Home » D:News » Podoaba capilară poate spune dacă rişti să suferi de boli de inimă

Podoaba capilară poate spune dacă rişti să suferi de boli de inimă

Publicat: 18.04.2013
Podoaba capilară poate spune dacă rişti să suferi de boli de inimă
Analiza şuviţelor de păr ar putea da rezultate mai bune decât analizele de sânge atunci când vine vorba de aflarea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă au explicat că părul conţine informaţii valoroase legate de nivelul de stres, motiv pentru care el poate fi utilizat pentru determinarea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. Spre deosebire de testele de sânge, care pot determina doar nivelul pe care îl are hormonul de stres într-un anumit moment, analiza podoabei capilare poate releva tendinţele pe care le-a avut nivelul de cortizol de-a lungul a mai multe luni.  

Potrivit specialiştilor, analizarea firelor de păr le permite medicilor să cunoască mai bine variabilitatea nivelului de cortizol, cu scopul de a determina riscul de dezvoltare a bolilor de inimă. 

Astfel, în studiu s-a constatat că oamenii în vârstă care au avut niveluri ridicate de cortizol pe o perioadă lungă de timp, aveau mult mai multe şanse de a dezvolta boli cardiovasculare.

„La fel ca în cazul tensiunii arteriale ridicate sau al grăsimii abdominale, nivelul crescut de cortizol reprezintă un semnal important care demonstrează că individul prezintă un risc de apariţie a bolilor cardiovasculare”, a declarat dr. Laura Manenschijn de la Erasmus MC, din Rotterdam. 

„Pentru că părul din cap deţin informaţii referitoare la modul în care se schimbă nivelurile de cortizol, analiza părului reprezintă un instrument mai bun de evaluare a acestui risc”, a mai adăugat aceasta. 

La studiu au luat parte 283 de persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani. Analizându-le nivelul de cortizol pe baza firelor de păr, cercetătorii au putut să măsoare variaţiile înregistrate de cortizol în ultimele 3 luni. Astfel, specialiştii au descoperit că în cazul indivizilor care avuseseră un nivel mai crescut de cortizol în ultimele luni, probabilitatea ca ei să fi suferit de diabet, boli coronariene, accident vascular cerebral sau boală arterială periferică, era mult mai mare.

Acum, cercetătorii susţin că va fi nevoie de mai multe studii pentru a confirma rolul  măsurării cortizolului pe termen lung în prezicerea bolilor cardiovasculare. 

Sursa: Counsel & heal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase