Home » D:News » Armata Fantomă şi tancurile gonflabile: cum l-au păcălit americanii pe Hitler (VIDEO)

Armata Fantomă şi tancurile gonflabile: cum l-au păcălit americanii pe Hitler (VIDEO)

Publicat: 25.05.2013
Armata Fantomă şi tancurile gonflabile: cum l-au păcălit americanii pe Hitler (VIDEO)
Este una dintre cele mai ciudate poveşti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: o unitate de elită, formată din militari americani recrutaţi din şcoli de artă şi agenţii de publicitate, aleşi pentru creativitatea lor, a avut misiunea de a induce în eroare trupele germane, făcându-le să creadă că Aliaţii dispuneau de o froţă militară mult mai mare decât era acesta în realitate. Cum au reuşit? Cu tancuri gonflabile, avioane de cauciuc şi fel de fel de „efecte speciale”.

 

Unitatea se numea, oficial, 23rd Headquarters Special Troops, dar a devenit mai bine cunoscută sub numele de Armata Fantomă. A început să opereze la aproximativ două săptămâni după debarcarea Aliaţilor în Normandia (Ziua Z – 6 iunie 1944) şi a acţionat până în anul 1945.

Era alcătuită din cca. 1.100 de americani, înzestraţi cu creativitate şi simţ artistic, care aveau drept misiune „zăpăcirea” inamicului prin transmiterea unor informaţii false şi „punerea în scenă” unor bătălii, desfăşurate cu armament de recuzită, dar care izbuteau să creeze iluzia prezenţei unei forţe militare considerabile.

Emisii şi coduri radio fictive, uniforme „mincinoase”, tancuri gonflabile ce imitau modele folosite de armatele aliate, difuzoare care emiteau zgomotele frontului – iată câteva dintre mijloacele folosite de Armata Fantomă pentru a deruta trupele hitleriste. Unitatea folosea tehnologii foarte avansate pentru acea vreme, iar adăugând şi creativitatea şi grija pentru detalii a militarilor-artişti, iluzia era desăvârşită. Adesea, aceste puneri în scenă aveau loc la doar câteva sute de metri de linia frontului.

Succesul a fost remarcabil: se estimează că Armata Fantomă a salvat vieţile a zeci de mii de soldaţi, contribuind la câştigarea de către Aliaţi a mai multor confruntări decisive, prin faptul că, înşelând inamicul cu privire la forţa militară de care dispuneau Aliaţii şi la locurile unde era aceasta concentrată, a influenţat astfel soarta bătăliilor.

Povestea Armatei Fantomă a rămas multă vreme un secret militar, fiind declasificată abia în 1996.

Acum, ea a devenit subiectul unui documentar lansat în urmă cu câteva zile şi difuzat de reţeaua americană de televiziune PBS: Ghost Army, în regia lui Rick Beyer.

Sursa: The Atlantic