Home » D:News » Surpriză pentru anatomişti: a fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman

Surpriză pentru anatomişti: a fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman

Surpriză pentru anatomişti: a fost descoperită o nouă componentă a ochiului uman
Publicat: 12.06.2013
Un nou strat al corneei - membrana transparentă care acoperă ochiul - a fost descoperit de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham. Descoperirea nu numai că schimbă viziunea oftalmologilor asupra alcătuirii ochiului, dar va face mai simple şi mai sigure operaţiile pentru pacienţii cu leziuni la acest nivel.

Componenta nou-descoperită a fost denumită stratul lui Dua, după numele descoperitorului său, Harminder Dua, profesor de oftalmologie la Universitatea din Nottingham.

Stratul lui Dua este o structură foarte subţire, dar rezistentă, cu grosimea de numai 15 microni. Este situat în spatele corneei, ţesutul transparent care îmbracă globul ocular în partea sa anterioară. 

Prof. Dua afirmă că descoperirea va face ca intervenţiile chirugicale pentru repararea unor leziuni la nivelul acestui strat să fie mai uşoare şi mai sigure. 

„Din punct de vedere clinic, sunt multe boli care afectează partea posterioară a corneei, iar specialiştii din întreaga lume le asociază deja cu prezenţa, absenţa sau lezarea acestui strat”, a spus el.

Dua şi colegii săi cred, de exemplu, că o ruptură a acestui strat este factorul care provoacă hidropsul cornean – o afecţiune în care lichidul din interiorul ochiului se acumulează la nivelul corneei. Fenomenul este observat la pacienţii cu keratoconus, o boală degenerativă a ochiului care duce la deformarea corneei, acesta căpătând o formă conică.

Stratul lui Dua se adaugă celor 5 straturi cunoscute anterior ale corneei: epiteliul cornean la exterior, urmat de stratul lui Bowman, stroma corneană, membrana Descemet şi endoteliul cornean.

Stratul lui Dua se găseşte între stroma corneană şi membrana Descemet. Specialiştii l-au identificat la globii oculari donaţi pentru cercetări, injectând bule minuscule de aer între diferitele straturi ale corneei şi studiind fiecare strat la microscop. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Ophthalmology.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase