Home » D:News » România, ţară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

România, ţară cu greutate: românii poartă cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

Publicat: 12.06.2013
Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate.

Ponderas, singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă, a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali şi obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării.

Pe scurt, concluziile studiului arată că:

  • peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune;
  • 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali
  • cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%);
  • în total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
  • peste 60% dintre românii căsătoriţi întâmpină probleme cu kilogramele în plus

Conform aceluiaşi studiu efectuat de Ponderas, dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezităţii, aflându-se în topul zonelor afectate. Aproximativ 21% dintre respondenţii care locuiesc în Ardeal şi Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăseşte Oltenia.

Obezitatea şi supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă şi principalul factor în scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii. Boală metabolică severă, obezitatea este cauzată de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari  sau emoţionali. Netratată, această afecţiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi alte astfel de patologii.

“Obezitatea atrage o serie de consecinţe îngrijorătoare pentru sănătatea oamenilor. Din studiul pe care l-am efectuat, a reieşit că dintre persoanele care au exces ponderal, peste 70% nu au ţinut nici măcar o dietă, semn că nu conştientizează impactul pe termen lung al obezităţii. Iar dintre aceia care au urmat un regim alimentar, aproximativ 40% s-au declarat nemulţumiţi de rezultate. De aceea, noi, medicii, trebuie să prevenim răspândirea acestei boli şi, mai mult, să oferim cel mai eficient tratament”, declară dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, cu competenţă în chirurgie laparoscopică şi chirurgie bariatrică, director general al Ponderas.

Pentru tratarea obezităţii şi a afecţiunilor pe care le cauzează, există metode diferite, în funcţie de gravitatea situaţie şi de opţiunile pacienţilor. În cazurile de obezitate severă şi rezistentă la alte tratamente, chirurgia metabolică este recunoscută la nivel internaţional ca fiind cea mai eficientă soluţie de tratament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul supraponderal şi obez pierde excesul ponderal şi îşi ameliorează, până la vindecare, bolile metabolice. ”La ora actuală, chirurgia metabolică este  singura soluţie care răspunde nevoilor acestor pacienţi”, consideră dr. Copăescu. 

Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România la iniţiativa Ponderas. Studiul a fost efectuat în luna martie 2013, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.608 persoane, bărbaţi şi femei, cu vârsta peste 15 ani. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel naţional pentru populaţia României cu vârsta peste 15 ani, având o marjă de eroare de ±2.4%.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase