Home » D:News » Descoperire incredibilă: apele fluviului Rio Negro ascund peştele „invizibil”

Descoperire incredibilă: apele fluviului Rio Negro ascund peştele „invizibil”

Publicat: 05.04.2013
O echipă compusă din cercetători britanici şi brazilieni a descoperit o nouă specie de peşti despre care susţin că este membra unui nou gen. Descoperirea a fost făcută în fluviul Rio Negro, cel mai mare afluent al Amazonului.

Descoperirea este cu atât mai uimitoare cu câte este vorba despre un peşte cu o lungime mai mică de 2 centimetri şi cu un corp transparent. Cu toate că mare parte din corp este transparent, capul şi burta peştelui botezat Cyanogaster noctivaga îi sunt colorate în nuanţe de albastru neon şi portocaliu. Mai mult, odată ce peştii mor, aceste culori „ţipătoare” se transformă rapid într-o nuanţă de alb lăptos. În plus, pentru că peştii nu sunt de găsit decât noaptea, surprinderea lor nu a fost tocmai uşoară în aceste condiţii. 

„Am pregătit un aparat de fotografiat amplasat într-un acvariu de pe mal, special pentru a putea fotografia în cel mai scurt timp posibil aceşti peşti. Apoi, împreună cu colegul meu  George [Mattox] am tras plasa mai aproape de mal şi am folosit o momeală pentru a-i atrage şi transfera în acvariu fără a-i scoate din apă”, Ralf Britz de la Natural History Museum, din London.

Cercetătorii susţin că C. noctivaga merită să aibă un gen propriu datorită dentiţiei. În ciuda faptului că sunt atât de mici, ei prezintă două rânduri de dinţi la nivelul maxilarului superior. Partea exterioară este alcătuită dintr-un singur dinte conic (subliniat în imagine de linia punctată), iar alţi patru dinţi mai mari se află în interior. 

Maxilarul superior al unui exemplar de C. noctivaga, vopsit roz pentru o mai bună observare

„Toţi ceilalţi membrii au subfamiliei Stevardiinae şi mare parte dintre membrii familiei Characidae au număr diferit de dinţi, dar şi o aşezare diferită a lor. Acest lucru ne ajută să demonstrăm că micul nostru «burtă-albastră», este diferit de toţi ceilalţi, fiind un gen nou„, a mai explicat Britz. 

Sursa: Motherboard

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase