Home » D:News » De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?

De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?

Publicat: 06.06.2013
De 75 de ani, viitoarele mămici din Finlanda primesc o cutie din partea statului, un fel de kit al începătorului în care se găsesc hăinuţe, aşternururi, o saltea, scutece şi jucării. Totuşi, cutia în sine este un dar important, deoarece mamele sunt sfătuite să îşi culce nou născuţii în ele.

Obiceiul a fost iniţiat în anii `30 şi se păstrează şi astăzi, considerându-se că el a dus la înregistrarea celei mai mici rate a mortalităţii infantilă din lume. 

Cutia este dată în dar de stat tuturor mamelor indiferent de statutul lor social. Cu salteaua aşezată în ea, cutia devine primul pătuţ al copilului. Desigur, mamele au dreptul să refuze cutia şi să primească în schimb 140 de euro, însă 95% dintre ele aleg cutia care oricum valorează mai mult. 

Iniţial, în 1938, cutia a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, însă 11 ani mai târziu, ea a început să fie acordată tuturor nou-născuţilor.

„Nu numai că era oferită tuturor viitoarelor mame, dar legislaţia sublinia că pentru a o putea obţine, mamele erau obligate să meargă la control medical înainte de cea de-a patra lună de sarcină”, a declarat Heidi Liesivesi, care lucrează la Instituţia de Asigurări Sociale din Finlanda.

Aşadar, cutia le asigura mamelor tot ceea ce aveau nevoie pentru a-şi îngriji copiii, determinându-le totodată pe acestea să meragă la doctor. 

În anii `30, Finlanda era o ţară săracă iar mortalitatea infantilă era ridicată (65 de copii din 1000 mureau). Însă în următoarele decenii, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ. 

Conţinutul cutiei: 

Saltea, husă pentru saltea, cearşaf de pat, cearşaf de pătură, pătură, sac de dormit; 

Cutia în sine promovată ca pătuţ;

Costum de iarnă, căciulă, mănuşi cu un deget izolate şi ghetuţe;

Costum subţire cu glugă şi salopete tricotate;

Şosete, mănuşi, căciulă tricotată, cagulă;

Body, costumaşe, colanţi;

Prosop de baie cu glugă, forfecuţă pentru unghii, perie de par, periuţă de dinţi pentru copii, termometru de baie, cremă pentru iritaţia produsă de scutec, prosop;

Scutece din pânză şi muselină;

Cărţi cu imagini şi jucării educaţionale;

Bureţi pentru sutien şi prezervative. 

Pentru a vizualiza produsele din cutie puteţi accesa site-ul Kela

De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?    (Foto: Shutterstock.com)De ce dorm bebeluşii din Finlanda în cutii de carton?

După 75 de ani de la debutul său, cutia face parte acum din ritul de trecere al femeilor finlandeze spre maternitate. 

Unele familii nici nu şi-ar putea permite tot ceea ce se găseşte într-o astfel de cutie, în timp ce pentru altele este o modualitatea de a economisi timp. 

„Un raport recent reliefa că mamele finlandeze sunt cele mai fericite din lume şi când l-am citit m-am gândut la curie. Suntem îngrijite foarte bine, chiar dacă acum au fost reduse unele dintre serviciile publice”, a declarat Titta Vayrynen, în vârstă de 35 de ani, mama a doi băieţei. 

Când a născut al doilea copil, ea a optat pentru bani în locul cutiei, folosind hainele aceleaşi haine pe care le-a primit la prima naştere. Acest lucru se întâmplă destul de des, mai ales că hainele au culori unisex şi pot fi purtate atât de băieţi, cât şi de fete. 

Conţinutul cutiei s-a schimbat de-a lungul anilor. În anii `30 -`40, ea conţinea materiale textile deoarece mamele erau obişnuite să realizeze hăinuţe pentru bebeluşii lor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în schimb, flanelul şi bumbacul erau necesare pentru armată, aşa că mare parte din materialele adăugate în trecut în cutie au fost înlocuite cu lenjeria de pat din hârtie şi pânzele. 

Prin anii `50 au început să apară hăinuţele gata făcute, iar în anii `70 s-au introdus costumaşele confecţionate din materiale elastice. În cele din urmă, în 1968 a apărut sacul de dormit, iar un an mai târziu au fost introduse scutecele de unică folosinţă (dar care nu au rezistat mult, fiind înlocuite cu scutece de pânză). De la an la an, compoziţia cutiei variază un pic, uneori fiind vorba doar de culori diferite ale hănuţelor.

Un alt beneficiu adus de cutie a fost acela că i-a educat pe părinţi să nu îşi mai ia copiii cu ei în pat, ci să îi lase să doarmă separat. 

Una peste alta, cutia este un simbol al egalităţii şi al importanţei pe care au copiii şi maternitatea. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase