Home » D:News » Intrăm într-o nouă eră a aviaţiei? Un avion a zburat 800 km, fiind pilotat de la sol

Intrăm într-o nouă eră a aviaţiei? Un avion a zburat 800 km, fiind pilotat de la sol

Intrăm într-o nouă eră a aviaţiei? Un avion a zburat 800 km, fiind pilotat de la sol
Publicat: 12.05.2013
Realizarea cu succes a călătoriei de 800 km este considerată un punct de cotitură în istoria aeronauticii. Zborul a avut loc în luna aprilie, dar detaliile au fost date publicităţii abia acum.

Avionul a parcurs drumul dus-întors între Warton (Anglia) şi Inverness (Scoţia), în cadrul unui proiect complex al consorţiului britanic de cercetare ASTRAEA, care urmăreşte dezvoltarea unor tehnologii care să permită avioanelor civile să  împartă spaţiul aerian cu dronele (vehicule aeriene fără oameni la bord, pilotate de la sol).

Avionul a decolat având la bord un poilot obişnuit şi o echipă de ingineri însărcinaţi cu efectuarea testelor. Dar, imediat ce avionul a fost stabilizat, pilotul de la bord a cedat controlul pilotului de la sol, preluând din nou comenzile abia spre sfârşit, pentru manevrele de aterizare.

Avionul – o aeronavă cu 19 locuri – nu a fost pur şi simplu pe pilot automat. A fost testată cu acest prilej tehnologia de detectare şi evitare, de care dronele din spaţiul aerian civil au nevoie pentru a păstra distanţa faţă de alte vehicule zburătoare şi a întreprinde automat manevrele de evitare a coliziunilor.

Sistemul a fost testat cu ajutorul unor ţinte artificiale – imagini ale unor false obiecte zburătoare au fost introduse în computerul ce realiza controlul zborului; în acest fel, este testată şi ajustată capacitatea avionului de a recunoaşte eventualele obstacole şi de a-şi modifica traiectoria pentru a le evita.

Dronele vor deveni, curând, o prezenţă destul de obişnuită în spaţiul aerian, astfel încât nu numai aviaţia militară, ci şi cea civilă vor trebui să se adapteze noilor condiţii. SUA plănuiesc să îşi deschidă spaţiul aerian pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot la bord) în 2015.

Principalul obiectiv al ASTRAEA este punerea la punct, în cele mai mici detalii, a acestui sistem de detectare şi evitare; în lipsa unui pilot care se foloseşte de proprii săi ochi, sistemul trebuie să funcţioneze perfect, până la a fi în stare să deosebească un balon de un nor.

Sursa: New Scientist            

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase