Home » D:News » Care este cel mai simplu mod în care îţi poţi îmbunătăţi memoria?

Care este cel mai simplu mod în care îţi poţi îmbunătăţi memoria?

Publicat: 27.04.2013
Care este cel mai simplu mod în care îţi poţi îmbunătăţi memoria?
Dacă te afli la un examen şi te străduieşti din răsputeri să îţi aduci aminte o formulă sau o teorie pe care ai întâlnit-o într-un curs, atunci poate că ar trebui să strângi pumnul mâinii stângi.

Un nou studiu publicat recent indică faptul că atunci când strângem mâna dreaptă sub formă de pumn formăm mai uşor amintiri pe care ni le puteam aduce aminte mai bine dacă strângem pumnul mâinii stângi. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu realizat de profesorul Ruth Propper de la Montclair State University.

Propper a fost intrigată de modul în care mişcările corpului influenţează modul în care funcţionează creierul. În timp ce majoritatea oamenilor realizează că modul în care acţionează corpul este determinat de creier (de exemplu atunci când creierul îi „spune” braţului că ceva îl gâdilă), nu există multe detalii legate de modul în care corpul acţionează asupra creierului. 

Cercetări anterioare au sugerat că încleştarea mâinilor poate evoca emoţii. De exemplu, atunci când oamenii formează pumnul drept, partea stângă a creierului devine mai activă, cauzând emoţii de apropiere (care încurajează apropierea de stimulii care au declanşat emoţiile), precum fericirea sau entuziasmul. Prin formarea pumnului stâng, partea dreaptă a creierului devine mai activă, determinând apariţia emoţiilor de depărtare (care încurajează depărtarea de stimulii care au declanşat emoţiile), precum frica sau anxietatea. 

Propper a considerat că dacă strângerea pumnilor influenţează emoţiile, atunci această acţiunea ar putea avea şi alte acţiuni  asupra creierului. 

Pentru a observa modul în care încleştarea mâinilor influenţează memoria, cercetătoarea a rugat 51 de subiecţi dreptaci să memoreze 72 de cuvinte. Participanţii au fost împărţiţi în mai multe grupuri: unul în care subiecţii au fost puşi, pentru 90 de secunde, să ţină mâna dreaptă sub formă de pumn înainte de a primi lista de cuvinte şi apoi să strângă iar pumnul drept înainte de a reda cuvintele învăţate, un altul în care participanţii au făcut acelaşi experiment, dar cu mâna stângă, unul în care subiecţii nu şi-au strâns pumnii deloc, unul în care voluntarii au strâns mâna stângă înainte de memorare şi mâna dreaptă după memorare şi un al patrulea grup în care indivizii au ţinut pumnul stâng dreaptă înainte de memorare şi apoi au format pumnul stâng după memorare. 

Astfel, cercetătoarea a descoperit că cea mai bună combinaţie pentru îmbunătăţirea memoriei a fost atunci când participanţii au încleştat mâna dreaptă înainte de memorare şi apoi au format pumnul stâng pentru a-şi aduce aminte mai bine cuvintele învăţate. 

Sursa: NBC New

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase