Home » D:News » Reuşita care ne va schimba viaţa: baterii de 30 de ori mai puternice, ce se încarcă de 1.000 de ori mai repede!

Reuşita care ne va schimba viaţa: baterii de 30 de ori mai puternice, ce se încarcă de 1.000 de ori mai repede!

Publicat: 18.04.2013
Tehnologia bateriilor s-a îmbunătăţit în ultimul deceniu, însă acum oamenii de ştiinţă anunţă că au făcut un salt uriaş în domeniul stocării energiei, reuşind să conceapă baterii litiu-ion care pot stoca de 30 de ori mai multă energie şi care au capacitatea de a se încărca de 1.000 de ori mai repede „decât tehnologiile concurente”.

Această reuşită are potenţialul de a schimba lumea – creatorii săi anunţă că este „o metodă complet nouă de a privi bateriile”. Echipa de cercetători de la University of Illinois at Urbana-Champaign ce este coordonată de profesorul William King a detaliat reuşita tehnologică în cel mai recent număr al publicaţiei Nature Communications.

King afirmă că tehnologia bateriilor „a rămas în urma tehnologiilor pe care le alimentează”. Cercetătorul anunţă că microtehnologia concepută de echipa sa „va schimba complet acest lucru: acum, sursa de energie este la fel de sofisticată tehnologic”.

Bateriile concepute de cercetătorii din echipa sa sunt atât de puternice, anunţă King, încât vom putea folosi bateria din telefonul mobil pentru a reporni acumulatorul unui automobil.

Cum au reuşit oamenii de ştiinţă să obţină acest progres aparent miraculos? Secretul constă în miniaturizarea extremă a elementelor convenţionale ce compun o baterie tradiţională – anodul şi catodul. Asamblându-le într-o microstructură 3D, cercetătorii au reuşit să conceapă „o cale nouă de a integra aceste două componentă la o microscară pentru a produce o baterie completă cu performanţe superioare”.

Acum, cercetătorii lucrează pentru a face această tehnologie suficient de ieftină pentru a putea fi folosită în telefoanele mobile şi în alte gadgeturi electronice. Dimensiunile extrem de reduse ale bateriilor concepute de cercetători permit realizarea unor dispozitive electronice extrem de subţiri: „imaginaţivă un telefon mobil subţire cât un card de credit ce poate fi încărcat în mai puţin de o secundă”, anunţă cercetătorii în comunicatul de presă ce dezvăluie reuşita.

King estimează că tehnologia ar putea ajunge în mâinile publicului „în aproximativ 1-2 ani”. „Am trecut deja de etapa demonstraţiilor de laborator, iar acum lucrăm alături de integratorii de sistem”, concluzionează King.

Surse: University of IllinoisMashable

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase