Home » D:News » Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite

Publicat: 27.03.2013
Micul dejun bogat în proteine aduce beneficii nebănuite
Un mic dejun bogat în proteine ajută la controlarea apetitului de-a lungul zilei, confirmă un nou studiu. Prin urmare, iată un motiv bun pentru care merită să ne începem ziua cu iaurt, ouă sau nuci.

Tinerii au tendinţa să „sară” peste masa de dimineaţă, însă de-a lungul timpului mai multe cercetări au observat o corelaţie între renunţarea la mic dejun şi obezitate. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Missouri au realizat un studiu în care au urmărit efectele pe care le are micul dejun bogat în proteine asupra apetitului zilnic în rândul a 20 de adolescente supraponderale sau obeze, care avea tendinţa de a renunţa la masa de dimineaţă. 

În studiu, fetele, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au urmat, timp de 6 zile, unul dintre cele trei regimuri: unul cu un mic dejun bogat în proteine care presupunea consumul unei mese de 320 de calorii provenite din ouă, carne de vită, cu 35 de grame de proteine, un altul cu un aport mediu de proteine în care se consumau tot 350 de calorii dar masa consta în cereale, cu 13 grame de proteine şi un al treilea regim care nu presupunea consumul de alimente la micul dejun. 

În cea de-a şaptea zi, toate participantele au urmat un program de testare de 10 ore în care au completat chestionare privind apetitul,  le-a fost prelevat sânge pentru analize şi le-a fost scanat creierul cu tehnici de imagistică funcţională pentru a li se observa răspunsul la stimulii alimentari înainte de cină. 

Rezultatele au arătat că participanţii care consumaseră micul dejun se simţeau mai puţin înfometaţi la sfârşitul săptămânii, comparativ cu cei care renunţaseră la el. De asemenea, în cazul lor s-a observat o activare mai redusă a zonelor din creier cunoscute pentru controlul motivaţiei alimentare. 

Mai mult, cei care au consumat un mic dejun bogat în cereale se simţeau mai sătui decât cei care avuseseră un aport normal de proteine în timpul mesei de dimineaţă. Doar aportul ridicat de proteine a dus la o reducere a nivelurilor de hormon grelină, care are rol de a stimula foamea, la o creştere a nivelului de hormon PYY, care promovează saţietatea şi la o reducere a consumului de alimente bogate în grăsimi seara. 

„Consumul unui mic dejun bogat în proteine stopează impulsul de a mânca spre sfârşitul zilei, atunci când oamenii au şanse mai mari de a consuma alimente bogate în grăsimi sau zahăr. Acest studiu sugerează că micul dejun bogat în proteine ar putea fi o potenţială strategie de prevenire a consumului excesiv de alimente şi de îmbunătăţire a calităţii regimului alimentar”, a declarat coordonatorul studiului, Heather Ledy. 

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase