Home » D:News » Prima civilizaţie europeană avansată şi-a dezvăluit unul dintre marile mistere

Prima civilizaţie europeană avansată şi-a dezvăluit unul dintre marile mistere

Prima civilizaţie europeană avansată şi-a dezvăluit unul dintre marile mistere
Publicat: 15.05.2013
Civilizaţia minoică - creatoarea celei dintâi culturi avansate din istoria Europei - a fost considerată multă vreme ca având o origine exotică, africană. Dar un studiu genetic recent a dezvăluit adevărata ei natură.

Minoicii erau europeni „sadea”, nu proveneau din Africa, arată cercetările genetice bazate pe analiza ADN, realizate la Universitatea din Washington, SUA. Rezultatele au fost prezentate în jurnalul ştiinţific Nature Communications.

Concluziile cercetătorilor se bazează pe analiza genetică comparativă a ADN-ului extras din schelete vechi de cca. 4.000 de ani, provenite din cultura minoică din Creta, şi a ADN-ului provenit de la locuitori din trecut şi de azi ai Europei şi Africii.

„Ştim acum că întemeietorii primei civilizaţii europene avansate erau chiar europeni”, spune George Stamatoyannopoulos, genetician, unul dintre autorii studiului. „Erau foarte asemănători cu europenii neolitici şi cu cretanii actuali”.

Deşi pare pare foarte evidentă, această idee contrazice o teorie multă vreme acceptată, conform căreia vechii locuitori ai Cretei, din vremea civilizaţiei minoice, ar fi venit din nordul Africii.

Cultura minoică a apărut în Creta (insulă care aparţine acum Greciei) şi a cunoscut o epocă de înflorire în perioada 2.700 – 1420 î.e.n.

Sfârşitul ei a fost destul de brusc, iar cauzele lui rămăn încă enigmatice: unii cercetători cred că o erupţie masivă a vulcanului Thera, de pe insula Santorini, ar fi adus sfârşitul civilizaţiei minoice, în vreme ce alţii susţin că invazia miceniană a pus capăt acestei civilizaţii din Epoca Bronzului.

Cultura minoică a lăsat vestigii celebre: palatul regal din Knossos (foto), descoperit de arheologi în urmă cu peste 100 de ani.

Când arheologul britanic Sir Arthur Evans a scos la lumină vestigiile magnificei construcţii, a fost de părere că ar exista o asemănare între arta minoică şi cea egipteană şi a emis ipoteza că această civilizaţie cretană ar fi fost „importată” din Egipt sau Libia.

Geneticienii au testat acum această ipoteză comparând ADN-ul mitocondrial provenit de la schelete minoice străvechi, găsite între-o peşteră din Creta şi având vârsta de 3.700-4.400 de ani, cu 135 de mostre de ADN provenite de la populaţii vechi şi moderne din Europa şi Africa.

Rezultatele arată că membrii civilizaţiei minoice erau neîndoielnic europeni, fiind foarte asemănători cu  locuitorii de azi ai Cretei (mai ales cei din regiunea Platoului Lassithi, unde au fost descoperite scheletele) şi cu alţi europeni neolitici, dar diferiţi de populaţiile din Libia şi Egipt.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase