Home » D:News » Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la „sursa vieţii”! (VIDEO)

Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la „sursa vieţii”! (VIDEO)

Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la „sursa vieţii”! (VIDEO)
Publicat: 26.05.2013
Majoritatea oamenilor de pe Pământ se vor confrunta cu un deficit sever al surselor de apă într-o generaţie sau două în cazul în care poluarea şi risipa vor continua în acelaşi ritm, au avertizat oamenii de ştiinţă reuniţi la o conferinţă ce a avut loc la Bonn.

„Acest handicap va fi în totalitate auto-indus. Noi credem că poate fi evitat”, anunţă cercetătorii în documentul intitulat „Declaraţia de la Bonn” ce a concluzionat conferinţa desfăşurată de-a lungul a patru zile.

Conferinţa a avut ca scop analizarea dovezilor ce documentează impactul omului asupra surselor de apă dulce, ce reprezintă doar 2,5% din volumul total al apei de pe Terra.

În prezent, aproximativ o treime din cei şapte miliarde de oameni ce trăiesc pe Terra are acces limitat la sursele de apă dulce, conform cercetătorilor prezenţi la conferinţă.

„Într-un timp foarte scurt, de una sau două generaţii, majoritatea celor nouă miliarde de oameni de pe Terra vor trăi sub handicapul unei presiuni severe asupra surselor de apă dulce”, se arată în Declaraţia de la Bonn.

Experţii estimează că omenirea va atinge pragul de nouă miliarde de persoane în jurul anului 2040.

„În cadrul acestei conferinţe dorim să înălţăm un steag roşu, să atragem atenţia”, a declarat Charles Vorosmarty, lider al Global Water System Project, instituţia de cercetare ce a găzduit această conferinţă.

„Aceste răni pe care omenirea şi le auto-induce vor avea efecte pe termen lung şi nu va uşor ca acestea să fie anulate”, a avertizat cercetătorul.

Cercetătorii subliniază că omenirea foloseşte o suprafaţă egală cu cea a Americii de Sud pentru agricultură şi o altă suprafaţă de dimensiunile Africii pentru a creşte şeptel.

Două treimi din deltele fluviilor majore de pe Terra se scufundă din cauza extragerii apelor subterane, iar zeci de mii de baraje deformează cursul râurilor de care numeroase ecosisteme au depins de-a lungul mileniilor.

De asemenea, foarte multe daune sunt provocate de poluarea râurilor prin scurgerea deşeurilor umane şi a îngrăşămintelor şi pesticidelor folosite în agricultură.

Vorosmarty avertizează că deja un miliard de persoane din jurul lumii depind de surse de apă finite ce se epuizează într-un ritm rapid. Cercetătorul a lansat un apel pentru susţinerea financiară şi tehnică a mai multor cercetări în acest domeniu.

„Nu se realizează suficiente angajamente pentru a crea reţelele de observaţie şi sistemele de sateliţi necesare pentru a măsura starea apei”, a avertizat specialistul.

„Din ce în ce mai mult, lucrăm «în orb» şi ne este foarte dificil să ne dăm seama unde ne aflăm, încotro ne îndreptăm şi dacă eforturile noastre schimbă ceva”, a explicat Vorosmarty.

ONU afirmă că Terra are aproximativ 35 de milioane de kilometri cubi de apă dulce, dintre care 70% se găseşte „blocată” în gheaţă şi zăpadă. Aproximativ 30% din apa dulce este stocată subteran, aceste resurse reprezentând 97% din apa dulce disponibilă oamenilor. 

Experţii afirmă că, anual, aproximativ 3.800 de kilometri cubi de apă dulce sunt extraşi din ecosistemele acvatice, parţial ca rezultatl al încălzirii globale.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase