv bun pentru care merită să ne începem ziua cu iaurt, ouă sau nuci.

Tinerii au tendinţa să „sară” peste masa de dimineaţă, însă de-a lungul timpului mai multe cercetări au observat o corelaţie între renunţarea la mic dejun şi obezitate. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au realizat un studiu în care au urmărit efectele pe care le are micul dejun bogat în proteine asupra apetitului zilnic în rândul a 20 de adolescente supraponderale sau obeze, care avea tendinţa de a renunţa la masa de dimineaţă. 

În studiu, fetele, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au urmat, timp de 6 zile, unul dintre cele trei regimuri: unul cu un mic dejun bogat în proteine care presupunea consumul unei mese de 320 de calorii provenite din ouă, carne de vită, cu 35 de grame de proteine, un altul cu un aport mediu de proteine în care se consumau tot 350 de calorii dar masa consta în cereale, cu 13 grame de proteine şi un al treilea regim care nu presupunea consumul de alimente la micul dejun. 

În cea de-a şaptea zi, toate participantele au urmat un program de testare de 10 ore în care au completat chestionare privind apetitul,  le-a fost prelevat sânge pentru analize şi le-a fost scanat creierul cu tehnici de imagistică funcţională pentru a li se observa răspunsul la stimulii alimentari înainte de cină. 

Rezultatele au arătat că participanţii care consumaseră micul dejun se simţeau mai puţin înfometaţi la sfârşitul săptămânii, comparativ cu cei care renunţaseră la el. De asemenea, în cazul lor s-a observat o activare mai redusă a zonelor din creier cunoscute pentru controlul motivaţiei alimentare. 

Mai mult, cei care au consumat un mic dejun bogat în cereale se simţeau mai sătui decât cei care avuseseră un aport normal de proteine în timpul mesei de dimineaţă. Doar aportul ridicat de proteine a dus la o reducere a nivelurilor de hormon grelină, care are rol de a stimula foamea, la o creştere a nivelului de hormon PYY, care promovează saţietatea şi la o reducere a consumului de alimente bogate în grăsimi seara. 

„Consumul unui mic dejun bogat în proteine stopează impulsul de a mânca spre sfârşitul zilei, atunci când oamenii au şanse mai mari de a consuma alimente bogate în grăsimi sau zahăr. Acest studiu sugerează că micul dejun bogat în proteine ar putea fi o potenţială strategie de prevenire a consumului excesiv de alimente şi de îmbunătăţire a calităţii regimului alimentar”, a declarat coordonatorul studiului, Heather Ledy. 

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal