Home » D:News » Noaptea Muzeelor 2013, un succes veritabil: 500.000 de români au luat cu asalt 180 de instituţii (FOTO)

Noaptea Muzeelor 2013, un succes veritabil: 500.000 de români au luat cu asalt 180 de instituţii (FOTO)

Publicat: 20.05.2013
Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat cele peste 180 de instituţii din Bucureşti şi din ţară la ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR).

Noaptea muzeelor, eveniment aflat la cea de-a noua ediţie, a fost sărbătorită, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de peste 180 de instituţii din ţară, număr în creştere faţă de anii trecuţi, se spune în comunicat.

„În urma centralizării datelor primite până în acest moment, se estimează un număr de 500.000 de participanţi la nivel naţional„, se spune în comunicat.

Noaptea muzeelor în Bucureşti:

Anul acesta, în Bucureşti publicul a avut de ales între 32 de muzee şi organizaţii culturale care şi-au deschis porţile până târziu în noapte. Peste 144.350 de vizitatori (cifră parţială pentru 24 de locaţii) au optat atât pentru muzeele mari, care şi-au facut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi pentru muzeele sau organizaţiile culturale care s-au alăturat în acest an, precum: Muzeul „Theodor Aman” – care s-a redeschis pentru public special pentru această noapte (4.500 de vizitatori), Muzeul Căilor Ferate Române, expoziţia „Romanian Design Week Preview” deschisă la Palatul Ştirbei (aproximativ 5.000 de vizitatori), Galeria Galateca sau „Ferma Animalelor” din Pantelimon (2.203 de vizitatori).

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a înregistrat 18.672 de vizitatori, atraşi atât de expunerea permanentă, cât şi de reducerea preţului tichetului de intrare la expoziţia „The Human Body”.

La Muzeul Naţional de Artă al României, aproximativ 8.500 de vizitatori s-au bucurat de inaugurarea spaţiilor istorice din corpul central, recent renovat, al fostului palat regal: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor.

Totodată, 10.500 de vizitatori au călcat pragul Muzeului Naţional de Istorie a României (în intervalul orar 16.00 – 00.00), iar Muzeul Naţional de Geologie a anunţat un număr de 14.619 de vizitatori în intervalul orar 19.00 – 00.00, în timp ce Muzeul Municipiului Bucureşti a primit 10.000 de vizitatori la sediul central.

La Muzeul Naţional „George Enescu” au fost 7.218 de vizitatori, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – 7.425 de vizitatori, iar la Muzeul Naţional de Artă Contemporană – 5.600 de vizitatori.

Muzeul Bellu (6.000 de vizitatori) a pregătit un program special dedicat eroilor aviatori, în colaborare cu Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, care la rândul său a atras la sediul său 5.987 de vizitatori.

Alte cifre în Bucureşti includ: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – aproximativ 5.000 de vizitatori, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” – 3.750 de vizitatori, Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc – 4.100 de vizitatori, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi – 1.530 de vizitatori, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” – 588 de vizitatori.

Dintre instituţiile participante la Noaptea Muzeelor din Capitală, la Fundaţia Löwendal au fost 650 de vizitatori, la Arhivele Naţionale ale României aproximativ 1.500 de vizitatori, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I – peste 1.500 de vizitatori, la Universitatea „Spiru Haret” – 1.200 de vizitatori, la Centrul Cultural Art Society – 3.380 de vizitatori, iar la World Press Photo România din Piaţa Universităţii – 15.000 de vizitatori.

Noaptea muzeelor în ţară:

Publicul a răspuns prezent la apelul muzeelor în toată ţara. Un număr estimat de 350.000 de vizitatori din Aiud, Arad, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Buzău, Caracal, Caransebeş, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Goleşti, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Sărat, Reşita, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Sfântu-Gheorghe, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Mureş, Teleorman, Timişoara (foto) şi Tulcea au ieşit din case sâmbătă seara pentru a ajunge la muzeele din localitate sau la colecţiile muzeale, private şi bisericeşti din zonele rurale din apropiere.

Noaptea muzeelor la Sibiu:

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a avut 19.607 de vizitatori, astfel: Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA – 14.500 de vizitatori, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” – 2.987 de vizitatori, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” – 2.000 vizitatori, Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”, Nou Român – 120 vizitatori.

Noaptea muzelor la Cluj:

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a primit aproximativ 15.000 vizitatori; Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca – 11.632 de vizitatori, dintre care 7.090 vizitatori ai expoziţiilor permanente, 754 vizitatori ai Parcului Etnografic Naţional Romulus Vuia şi 3.788 participanţi la Seara Sărmăluţelor Ardeleneşti, Târgul Bio de vin, ţuică şi bucate şi concertul de muzică populară organizate la Terasa muzeului; Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – 6.743 de vizitatori (dintre care 3.765 la sediul central, 2.783 la Colecţia de Istorie a Farmaciei, 195 la Muzeul de Etno-Arhelogie „Petre Poruţiu” din Iclod); Muzeul Universităţii Babes-Bolyai – 1.051 de vizitatori; Centrul Cultural Petre Ţuţea, Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca – 2.000 de vizitatori; Muzeul Municipal Dej – 750 de vizitatori.

Noaptea muzelor la Baia Mare:

Muzeul de Mineralogie Baia Mare – Maramureş (inclusiv Planetariul) a atras 6.000 de vizitatori.

Noaptea muzelor la Iaşi:

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a atras 21.236 vizitatori, după cum urmează: Muzeul Unirii – 11.200 de vizitatori, Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” – 4.238 de vizitatori, Muzeul Memorial „Poni-Cernătescu” – 4.607 de vizitatori, Palatul „Al.I. Cuza” de la Ruginoasa – 987 de vizitatori, Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău – 204 vizitatori; Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iaşi) – peste 6.500 de vizitatori; Turnul Golia şi Casa diaconului Ion Creangă – Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi – 3.000 de vizitatori.

Pe de altă parte, Muzeul de Istorie Sighişoara a atras 3.150 de vizitatori; Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia – 296 de vizitatori; Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Ploieşti – 2.874 de vizitatori; Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti – 5.064 de vizitatori; Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş – aproximativ 1.200 de vizitatori (la care se adaugă 700 de vizitatori la Rezervaţia arheologică Tibiscum – Jupa); Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – 7.000 de vizitatori; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea – 3.910 de vizitatori; Muzeul Marinei Române – aproximativ 6.000 de vizitatori; Centrul Cultural „Petre Ţuţea”, Bastionul Graft, Braşov – 500 de vizitatori; Muzeul Brăilei – 4.391 de vizitatori.

Potrivit comunicatului, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, partener oficial al evenimentului la nivel naţional, a asigurat promovarea activităţilor organizate de muzeele din România şi a coordonat circuitele muzeale din Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Sibiu. Proiectul „Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” este finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Partenerii în proiect sunt: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

Pentru a-şi planifica din timp parcursul pentru această noapte, vizitatorii din Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Sibiu au avut la dispoziţie hărţile tipărite cu organizaţiile participante şi programul acestora, realizate în cadrul proiectului, precum şi aplicaţia pentru smartphone concepută special pentru eveniment, disponibilă de pe AppStore şi Google Play, se mai spune în comunicat.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră speranță”
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră speranță”
Au fost găsite „concentranții semnificative” de microplastice în testiculele umane
Au fost găsite „concentranții semnificative” de microplastice în testiculele umane
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000 de mașini
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
Cine au fost Constantin cel Mare și mama sa Elena?
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
(P) Perne ortopedice pentru diverse afecțiuni – cum să alegi cea mai bună opțiune pentru condiția ta medicală
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Erbicid controversat, găsit în mai bine de jumătate dintre probele de spermă
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
Test de cultură generală. De ce erau canarii folosiți în minele de cărbune?
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sf. Constantin și Elena!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Ce salariu a primit șeful Nvidia în 2023? Acțiunile companiei au explodat!
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Noi funcții Google pentru Android și Maps! Anunțul făcut de companie
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Recomandare de carte de la Bill Gates: „Dacă ești pasionat de educație, trebuie să citești această carte”
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman
Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă