Home » D:News » Fotografia zilei – Ultimele confruntări în Piaţa Taksim

Fotografia zilei – Ultimele confruntări în Piaţa Taksim

Publicat: 12.06.2013
Fotografia zilei – Ultimele confruntări în Piaţa Taksim
Imagine generală cu Piaţa Taksim, în timpul confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţie, marţi, 11 iunie 2013. ( Bulent Kilic / AFP )
Forţele de ordine au intervenit marţi seară, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru evacuarea Pieţei Taksim din Istanbul. Miile de manifestanţi ce se aflau acolo au ripostat, utilizând la rândul lor petarde şi cocktailuri Molotov împotriva forţelor de ordine. – Marius Smădu
 
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.
 
După primele confruntări pe străzile de acces în piaţă, bastionul mişcării de contestare a premierului Recep Tayyip Edrogan începând din 31 mai, poliţia a tras ultimele salve de gaz lacrimogen în jurul orei 03.00 (03.00 ora României).
 
La scurt timp după ora 05.00 (05.00 ora României), în timp ce apelul la rugăciune se auzea pe străzile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colectează gunoiul terminau de strâns cartuşele de gaze lacrimogene, reziduurile şi rămăşiţele baricadelor care, timp de opt zile, au blocat orice acces în piaţa Taksim şi în parcul Gezi, spaţiul verde aflat la originea protestelor manifestanţilor.
 
Maşinile de măturat ale primăriei au umplut piaţa Taksim, în timp ce serviciile administraţiei străzilor curăţau bitumul din piaţă.
 
Calmul a revenit, în noaptea de marţi spre miercuri, în piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, după 20 de ore de confruntări între poliţie şi manifestanţi.

 

Mai multe fotografii găsiţi pe Mediafax Zoom

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase