Prima pagină D:News

Top 50 cele mai bune restaurante din lume: El Celler de Can Roca, din Girona, urcă pe primul loc

Florin Badescu | 04.30.2013 | ● Vizualizări: 2484
Joan Roca, Jordi Roca şi Josep Roca, cei trei fraţi care conduc El Celler de Can Roca Girona     fraţii Roca + zoom
Galerie foto (8)

Restaurantul spaniol El Celler de Can Roca din oraşul Girona, deţinut de cei trei fraţi Roca, a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume într-un top care include 50 de stabilimente de lux alcătuit de revista britanică Restaurant.

După ce a petrecut doi ani pe locul al doilea în acest top, El Celler de Can Roca a făcut schimb de locuri cu restaurantul Noma din Danemarca, care s-a aflat în fruntea clasamentului în ultimii trei ani", au anunţat organizatorii.

Restaurantul Noma din Copenhaga a trecut printr-un moment stânjenitor în luna februarie, când 63 de persoane au suferit intoxicaţii alimentare după ce au luat masa în acest restaurant.

Restaurantul fraţilor Roca - notat cu trei stele în ghidul Michelin -, în care Joan coordonează activitatea din bucătărie, Jordi este patiser, iar Josep este maestru somelier, "a obţinut elogii mondiale pentru combinaţiile sale de preparate catalane şi tehnici de vârf, dar şi pentru pasiunea sa pentru ospitalitate", au afirmat editorii revistei Restaurant.



Cei trei fraţi Roca au fost prezenţi luni la Londra pentru a-şi prezenta "gastrOpera", denumită "Visul", o experienţă multisenzorială oferită săptămâna viitoare unui număr restrâns de persoane, la Barcelona, care combină 12 piese muzicale, 12 videoclipuri şi 12 preparate culinare, create special pentru această ocazie, cu 12 vinuri - câte unul pentru fiecare act al acestui proiect.

Pe locul al treilea în topul celor mai bune restaurante din lume se află restaurantul italian avangardist L'Osteria Francescana, deţinut de Massimo Bottura, în oraşul Modena. Pe locul al patrulea s-a clasat un alt restaurant spaniol, Mugaritz, coordonat de maestrul bucătar Andoni Luis Aduriz, în Errenteria din Ţara Bascilor.

Gastronomia americană, considerată "o forţă culinară internaţională cheie", este reprezentată prin restaurantul Eleven Madison Park din New York, clasat pe locul al cincilea.

Cu şase restaurante incluse în Top50, Franţa este ţara cel mai bine reprezentată, la egalitate cu Statele Unite, însă, spre deosebire de aceasta, Franţa nu se află în Top 10. Cel mai bine clasat restaurant francez este L'Arpège din Paris, situat pe locul al 16-lea.

Maestrul bucătar Alain Ducasse (foto) a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră - Lifetime Achievement Award.

Cel mai bun chef din 2013 a fost desemnat Grant Achatz de la restaurantul Alinea din Chicago.

Italia a fost şi ea reprezentată, graţie atribuirii premiului pentru cel mai bun chef femeie din lume Nadiei Santini de la restaurantul Dal Pecatore din oraşul Canneto sull'Oglio din Lombardia (nordul Italiei).

Premiul One to Watch, acordat celui mai promiţător restaurant din lume, a revenit restaurantului The Test Kitchen din oraşul sud-african Cape Town, coordonat de maestrul bucătar britanic Luke Dale-Roberts.

America de Sud are şi ea un reprezentant în Top 10 - restaurantul D.O.M. din Sao Paulo, coordonat de Alex Atala, clasat pe locul al şaselea.

Cel mai bine clasat restaurant din Asia este Narisawa din Tokyo, aflat pe poziţia a 20-a.

Clasamentul celor mai bune restaurante din lume a fost realizat pe baza voturilor exprimate de peste 900 de maeştri bucătari, critici culinari şi experţi în gastronomie.

Clasamentul primelor 50 de restaurante de pe Terra

1 El Celler de Can Roca – Girona, Spania

2 Noma – Copenhagen, Danemarca

3 Osteria Franţascana – Modena, Italia

4 Mugaritz – San Sebastián, Spania

5 Eleven Madison Park – New York, SUA

6 D.O.M. – São Paulo, Brazilia

7 Dinner by Heston Blumenthal – London, Marea Britanie

8 Arzak – San Sebastián, Spania

9 Steirereck – Vienna, Austria

10 Vendôme – Bergisch Gladbach, Germania

11 Per Se – New York, SUA

12 Frantzén/Lindeberg – Stockholm, Suedia

13 The Ledbury – London, Marea Britanie

14 Astrid y Gastón – Lima, Peru

15 Alinea – Chicago, SUA

16 L’Arpège – Paris, Franţa

17 Pujol – Mexico City, Mexic

18 Le Chateaubriand – Paris, Franţa

19 Le Bernardin – New York, SUA

20 Narisawa – Tokyo, Japonia

21 Attica – Melbourne, Australia

22 Nihonryori RyuGin – Tokyo, Japonia

23 L’Astrance – Paris, Franţa

24 L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon – Paris, Franţa

25 Hof Van Cleve – Kruishoutem, Belgia

26 Quique Dacosta – Dénia, Spania

27 Le Calandre – Rubano, Italia

28 Mirazur – Menton, Franţa

29 Daniel – New York, SUA

30 Aqua – Wolfsburg, Germania

31 Biko – Mexico City, Mexic

32 Nahm – Bangkok, Thailanda

33 The Fat Duck – Bray, Marea Britanie

34 Fäviken – Järpen, Suedia

35 Oud Sluis – Sluis, Olanda

36 Amber – Hong Kong, China

37 Vila Joya – Albufeira, Portugalia

38 Restaurant Andre – Singapore

39 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana – Hong Kong, China

40 Combal.Zero – Rivoli, Italia

41 Piazza Duomo – Alba, Italia

42 Schloss Schauenstein – Fürstenau, Elveţia

43 Mr & Mrs Bund – Shanghai, China

44 Asador Etxebarri – Atxondo, Spania

45 Geranium – Copenhagen, Danemarca

46 Mani – São Paulo, Brazilia

47 The French Laundry – Yountville, SUA

48 Quay – Sydney, Australia

49 Septime – Paris, Franţa

50 Central – Lima, Peru

Surse: Mediafax, Financial Times