Home » D:News » Trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, după un nou zbor spaţial „expres” (FOTO)

Trei astronauţi au ajuns la bordul ISS, după un nou zbor spaţial „expres” (FOTO)

Publicat: 29.05.2013
Un echipaj internaţional alcătuit din trei astronauţi a ajuns miercuri dimineaţă pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după un nou zbor spaţial "expres", care a durat mai puţin de şase ore, la bordul unei capsule Soyuz.

Capsula Soyuz TMA-09M, avându-i la bord pe cosmonautul rus Fiodor Yurchikhin, astronautul italian Luca Parmitano şi astronauta americană Karen Nyberg, a decolat marţi, la ora 20.31 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului.

„Lansarea s-a derulat exact cum era prevăzut”, a declarat Rob Navias, un reprezentant al NASA.

Conectarea la ISS a avut loc miercuri dimineaţă, în jurul orei 02.10 GMT, după un zbor care a durat mai puţin de şase ore, în condiţiile în care zborurile obişnuite spre ISS durează aproximativ două zile, a precizat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos) într-un comunicat.

Acest uriaş câştig de timp a fost posibil graţie îmbunătăţirilor tehnice care permit capsulei Soyuz să efectueze doar patru orbite în jurul Terrei, în loc de 34.

Astronauţii au urcat apoi la bordul ISS la ora 04.15 GMT, după cele două ore necesare procedurilor de conectare.

Ei eu fost întâmpinaţi de ruşii Pavel Vinogradov şi Alexandr Misurkin şi de americanul Chris Cassidy.

Cei trei astronauţi care au decolat marţi seară de pe cosmodromul Baikonur au înlocuit la bordul ISS o echipă care s-a întors pe Terra, aterizând tot în Kazahstan, pe 14 mai, după cinci luni perecute în spaţiu. Printre cei trei astronauţi care au revenit pe Terra s-a aflat şi canadianul Chris Hadfield, devenit o celebritate mondială, după ce şi-a împărtăşit experienţele de la bordul ISS cu numeroşii lui admiratori de pe reţelele de socializare.

Şi alţi astronauţi au postat mesaje pe Twitter, din spaţiu, înaintea lui, dar Chris Hadfield a alimentat cu mesaje reţelele de socializate de o manieră regulată şi abundentă, încă de la debutul misiunii sale, pe 19 decembrie.

Contul de pe Twitter al astronautului canadian este urmărit de peste 997.000 de persoane. El a postat pe Twitter fotografii şi înregistrări video spectaculoase realizate de la bordul ISS, care prezintă viaţa de la bordul staţiei.

Luca Parmitano (foto) şi Karen Nyberg, care au şi ei conturi pe Twitter, par să dorească să continue această tendinţă. Cei doi au început să posteze mesaje pe conturile lor de Twitter cu puţin timp înainte de decolare.

Această misiune de şase luni la bordul ISS va include mai multe ieşiri pe orbită şi o misiune demonstrativă a capsulei americane Cygnus, concepută pentru transportul spaţial de provizii.

Acesta a fost cel de-al doilea zbor „expres” care a dus astronauţi la bordul ISS, precedentul fiind efectuat cu succes în luna martie.

Zborurile spaţiale „expres” au fost aprobate după ce Rusia a lansat cu succes trei vehicule de tip cargo Progress în august, octombrie 2012 şi februarie 2013, care au reuşit să se conecteze la ISS după zboruri care au durat mai puţin de şase ore.

Rusia, rămasă singura ţară din lume care este capabilă să trimită astronauţi pe ISS, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în vara anului 2011, doreşte să folosească această nouă procedură pentru toate viitoarele zboruri ale vehiculelor spaţiale către Staţia Spaţială Internaţională.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase