Home » D:News » Cercetătorii au descoperit de ce ne simţim mai bine când refuzăm să ne cerem scuze

Cercetătorii au descoperit de ce ne simţim mai bine când refuzăm să ne cerem scuze

Cercetătorii au descoperit de ce ne simţim mai bine când refuzăm să ne cerem scuze
Publicat: 01.04.2013
A greşi e omeneşte, spune un vechi proverb. La fel de omeneşte este şi refuzul de a ne cere scuze pentru aceste greşeli.

Cu toţii cunoaştem oameni care au comis o greşeală şi care refuză să admită acest lucru şi să-şi ceară scuze.

De la începutul timpurilor, părinţii şi profesorii explică tinerilor că este bine să-şi asume greşelile şi să-şi ceară scuze, iar studiile psihologilor au subliniat de-a lungul timpului valoarea psihologică a scuzelor. Recent, însă, psihologii au început să studieze şi motivele pentru care oamenii refuză să-şi cearcă scuze. Specialiştii s-au gândit că un fenomen atât de răspândit precum refuzul de a ne cere scuze când greşim trebuie să aibă un beneficiu psihologic la rândul său.

De curând, cercetătorii Tyler G. Okimoto, Michael Wenzel şi Kyli Hedrick au publicat un studiu în care detaliază ce se întâmplă în mintea persoanelor care refuză să-şi cearcă scuze. Oamenii de ştiinţă au descoperit că părinţii care spun copiilor că atunci când îţi ceri scuze te vei simţi mai bine spun adevărul, dar nu adevărul complet.

„Am descoperit că, într-adevăr, după ce îşi cer scuze oamenii se simt mai bine. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că şi persoanele care refuză să-şi cearcă scuze se simt mai bine ulterior, iar uneori se simt chiar mai bine decât dacă ar fi acceptat să-şi ceară scuze”, spune Okimoto.

Cercetătorii au intervievat 228 de americani şi le-au solicitat să-şi amintească un moment în care au comis o greşeală. Majoritatea şi-au amintit incidente minore, însă unii au rememorat probleme mai serioase, inclusiv infracţiuni precum furtul.

Apoi, cercetătorii i-au întrebat pe voluntari dacă şi-au cerut scuze sau dacă au decis să nu-şi ceară scuze, chiar dacă ştiau că au greşit. De asemenea, oamenii de ştiinţă au împărţit voluntarii aleatoriu în două grupuri şi au cerut persoanelor dintr-un grup să compună un email în care îşi cer scuze pentru acţiunile lor, iar celor din cel de-al doilea grup să compună un email în care să refuze să-şi ceară scuze.

În ambele cazuri, a explicat Okimoto, refuzul de a-şi cere scuze a produs beneficii psihologice, ceea ce explică de ce oamenilor le este de multe ori greu să-şi ceară scuze.

„Atunci când refuzi să-ţi ceri scuze, te face să te simţi mai puternic. Această putere şi acest sentiment de control par să genereze un sentiment de stimă de sine mai mare”, explică psihologul.

În mod ironic, spune Okimoto, persoanele care au refuzat să-şi ceară scuze ajung să aibă o percepţie mai bună despre propria integritate.

Cercetătorii spun că cercetarea oferă un indiciu preţios asupra celui mai eficient mod în care putem convinge pe cineva să-şi cearcă scuze. În mod normal, mai ales când este vorba de copii, lumea încearcă să-i forţeze pe cei care au greşit să-şi ceară scuze. Cercetătorul spune că această metodă este ineficientă: dacă oamenii nu vor să-şi ceară scuze deoarece şi-ar simţi stima de sine ameninţată, forţarea lor nu are cum să ajute.

În schimb, susţinerea şi iubirea ar putea contracara sentimentul de ameninţare evocat de o scuză.

Aşadar, data viitoare când copilul sau partenerul dumneavoastră comite o greşeală, o îmbrăţişare ar putea reprezenta secretul care va duce la obţinerea scuzelor mult-dorite.

Sursa: NPR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase