Home » D:News » Record mondial: un japonez în vârstă de 80 de ani a devenit cel mai bătrân om care a cucerit Everestul

Record mondial: un japonez în vârstă de 80 de ani a devenit cel mai bătrân om care a cucerit Everestul

Publicat: 23.05.2013
Un alpinist japonez în vârstă de 80 de ani a ajuns pe vârful muntelui Everest în cursul zilei de joi, devenind cea mai vârstnică persoană din lume care ajunge pe piscul celui mai înalt munte de pe Terra.

Yuichiro Miura şi membrii echipei sale au ajuns pe vârful Everestului în jurul orei 9, ora locală (03:15 GMT), conform site-ului său.

„Simt că sunt cea mai fericită persoană din lume. Cum de am reuşit să ajung atât de departe la cea mai înaintată vârstă de până acum, 80 de ani? Nu m-am mai simţit aşa niciodată. Dar nici atât de obosit nu am mai fost vreodată”, a comentat japonezul.

„Pot să văd peisajul munţilor Himalaya sub mine. Doresc să mulţumesc fiecăruia dintre voi pentru susţinere”, a mai spus Miura.

Japonezul a cucerit pentru a treia oară vârful de 8.848 de metri, capturând din nou recordul de „cea mai vârstnică persoană care ajunge pe Everest”. Alpinistul avea 70 şi respectiv 75 de ani în timpul precedentelor escalade.

Recordul pe care l-a stabilit în 2003 a fost doborât în 2007 de un alt alpinist japonez, Katsusuke Yanagisawa, care a ajuns pe vârful muntelui la vârsta de 71 de ani.

Miura a cucerit Everestul pentru a doua dată în mai 2008, la doar o zi după ce nepalezul Min Bahadur Sherchan, în vârstă de 76 de ani, a ajuns pe vârf la rândul său.

Până în această dimineaţă, nepalezul deţinea recordul mondial pentru cel mai vârstnic alpinist care cucereşte Everestul.

Miura coboară acum de pe Everest, relatează oficialii nepalezi, care au confirmat reuşita japonezului.

„A ajuns pe vârf în această dimineaţă şi acum coboară spre camp four”, a declarat Gyanendra Shrestha pentru AFP.

Miura a devenit celebru pentru prima dată în 1970, când a devenit prima persoană care a schiat pe Everest. Coborârea sa asistată de o paraşută a fost documentată în filmul „The Man Who Skied Down Everest” din 1975, ce a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Pofta pentru aventură se găseşte în sângele japonezului, căci tatăl său Keizo a schiat pe Mont Blanc la vârsta de 99 de ani.

Peste 3.000 de persoane au cucerit Everestul până acum, însă muntele continuă să facă victime chiar şi printre cei mai buni alpinişti.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase