Home » D:News » De ce s-ar putea să fii mai norocos dacă „îţi laşi norocul în farfurie”?

De ce s-ar putea să fii mai norocos dacă „îţi laşi norocul în farfurie”?

Publicat: 24.04.2013
De ce s-ar putea să fii mai norocos dacă „îţi laşi norocul în farfurie”?
Mulţi părinţi îşi îndrumă copii să mănânce „tot din farfurie” chiar şi atunci când este vorba de copii supraponderali aflaţi în pragul adolescenţei.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota  au descoperit că două trăim dintre părinţi îţi încurajează adolescenţii să mănânce toată mâncarea din  farfurie. Studiul a scos la iveală că părinţii au tendinţa de a controla comportamentul adolescenţilor legat de mâncare, unii cerându-le copiilor să termine tot din farfurie şi alţii îndrumându-i să mănânce mai puţin. 

Deloc surprinzător, s-a observat că impunerea unui comportament restrictiv avea loc în familii unde copiii erau supraponderali sau obezi, în timp ce copiii care nu aveau probleme legate de greutate erau îndemnaţi de părinţi să nu lase nimic în farfurie. 

„Am fost surprinsă de comportamentul unora dintre părinţi care le cereau copiilor să mănânce tot din farfurie. Era altceva în anii `50 când copiii erau puşi să termine tot din farfurii. De atunci, porţiile au devenit mai mari şi dacă îţi încurajezi copiii să se bazeze pe indicatorii din mediu şi să mănânce cât şi când li se oferă, atunci ei îşi vor pierde capacitatea de a se baza pe indiciile interne care le spun dacă le este sau nu foame”, a explicat coordonatoarea studiului, Katie Loth. 

Rezultatele studiului au arătat că majoritatea copiilor care erau îndemnaţi să mănânce tot din farfurie nu aveau probleme legate de greutate, însă sfatul părinţilor le-a rămas întipărit în memorie, având un impact negativ asupra lor ceva mai târziu în viaţă şi predispunându-i la obezitate. 

În acelaşi studiu s-a observat şi că taţii sunt cei care, de obicei, pun presiune pe copii să mănânce mai mult decât simt nevoia şi că cel mai adesea părinţii îşi sfătuiesc mai mult băieţii să termine tot din farfurie

Autorii studiului sunt de părere că există moduri mai bune prin care ar putea fi modelat comportamentul copilului legat de alimentaţie. „Copiii mănâncă cum mănâncă părinţii. Aceştia din urmă ar trebui să modeleze controlul porţiilor şi alegerile bune. Întreaga familie trebuie să participe la luarea deciziilor când vine vorba de stabilirea porţiilor de alimente. Părinţii sunt cei care decid ce fel de mâncare pun pe masă şi din moment ce îi dai copilului mâncare sănătoasă, el ar trebui să aibă libertatea de a alege cât să mănânce”, a încheiat Loth.

Surse: Counsel&Heal, U.S. News

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase